Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Συνέντευξη (1)

Τελικά, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες, και με τη βοήθεια δύο φίλων μου, Πακιστανών αρχαιολόγων, κλείστηκε το ραντεβού. Θα συναντούσαμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 10 του Οκτώβρη, ώρα έξι, κοντά στο Ελ Αρχάμ. Μια σπηλιά στους πρόποδες του Ακρ Μαχμάτ Μπενί, όπου είχανε γίνει συστηματικές ανασκαφές από Βρετανούς αρχαιολόγους στα 1879. Φυσικά, για να φτάσουμε ως εκεί έπρεπε να βρούμε ένα αυτοκίνητο γερό. Το βρήκαμε, με πολύ κόπο στο Σαραφά Παζάρ του Πεσχαβάρ. Ητανε, μας διαβεβαίωσε, ο ιδιοκτήτης του σοβιετικό. Από αυτά που χρησιμοποίησαν οι Σοβιετικοί, όταν κατέβηκαν στο Αφγανιστάν.

- Πόσες Ρουπίες1 ρώτησα

- Τρι χάντερτ ντάλαρς, απάντησε αγγλοπακιστανικά ο τύπος

- Του χάντερτ, Ουάν χάντερτ μπιφόαρ εντ ουάν χάντερτ άφτερ. Επέμεινα εγώ

- Οκέι.

Κλείσαμε τη συμφωνία. Την άλλη μέρα στις πέντε το πρωί πήραμε το τζιπ. Υστερα από προσπάθεια μισής ώρας το σοβιετικό σαράβαλο πήρε μπρος. Κοιταχτήκαμε με το συνταξιδιώτη μου ανήσυχα, γιατί και οι δυο σκεφτήκαμε πως με κείνο τον τετράτροχο τενεκέ έπρεπε να κάνουμε πάνω από 12 ώρες ταξίδι πάνω σε ένα δρόμο που ήταν κυριολεκτικά σπαρμένος με μυτερές σιδερόπετρες. Ξεκινήσαμε, ωστόσο και σε τρεις ώρες φτάσαμε στα σύνορα. Μας υποδέχτηκαν καμιά τριανταριά Ταλιμπάν, οπλισμένοι μέχρι τα δόντια, με μακριές αχτένιστες γενειάδες, ολοστρόγγυλα κατάμαυρα μάτια και με τις χαρακτηριστικές αφγανικές σκούφιες, που πολλοί Ελληνες αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι κατάγονται από τη μακεδονική Καψία. Κατάλοιπο κι αυτή των Μακεδόνων του Μεγαλέξαντρου που έφτασαν εκεί και στρατοπέδευσαν πάνω από τρία χρόνια περνώντας το φοβερό Σίμπερ Πας. Φοβερό και σήμερα ακόμα που είναι στρωμένο με άσφαλτο. Και πιο φοβερό για τους Βρετανούς που προσπαθώντας να κατακτήσουν το Αφγανιστάν άφησαν εκεί πάνω από 40 χιλιάδες νεκρούς, χωρίς να νικήσουν στο τέλος! Χωρίς ν' ανοίξουν, με άλλα λόγια, το δρόμο για τα πετρέλαια της Κασπίας!

Ενας από τους Ταλιμπάν, κοντός ίσαμε ένα κι εξήντα, προχώρησε και στάθηκε δίπλα στο τζιπ.

- Πέιπερ, πέιπερ.

Του έδωσα το φάκελο που είχα πάρει την προηγούμενη νύχτα από το φίλο μου τον αρχαιολόγο. Ο κοντός Ταλιμπάν άρχισε να διαβάζει το γράμμα με προσοχή, κοιτάζοντάς μας, σχεδόν καχύποπτα κάθε τόσο. Οταν τελείωσε την ανάγνωση, μας κοίταξε για τελευταία φορά, και χαμογέλασε. Τα μεγάλα κάτασπρα δόντια του δεν ήτανε παραπάνω από πέντε, κι αυτό έκανε το χαμόγελό του να μοιάζει με γκριμάτσα πιο πολύ.

Υστερα έκανε μια πλατιά κίνηση με τα χέρια του και οι Ταλιμπάν άρχισαν να κατηφορίζουν. Αυτός και ένας άλλος μπήκαν μέσα στο τζιπ και κάθισαν στα πίσω καθίσματα. Δεν ξέρω αν ήτανε τυχαίο, και γι' αυτό έφταιγε ο στενός χώρος του αυτοκινήτου μας, ένιωσα όμως την κρύα κάννη του καλάζνικοφ που κρατούσε ο κοντός Ταλιμπάν δίπλα στ' αυτί μου.

- Γκόου, μας διέταξε. Και ξεκινήσαμε.

Η ταχύτητά μας δεν ξεπερνούσε τα 10-15 χιλιόμετρα. Οι δύο Ταλιμπάν έπιασαν να τραγουδούν ένα πονεμένο, αργόσυρτο τραγούδι. Υστερα από δυο ώρες ταξίδι φτάσαμε στο Μπεχλεμπές. Ενα χωριό χτισμένο με πλιθιά. Ο κεντρικός του δρόμος ήτανε όλο βαθιές λακκούβες, γεμάτες νερό και σκυλιά. Πολλά από αυτά ήτανε ψόφια. Μέσα στις λακκούβες και ανάμεσα από τα ζωντανά και τα ψόφια σκυλιά έπαιζαν αμέριμνα τα μικρά Αφγανόπουλα. Ο κοντός μου χτύπησε τον ώμο.

- Στοπ. Είπε και κατέβηκε. Στάθηκε πάνω από μια λακκούβα και άρχισε να κατουράει. Τα πιτσιρίκια ξέσπασαν στα γέλια. Υστερα έτρεξαν κοντά μας και άρχισαν να φωνάζουν με τα αδύνατα χεράκια τους τεντωμένα προς τα μας.

- Χλιέπα,2 χλιέπα

(συνεχίζεται)

1 Ρουπία είναι το εθνικό νόμισμα του Πακιστάν

2 Χλιέπα = ψωμί


Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν ψυχρώ δολοφονία 42χρονου Παλαιστίνιου (2021-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-06-14 00:00:00.0)
Η Συνέντευξη (2001-11-04 00:00:00.0)
Η Συνέντευξη (3) (2001-10-21 00:00:00.0)
Η συνέντευξη (2) (2001-10-14 00:00:00.0)
Ο Andoni! (1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ