Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Και επισήμως «κύριος ύποπτος» ο Οσάμα Μπιν Λάντεν...

Κλιμακώνεται το ανθρωποκυνηγητό χιλιάδων πρακτόρων κατά υπόπτων, ενώ πολλαπλασιάζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις και εκδηλώσεις μίσους σε βάρος Αμερικανών αραβικής καταγωγής και μουσουλμάνων!

Ο Κ. Πάουελ, ενώ μιλά στους δημοσιογράφους

Associated Press

Ο Κ. Πάουελ, ενώ μιλά στους δημοσιογράφους
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χτες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που ανακοίνωσε επισήμως πως ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις που έπληξαν την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Στη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες (βράδυ ώρα Ελλάδος) στην Ουάσιγκτον, ο Πάουελ είπε επί λέξει: «Ψάχνουμε ανάμεσα σ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν το είδος των ικανοτήτων που είναι απαραίτητο για την εξαπόλυση των επιθέσεων που είδαμε»... Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν μέσα στη λίστα υπόπτων και τρομοκρατικών οργανώσεων είναι η «Βάση» του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Πάουελ απάντησε μονολεκτικά: «ΝΑΙ!». Ο Πάουελ πρόσθεσε, μάλιστα, πως τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ, ζητώντας του να ψάξει μία «συγκεκριμένη λίστα πραγμάτων που νομίζουμε πως είναι χρήσιμα γι' αυτούς, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί μας»...

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκφορτ, είχε ανακοινώσει πως στο ανθρωποκυνηγητό εντοπισμού και σύλληψης «υπόπτων και ενόχων» έχουν ριχτεί τουλάχιστον 8.000 άτομα. Οι ομοσπονδιακές αρχές ακολουθούν «περισσότερα από 2.000 ίχνη στην έρευνά τους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις», έλεγε ο Ασκφορτ, διευκρινίζοντας πως από τους 8.000 οι 4.000 είναι πράκτορες του FBI και οι άλλοι 4.000 επιστήμονες, τεχνικοί εργαστηρίων και άλλοι εμπειρογνώμονες, που εργάζονται πυρετωδώς για τη «μαζικότερη και εντατικότερη έρευνα που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ».

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως μεταξύ των αεροπειρατών υπάρχουν «ικανοί πιλότοι, εκ των οποίων ορισμένοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ», πως το επιτελείο «αεροπειρατών -τρομοκρατών» που εξαπέλυσε τις επιθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τα 18 άτομα, έχοντας συνάμα «σημαντικό αριθμό συνεργατών» και πως μολονότι γίνονται πολλές ανακρίσεις δεν υπάρχουν (επισήμως...) συλλήψεις βασικών υπόπτων...

«Ο συνολικός αριθμός των αεροπειρατών, κατά τις καλύτερες εκτιμήσεις μας και με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα, στα τέσσερα αεροπλάνα που συνετρίβησαν, είναι τουλάχιστον 18», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ασκφορτ, ενώ ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ συμπλήρωσε: «Τα δυο αεροπλάνα που συνετρίβησαν στο Ουόρλντ Τρέιντ Σέντερ είχαν το καθένα από πέντε αεροπειρατές, το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Πεντάγωνο είχε τέσσερις και το τέταρτο αεροπλάνο που συνετρίβη έξω από το Πίτσμπουργκ είχε επίσης τέσσερις».

Μπαράζ ρατσιστικών επιθέσεων!

Οι Αμερικανοί αραβικής καταγωγής, μα και οι μουσουλμάνοι δεν έχουν τεθεί μόνο στο στόχαστρο ερευνών των πρακτόρων του FBI και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και στο στόχαστρο ρατσιστικής βίας θερμοκέφαλων Αμερικανών «πατριωτών» και μελών ακροδεξιών ομάδων.

Στο προάστιο του Σικάγο, Μπρίντζβιου, καμιά τρακοσαριά άτομα πραγματοποίησαν χτες πορεία μίσους, κηρύσσοντας «πόλεμο» κατά Αράβων και μουσουλμάνων. Κρατώντας στα χέρια αμερικανικές σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά «USA! USA!», επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα τζαμί. Αυτό που τους σταμάτησε ήταν η επέμβαση αστυνομικών. Συνελήφθησαν μόλις τρεις από τους διαδηλωτές, ενώ η καταστολή της κινητοποίησης μίσους έγινε δίχως να τρέξει μύτη...

Λίγο μετά, ορισμένοι από τους ρατσιστές διαδηλωτές, όπως ο 19χρονος Κόλιν Ζαρέμπα, δήλωναν απροκάλυπτα σε μερικούς δημοσιογράφους: «Είμαι περήφανος που είμαι Αμερικανός και μισώ τους Αραβες. Πάντα θα τους μισώ»...

Την ίδια ώρα, ο Ζίαντ Ασάλι, πρόεδρος της Αραβο-Αμερικανικής Επιτροπής Κατά των Διακρίσεων, εξέφραζε σοβαρές ανησυχίες για την έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων κατά μουσουλμάνων και Αράβων. «Οι Αμερικανοί αραβικής καταγωγής αισθάνονται διπλό πόνο και θυμό, όχι μόνο λόγω των επιθέσεων, αλλά και επειδή μετά απ' αυτές γίνονται στόχος οργής άλλων Αμερικανών. Κάνουμε έκκληση στους Αμερικανούς να σκεφθούν πως τα εγκλήματα διέπραξαν συγκεκριμένα άτομα και δεν ευθύνονται γι' αυτά ολόκληρες φυλετικές ή θρησκευτικές κοινότητες».

Εξαρση σπασμωδικών τρομοκρατικών ρατσιστικών επιθέσεων δεν αναφέρθηκαν μόνον στις πολιτείες των επιθέσεων (Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη)... Για παράδειγμα, βάνδαλοι λεηλάτησαν τζαμί στο Λίνγουντ της Ουάσιγκτον και τρομοκράτησαν μέλη της Ισλαμικής Λέσχης στο Σποκέιν. Παρόμοιες επιθέσεις αναφέρθηκαν και στο Τέξας, όπου χτες, σε μία από τις δεκάδες περιπτώσεις, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στο κτίριο της Ισλαμικής Λέσχης στο Ντέντον, προκαλώντας ευτυχώς μόνον υλικές ζημιές, ύψους 2.500 δολαρίων.

Δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί και άλλες πράξεις βίας σε βάρος Αράβων που ζουν στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε Ιντιάνα, Φλόριδα, Μίτσιγκαν.

Τα φαινόμενα επιθέσεων κατά Αράβων δεν περιορίζονται μόνον στις ΗΠΑ... Είναι χαρακτηριστικό πως βάνδαλοι ακροδεξιοί λιθοβόλησαν χτες σχολικό λεωφορείο που μετέφερε παιδιά μουσουλμάνων στο Μπρισμπρέιν της Αυστραλίας και κάποιοι άλλοι (επίσης στην ίδια πόλη) επιχείρησαν να πυρπολήσουν ναό Λιβανέζων μεταναστών ως «αντίποινα», όπως είπαν, για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ