Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ
Λαϊκό γλέντι, μέχρι πρωίας

Ο Βαγγέλης Κορακάκης με το συγκρότημά του
Ο Βαγγέλης Κορακάκης με το συγκρότημά του
Κατάμεστο το «Λαϊκό Στέκι» από όλες τις γενιές του λαού μας, την Παρασκευή, από 10 το βράδυ έως τις 2, περίπου τα χαράματα του Σαββάτου. Χιλιάδες νέοι, μεσήλικες και υπερήλικες «γεύτηκαν» αμέτρητα πολυαγαπημένα τραγούδια - έντεχνα και λαϊκά - χάρη στις σπουδαίες αντρίκειες φωνές δυο ερμηνευτών της νεότερης γενιάς του λαϊκού μας τραγουδιού. Του Κώστα Μακεδόνα και του Δημήτρη Μπάση.

Τη σκυτάλη, «παρέλαβε» δεύτερη η καλλίφωνη Δέσποινα Ολυμπίου, λέγοντας αισθαντικά ερωτικά τραγούδια. Τρίτος στην εξέδρα ανέβηκε ο Δημήτρης Μπάσης για να «πει» σόλο, επίσης χιλιοτραγουδισμένα, λεβέντικα έντεχνα λαϊκά τραγούδια, όπως λ.χ. του Μάνου Λοΐζου «Δε θα ξαναγαπήσω» (αφιερώνοντάς το στη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη), «Σπασμένο Καράβι», «Το πεπρωμένο» και άλλα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη σκηνή ανέβηκε το συγκρότημα του Δημήτρη Κοντογιάννη. (Σημειώνουμε ότι το συγκρότημα πήρε το τρίτο βραβείο στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής που έγινε στο Ουζμπεκιστάν). Στο συγκρότημα συμμετέχουν τραγουδιστικά η Μαρία Εγγλέζου και ο Γ. Καραλής. Για δυο περίπου ώρες ήχησαν πολυαγαπημένα από το λαό μας τραγούδια (έντεχνα λαϊκά, ρεμπέτικα και κυρίως παραδοσιακά της Μ. Ασίας).

Το Σάββατο

Ο Λάκης Χαλκιάς και η Αργυρώ Καπαρού
Ο Λάκης Χαλκιάς και η Αργυρώ Καπαρού
Το Σάββατο, από νωρίς άρχισε το πρόγραμμα στο «Λαϊκό Στέκι». Το άνοιγμα έκανε η επταμελής ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ από τη Χίο με το σατιρικότατο «ειδησεογραφικό κανάλι» της. Και ύστερα άρχισε το γλέντι. Το σινιάλο για το γλεντοκόπι που κράτησε επίσης μέχρι πρωίας, έδωσε, στις 9.45μμ, με μουσικοχορευτικό χορευτικό πρόγραμμα το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ. Η πολύμορφη πολιτιστική δημιουργία και δράση του Πολιτιστικού Κέντρου των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αποτελεί ένα αξιέπαινο πρότυπο ερασιτεχνικής δημιουργίας, άξιο μίμησης και από τους φορείς άλλων κλάδων.

Απόδειξη το πρόγραμμα δημοτικών τραγουδιών από όλη την πατρίδα μας και τη Μικρασία, που ερμήνευσαν η καλοδουλεμένη πενταμελής χορωδία και η τετραμελής ορχήστρα του και οι παραδοσιακοί χοροί από το 14μελές χορευτικό του συγκρότημα. Το γλέντι φούντωσε κυριολεκτικά με το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά (6μελής ορχήστρα), στο οποίο συμμετείχαν τραγουδιστικά η Αργυρώ Καπαρού και ο Χρήστος Γκούρας. Ο Λάκης Χαλκιάς απευθυνόμενος στο κοινό πρώτα ευχήθηκε «Να 'στε όλοι καλά και να 'χουμε ειρήνη» και ύστερα είπε «Χαιρόμαστε που είμαστε στη γιορτή που κάνουν τα παιδιά της ΚΝΕ. Στις μέρες της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης που ζούμε χρειάζεται πολύ ο πολιτισμός. Εύχομαι να μη συμβούν τα κακά που βλέπουμε να έρχονται. Γι' αυτό σε τέτοιες ώρες ο λαός μας χρειάζεται περισσότερο τον πολιτισμό». Κι ύστερα ο Λάκης Χαλκιάς μας σεργιάνισε σε λατρεμένα από το λαό τραγούδια.

Δύο παιδιά της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, από τη Χίο
Δύο παιδιά της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, από τη Χίο
Το γλέντι -με τραγούδι και χορό ασταμάτητο από το πολυπληθές ακροατήριο, κορυφώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. Την κορύφωση και τη λήξη του γλεντιού «κήρυξε» ο Βαγγέλης Κορακάκης με το συγκρότημά του. Αυθεντικός, ξεχωριστός λαϊκός δημιουργός - γνήσιος «απόγονος» και αποδειγμένα ποιοτικός συνεχιστής των καλύτερων (θεματικών και μορφολογικών) παραδόσεων του λαϊκού μας τραγουδιού - ο Βαγγέλης Κορακάκης, πρόσφερε μεγάλη απόλαυση, ερμηνεύοντας με τη χαρακτηριστική φωνή του αθάνατα τραγούδια διαφόρων λαϊκών συνθετών, αλλά και πολλά από τη δική του, την εξαιρετικά εμπνευσμένη μουσικά και στιχουργικά, δημιουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ