ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σε ρυθμούς «εμπόλεμης λογικής»

Εικόνα φρουρίων θυμίζουν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές αλλά και όλα τα κτίρια που στεγάζουν πιθανούς αμερικανικούς, και όχι μόνο, στόχους σε ολόκληρη την υφήλιο. Η «εμπόλεμη κατάσταση» που επικρατεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, και ιδιαίτερα στις πόλεις που επλήγησαν από τα τρομοκρατικά πλήγματα, μοιάζει να έχει μεταφερθεί με ελάχιστες διαφορές στις πρωτεύουσες και στις μεγάλες πόλεις όλων των χωρών. Σε εγρήγορση έχουν τεθούν μυστικές υπηρεσίες, αστυνομικές δυνάμεις, στρατός και εθνοφρουρές, ενώ δεν έλειψαν και οι ανακοινώσεις ορισμένων πρώτων συλλήψεων, π.χ., στη Γερμανία, ορισμένων ανθρώπων, που δεν έγινε γνωστό γιατί θεωρήθηκαν ύποπτοι, για ποιο λόγο κρατήθηκαν και τι απόγιναν από εκεί και πέρα. Περιστατικό που μπορεί να είναι και ένα σαφές μήνυμα για το τι προμηνύεται για τους πολίτες όλων των χωρών. Η τρομο-φοβία (ή τρομο-λαγνεία) μοιάζει να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα.

Ακύρωση συναντήσεων, παράλυση των αερομεταφορών, αναβολή προγραμματισμένων εκδηλώσεων, αυξημένα στο έπακρο μέτρα ασφαλείας, τελετές μνήμης, μεσίστιες σημαίες, μαύρες κορδέλες, ειδικές θρησκευτικές ακολουθίες και κήρυξη της σημερινής μέρας σε μέρα πένθους, ήταν η ομοιόμορφη σχεδόν εικόνα του παγκόσμιου χάρτη, χτες το βράδυ. Οι μυστικές υπηρεσίες όλων των ισχυρών κρατών δηλώνουν απερίφραστα ότι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την ανεύρεση των δραστών, που «κήρυξαν πόλεμο στον πολιτισμένο κόσμο», όπως δήλωνε ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μάλιστα, όλες δήλωναν ότι βρίσκονται στα ίχνη του, ήδη, γνωστού υπόπτου, του πιο εύκολου στόχου, του Σαουδάραβα επιχειρηματία Οσάμα μπιν Λάντεν. Η διαδικασία έμοιαζε περισσότερο με προσπάθεια στήριξης της πρώτης εύκολης αμερικανικής λύσης παρά με προσπάθεια ανεύρεσης των πραγματικών ενόχων και των αιτίων της τραγωδίας.

Η είδηση της ενεργοποίησης του άρθρου 5 της ιδρυτικής διακήρυξης του ΝΑΤΟ και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις ηγεσιών, από τη Νότια Κορέα μέχρι την Ιταλία και τη Σαουδική Αραβία, από τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μέχρι τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, είχαν σαφείς αναφορές στο ενδεχόμενο «ανάληψης κοινής δράσης», «πάταξης με κάθε μέσο της τρομοκρατίας, του νέου εχθρού της ανθρωπότητας» και άλλα συναφή. Παρά τη διάψευση από Βρετανό αξιωματούχο, του δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ότι το ΝΑΤΟ καταστρώνει, ήδη, σχέδια ακόμη και χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν, οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος δε μοιάζουν απίθανο ενδεχόμενο. Και παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, και του Ρώσου ομολόγου του, Ιγκόρ Ιβανόφ, ότι «προηγούνται πάντα τα πολιτικά και οικονομικά μέτρα των στρατιωτικών», το κλίμα κάθε άλλο παρά προς την επιλογή μιας «λογικής, ρεαλιστικής και δίκαιης μορφής αντίδρασης» έδειχνε να «γέρνει».

Παρά τις γενικόλογες δηλώσεις του Ιγκόρ Ιβανόφ στο Παρίσι, η έκτακτη σύνοδος, σε επίπεδο πρεσβευτών, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας εξέδωσε μια σαφέστερη ανακοίνωση, στην οποία επαναδιαβεβαιώνεται «η ενότητα ΝΑΤΟ-Ρωσίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και τονίζεται ότι «θα ενταθεί η μεταξύ τους συνεργασία στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Πράξης προκειμένου να πατάξουν αυτή τη μάστιγα». Το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι ένα συμβουλευτικό όργανο, που ιδρύθηκε το 1977.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Ζιάνγκ Ζεμίν, διευκρίνιζε ότι «πριν από τη συνεργασία σε οποιαδήποτε απόφαση του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ». Η κινεζική κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν «σοκαρισμένη και οργισμένη από τα τρομοκρατικά πλήγματα». Μία μέρα νωρίτερα, βέβαια, η εφημερίδα «Huaxiao Shibao» σχολίαζε ότι «η κυριαρχία που ασκούν οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να διαχωριστεί από την παγκόσμια τρομοκρατία. Οσο ο ηγεμονισμός θα κυριαρχεί στον κόσμο, αυτός δε θα μπορέσει να απαλλαγεί από τον εξτρεμισμό».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, διαβεβαίωνε ότι «θα γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και θα προηγηθούν διαβουλεύσεις της όποιας δράσης». Ούτε αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν ικανές να αντιστρέψουν μια φοβική πολεμική ατμόσφαιρα που πλανάται πάνω από τον πλανήτη, από το πρωί της 11ης του Σεπτέμβρη. Αντίθετα, όλες αυτές οι «καθησυχαστικές παρεμβάσεις» μοιάζουν περισσότερο να προλειαίνουν το έδαφος ενός ενδεχομένου ευρύτατου στρατιωτικού πλήγματος και αντί να κατευνάζουν τα πνεύματα, που τείνουν να «κηρύξουν πόλεμο σε όλο το αραβικό στοιχείο», μάλλον τα εμποτίζουν με μια λογική «υπέρτατης σύγκρουσης».

Το κατά πόσο, βέβαια, όλες αυτές οι «πολεμικές ιαχές» όντως σέβονται και στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι ένα άλλο θέμα. Μία από τις πρώτες, αλλά αρκετά χαρακτηριστικές, αντιδράσεις έρχεται από την Αυστρία και τον διεθνολόγο Μάνφρεντ Ρότερ. Ο Αυστριακός διεθνολόγος καταρρίπτει όλη την ηγετική ρητορεία, αρχής γενομένης από αυτήν των Αμερικανών αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας ότι «τα τρομοκρατικά πλήγματα ήταν όντως τραγικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κήρυξη πολέμου, δεν εμπεριέχουν καμία από τις προϋποθέσεις εκείνες που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο για να θεωρηθούν κήρυξη πολέμου».

«Σε αυτό σφάλλουν τόσο οι Αμερικανοί όσο και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες που έσπευσαν να υιοθετήσουν την ορολογία. Εξίσου λανθασμένη είναι η εκτίμηση ότι υπάρχουν οι λόγοι για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και αυτό γιατί δεν υπάρχουν. Δεν έχει προκύψει καμία απόδειξη ότι κάποια χώρα κήρυξε πόλεμο στις ΗΠΑ, δεν έχει αποδειχτεί καν ότι το πλήγμα έγινε από κάποιον εξωτερικό εχθρό, μάλλον το αντίθετο. Ο δρόμος που επιλέγουν οι ηγετικοί κύκλοι των ισχυρών χωρών, καταλήγει ο Ρότερ, είναι μάλλον επικίνδυνος και οδηγεί περισσότερο από τα ίδια τα τρομοκρατικά πλήγματα σε καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και σε μονοπάτια άκρως σκοτεινά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και κάθε έννοια δικαίου γενικά».

Και επισήμως «κύριος ύποπτος» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν...

Κλιμακώνεται το ανθρωποκυνηγητό χιλιάδων πρακτόρων κατά υπόπτων, ενώ πολλαπλασιάζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις και εκδηλώσεις μίσους σε βάρος Αμερικανών αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνων!

Ο Κ. Πάουελ, ενώ μιλά στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Κ. Πάουελ, ενώ μιλά στους δημοσιογράφους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χτες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που ανακοίνωσε επισήμως πως ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις που έπληξαν την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες (βράδυ ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον, ο Πάουελ είπε επί λέξει: «Ψάχνουμε ανάμεσα σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν το είδος των ικανοτήτων που είναι απαραίτητο για την εξαπόλυση των επιθέσεων που είδαμε»... Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν μέσα στη λίστα υπόπτων και τρομοκρατικών οργανώσεων είναι η «Βάση» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Πάουελ απάντησε μονολεκτικά: «ΝΑΙ!». Ο Πάουελ πρόσθεσε, μάλιστα, πως τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, ζητώντας του να ψάξει μία «συγκεκριμένη λίστα πραγμάτων που νομίζουμε πως είναι χρήσιμα γι' αυτούς, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί μας»...

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκφορτ, είχε ανακοινώσει πως στο ανθρωποκυνηγητό εντοπισμού και σύλληψης «υπόπτων και ενόχων» έχουν ριχτεί τουλάχιστον 8.000 άτομα. Οι ομοσπονδιακές αρχές ακολουθούν «περισσότερα από 2.000 ίχνη στην έρευνά τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις», έλεγε ο Ασκφορτ, διευκρινίζοντας πως από τους 8.000 οι 4.000 είναι πράκτορες του FBI και οι άλλοι 4.000 επιστήμονες, τεχνικοί εργαστηρίων και άλλοι εμπειρογνώμονες, που εργάζονται πυρετωδώς για τη «μαζικότερη και εντατικότερη έρευνα που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως μεταξύ των αεροπειρατών υπάρχουν «ικανοί πιλότοι, εκ των οποίων ορισμένοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ», πως το επιτελείο «αεροπειρατών -τρομοκρατών» που εξαπέλυσε τις επιθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τα 18 άτομα, έχοντας συνάμα «σημαντικό αριθμό συνεργατών» και πως μολονότι γίνονται πολλές ανακρίσεις δεν υπάρχουν (επισήμως...) συλλήψεις βασικών υπόπτων...

«Ο συνολικός αριθμός των αεροπειρατών, κατά τις καλύτερες εκτιμήσεις μας και με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, στα τέσσερα αεροπλάνα που συνετρίβησαν, είναι τουλάχιστον 18», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ασκφορτ, ενώ ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ συμπλήρωσε: «Τα δυο αεροπλάνα που συνετρίβησαν στο Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ είχαν το καθένα από πέντε αεροπειρατές, το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Πεντάγωνο είχε τέσσερις και το τέταρτο αεροπλάνο που συνετρίβη έξω από το Πίτσμπουργκ είχε επίσης τέσσερις».

Μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων!

Οι Αμερικανοί αραβικής καταγωγής, μα και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τεθεί μόνο στο στόχαστρο ερευνών των πρακτόρων του FBI και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και στο στόχαστρο ρατσιστικής βίας θερμοκέφαλων Αμερικανών «πατριωτών» και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Στο προάστιο του Σικάγο, Μπρίντζβιου, καμιά τρακοσαριά άτομα πραγματοποίησαν χτες πορεία μίσους, κηρύσσοντας «πόλεμο» κατά Αράβων και μουσουλμάνων. Κρατώντας στα χέρια αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά «USA! USA!», επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα τζαμί. Αυτό που τους σταμάτησε ήταν η επέμβαση αστυνομικών. Συνελήφθησαν μόλις τρεις από τους διαδηλωτές, ενώ η καταστολή της κινητοποίησης μίσους έγινε δίχως να τρέξει μύτη...

Λίγο μετά, ορισμένοι από τους ρατσιστές διαδηλωτές, όπως ο 19χρονος Κόλιν Ζαρέμπα, δήλωναν απροκάλυπτα σε μερικούς δημοσιογράφους: «Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανός και μισώ τους Αραβες. Πάντα θα τους μισώ»...

Την ίδια ώρα, ο Ζίαντ Ασάλι, πρόεδρος της Αραβο-Αμερικανικής Επιτροπής Κατά των Διακρίσεων, εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες για την έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μουσουλμάνων και Αράβων. «Οι Αμερικανοί αραβικής καταγωγής αισθάνονται διπλό πόνο και θυμό, όχι μόνο λόγω των επιθέσεων, αλλά και επειδή μετά απ' αυτές γίνονται στόχος οργής άλλων Αμερικανών. Κάνουμε έκκληση στους Αμερικανούς να σκεφθούν πως τα εγκλήματα διέπραξαν συγκεκριμένα άτομα και δεν ευθύνονται γι' αυτά ολόκληρες φυλετικές ή θρησκευτικές κοινότητες».

Εξαρση σπασμωδικών τρομοκρατικών ρατσιστικών επιθέσεων δεν αναφέρθηκαν μόνον στις πολιτείες των επιθέσεων (Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη)... Για παράδειγμα, βάνδαλοι λεηλάτησαν τζαμί στο Λίνγουντ της Ουάσιγκτον και τρομοκράτησαν μέλη της Ισλαμικής Λέσχης στο Σποκέιν. Παρόμοιες επιθέσεις αναφέρθηκαν και στο Τέξας, όπου χτες, σε μία από τις δεκάδες περιπτώσεις, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στο κτίριο της Ισλαμικής Λέσχης στο Ντέντον, προκαλώντας ευτυχώς μόνον υλικές ζημιές, ύψους 2.500 δολαρίων.

Δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και άλλες πράξεις βίας σε βάρος Αράβων που ζουν στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε Ιντιάνα, Φλόριδα, Μίτσιγκαν.

Τα φαινόμενα επιθέσεων κατά Αράβων δεν περιορίζονται μόνον στις ΗΠΑ... Είναι χαρακτηριστικό πως βάνδαλοι ακροδεξιοί λιθοβόλησαν χτες σχολικό λεωφορείο που μετέφερε παιδιά μουσουλμάνων στο Μπρισμπρέιν της Αυστραλίας και κάποιοι άλλοι (επίσης στην ίδια πόλη) επιχείρησαν να πυρπολήσουν ναό Λιβανέζων μεταναστών ως «αντίποινα», όπως είπαν, για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ!

Μείγμα τρόμου και κατευθυνόμενης οργής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (ανταπόκριση Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Σαράντα οκτώ ώρες μετά την επίθεση, η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται σ' αυτήν την απίστευτη πρωτοφανή κατάσταση, για την ιστορία της, όπου σχεδόν τίποτε δε λειτουργεί. Η έννοια και η φράση που κυριαρχεί είναι ότι η πόλη, αν όχι η χώρα, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο καπνός από τα κτίρια που καίγονται εξακολουθεί να προκαλεί φοβερή δυσφορία και έντονα προβλήματα αναπνοής σε όλη τη γύρω περιοχή. Οι σήραγγες, τα τούνελ εξακολουθούν να είναι κλειστά. Η κυκλοφορία στο νότιο τμήμα του Μανχάταν είναι ακόμη απαγορευμένη και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι, καθώς οι φόβοι για την ασφάλεια των κτιρίων που βρίσκονται εκεί επιβεβαιώθηκαν, τις προηγούμενες ώρες, με την κατάρρευση του 5ου κτιρίου του συμπλέγματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, καθώς και του γειτονικού κτιριακού συγκροτήματος «Λίμπερτι Πλάζα».

Τα περισσότερα μαγαζιά παραμένουν κλειστά. Οι σοροί των νεκρών, αν και ακόμη επισήμως υπάρχουν ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, ενώ οι συνεχείς απειλές για βόμβες, όπως χτες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Γκραντ Σέντραλ, αλλά και στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρδια, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο χάος και τρόμο. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ένα απίστευτο μείγμα τρόμου και οργής που κατευθύνεται (και μέσα από τις φιλτραρισμένες ειδήσεις) στο να ζητά εκδίκηση. Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα συνεχείς ιδιότυπες νεκρώσιμες ακολουθίες σε όλη την πόλη, όπου οι πολίτες είτε με κεριά και λουλούδια συγκεντρώνονται στις πλατείες αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πιθανόν να ανέρχονται στους 5.000, μόνο από την κατάρρευση των πύργων.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχής ροή των πληροφοριών για τους υπαίτιους της επίθεσης καλλιεργεί, σε ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο έδαφος», την ανάγκη η οργή να ζητήσει άμεση ικανοποίηση. Ο κόσμος πολλές φορές, σπασμωδικά αντιδρώντας μέσα στην απόλυτη σύγχυσή και στον τρόμο του, ζητά ακόμη και τον άμεσο βομβαρδισμό του οποιουδήποτε, χωρίς ακόμη να μπορεί να προσδιορίσει ποιος είναι ο υπεύθυνος της τραγωδίας. Ελάχιστες είναι οι φωνές που μπορούν ψύχραιμα να εκφράσουν μια κάποια πιο μετριοπαθή ή ήπια στάση. Εντούτοις, αυτές δεν μπορούν να εισακουστούν καθόλου από το μέσο Αμερικανό πολίτη, μέσα στην ατελείωτη βουή των πληροφοριών και της οργής.

Η πλειοψηφία του πληθυσμού μοιάζει να αναζητά κάποιο αίσθημα ασφάλειας ή ηρεμίας επικαλούμενο ανώτερες δυνάμεις, είτε προσφεύγοντας στη θρησκεία και στις εκκλήσεις για προσευχές, είτε στην εξουσία, προς την οποία εκδηλώνεται η απόλυτη στήριξη για όλες τις ενέργειες που ενδέχεται να αναλάβει από εδώ και πέρα. Υπό αυτήν την έννοια, η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών υποστηρίζουν σθεναρά την κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης της χώρας, η οποία είναι ήδη ξεκάθαρη και πασιφανής, την κατεύθυνση σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής, την περαιτέρω ενίσχυση του αντιτρομοκρατικού νόμου που ήδη είναι ιδιαίτερα σκληρός και άλλα.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, καθώς οι πληγές χάσκουν ακόμη ανοιχτές, οι επιπτώσεις της επίθεσης της 11ης Σεπτέμβρη, ήδη γίνονται ορατές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το συντονιστικό κέντρο για τις διαδηλώσεις κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα γίνονταν από τις 24 ως τις 30 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον, η κυρίαρχη σκέψη, αυτή τη στιγμή, είναι να αναβληθούν. Και παραμένει να είναι μόνο η αρχή...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναμένοντας τις βόμβες

Ξένοι εργαζόμενοι που αναχωρούν από την Καμπούλ

Associated Press

Ξένοι εργαζόμενοι που αναχωρούν από την Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Εγκαταλείπουν, μαζικά, οι πολίτες αραβικών χωρών την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, καθώς η εξαπόλυση μιας δριμύας στρατιωτικής αμερικανικής απάντησης στα τρομοκρατικά πλήγματα της Τρίτης, μοιάζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Παρά την απαγόρευση των τηλεοράσεων, οι κάτοικοι του Αφγανιστάν έχουν πληροφορηθεί, μέσα από μικρά ραδιόφωνα, τα τεκταινόμενα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και τη «στοχοπροσήλωση» όλων σχεδόν των υπονοιών και των υποψιών στο πρόσωπο του Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου, Οσάμα μπιν Λάντεν, που εκτιμάται ότι έχει βρει καταφύγιο στη χώρα. Μοιάζουν, μάλιστα, να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δε θα χρειαστούν, απαραίτητα, αποδείξεις για να υποδειχτεί ο ένοχος και στη συνέχεια να τιμωρηθεί, όχι απαραίτητα αυτός αλλά ο οποιοσδήποτε βρίσκεται, πιθανόν, γύρω του.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καραβάνια σχηματίζουν τα αυτοκίνητα των Αράβων κατοίκων της Καμπούλ που άρχισαν, από χτες νωρίς το πρωί, να εγκαταλείπουν τη χώρα. Σε μαζική έξοδο από το Αφγανιστάν, φαίνεται ότι έχουν επιδοθεί και οι «Αραβες - Αφγανοί», δηλαδή οι μη - Αφγανοί μουσουλμάνοι Αραβες, οι πάλαι ποτέ, δηλαδή, στενοί συνεργάτες των ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Η πλειοψηφία αυτών των ισλαμιστών μαχητών είχε παραμείνει στο Αφγανιστάν μετά τη σοβιετική αποχώρηση και πανηγύρισε, από κοινού, με την Ουάσιγκτον τη νίκη. Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, οι περιοχές που κατοικούσαν οι Αφγανοί - Αραβες, υπό την προστασία του καθεστώτος των Ταλιμπάν, είχαν, σχεδόν ερημώσει μέχρι το μεσημέρι.

Οι ίδιοι οι Αφγανοί, από την άλλη, έμοιαζαν να περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τους αμερικανικούς πυραύλους πάνω από τα κεφάλια τους. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές είχαν αρχίσει να στήνονται οδοφράγματα, καταφύγια και να φτιάχνονται χαρακώματα, κυρίως, στην περίμετρο της πρωτεύουσας. Παρ' όλα αυτά, η ζωή φαινόταν να κυλά σε κανονικούς ρυθμούς καθώς τα καταστήματα και οι υπαίθριες αγορές λειτουργούσαν, χτες, κανονικά. Την «πολεμική ατμόσφαιρα» ενέτεινε η είδηση ότι το γειτονικό Πακιστάν, σε αντίθεση με το 1998 που είχε απαγορεύσει τη διέλευση αμερικανικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο του για πραγματοποίηση επιθέσεων στο Αφγανιστάν, δεσμεύτηκε να «παράσχει στήριξη» σε πιθανό πλήγμα εναντίον του μπιν Λάντεν.

«Να μην επιλέξει η Δύση την εύκολη λύση» κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Με ανακοίνωσή του, ο Ομάρ καλεί τις ΗΠΑ «να ερευνήσουν σε βάθος τα στοιχεία που έχουν πριν κατηγορήσουν για την τραγωδία τον Οσάμα μπιν Λάντεν» ενώ εκτιμούσε ότι «το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών και η υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποίησαν δείχνει ότι ο Λάντεν δεν έχει ανάμειξη». Ο ηγέτης των Ταλιμπάν διέψευσε δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «Ασακρ αλ Αουσάτ», που εκδίδεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με το οποίο ένας ανώνυμος Αφγανός πιλότος της πολιτικής αεροπορίας παραδέχεται ότι έχει ο ίδιος εκπαιδεύσει 14 φανατικούς ισλαμιστές, χωρίς να γνωρίζει αν είναι αναμεμειγμένοι στις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. «Στο Αφγανιστάν δεν εκπαιδεύουμε πιλότους υπό την επίβλεψη της κυβέρνησής μας» δήλωσε κατηγορηματικά ο Ομάρ.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλιμπάν επαναλάμβαναν ότι δε γνωρίζουν αν ο μπιν Λάντεν παραμένει εντός του αφγανικού εδάφους, αφού, όπως επιβεβαίωναν και οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες που συνεργάζονται με το Αφγανιστάν, αλλάζει, ούτως ή άλλως, κατοικίες και κρησφύγετα σε μικρά χρονικά διαστήματα. Οι Αφγανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, κατέληγαν ότι «ακόμη και αν βρίσκεται κάπου στο Αφγανιστάν δεν είχε τη δυνατότητα να συντονίσει μια τέτοια επίθεση, καθώς του έχουν απαγορευτεί οι τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες».

Να μη γίνει η τραγωδία δικαιολογία επεμβάσεων

Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, για τη δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την τραγωδία στις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (12.9.2001) σχετικά με την τραγωδία στις ΗΠΑ, προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Elmar Brok κείμενο δήλωσης, το οποίο, εκτός από την καταδίκη του φοβερού αυτού πλήγματος και την εκδήλωση συμπαράστασης προς τον αμερικανικό λαό, περιείχε δύο παραγράφους με το εξής περιεχόμενο:

«Συμπαρατασσόμαστε με τις ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλες οι Δημοκρατίες να αναπτύξουμε κοινή πολιτική εναντίον οποιουδήποτε κράτους κρύβει ή υποστηρίζει την τρομοκρατία και να θέσουμε σαν στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων συγκρούσεων στον κόσμο».

Παίρνοντας το λόγο ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής, Στρατής Κόρακας, είπε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα κατ' αρχήν να εκφράσω τη λύπη μου και τη συμπάθειά μου στις οικογένειες των -δυστυχώς πάρα πολλών- θυμάτων. Θέλω συγχρόνως να τονίσω ότι δεν πρέπει να βιαστούμε στον εντοπισμό των αυτουργών, ηθικών και φυσικών, αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Το τονίζω αυτό γιατί η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα παρόμοιων εγκλημάτων των οποίων οι αυτουργοί, όπως εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, ήταν εντελώς άλλοι από εκείνους που αρχικά θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη να αντιταχθούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της τραγωδίας για την ενίσχυση των επεμβάσεων -και στρατιωτικών- εναντίον χωρών, καθώς και πολύμορφων κατασταλτικών μηχανισμών στις ίδιες τις χώρες μας. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι αντιδημοκρατικοί και αγωνιζόμαστε για την καταστροφή τους.

Τέλος, θέλω να σημειώσω τη διαφωνία μου με την προτελευταία παράγραφο της Δήλωσης, η οποία ανοίγει κυριολεκτικά το δρόμο για τη δαιμονοποίηση ολόκληρων κρατών και λαών, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και μάλιστα από κράτη που βασική κατεύθυνση της πολιτικής τους είναι η κρατική τρομοκρατία. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, δε συμφωνώ και με την προηγούμενη παράγραφο που δηλώνει συμπαράταξη με τις ΗΠΑ στον αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία. Γι' αυτό, δεν μπορώ να ψηφίσω την προτεινόμενη δήλωση, αλλά θα απόσχω από την ψηφοφορία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ