Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
«Καταδίκη των επιθέσεων αλλά και ανάγκη αντίστασης σε κάθε πολεμική κραυγή»

Ανακοινώσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ

Οι λαοί να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας για να δημιουργηθούν νέα θύματα, όπως τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του Ιράκ
Οι λαοί να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα θύματα της πρόσφατης τραγωδίας για να δημιουργηθούν νέα θύματα, όπως τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά του Ιράκ
Ανακοινώσεις με αφορμή τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον εξέδωσαν σειρά Κομμουνιστικών Κομμάτων, από όλο τον κόσμο, τα οποία εκφράζουν την καταδίκη τους αλλά και θέτουν τον προβληματισμό τους για τα αίτια που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα αλλά και για την επόμενη μέρα.

ΚΕΚΡ

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΕΚΡ για τα τραγικά γεγονότα στις 11 του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ, την οποία υπογράφουν ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, και οι Γραμματείς της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ και Μπορίς Γιατμενιόφ, υπογραμμίζεται ότι «οι άνθρωποι όλου του κόσμου είναι αγανακτισμένοι από τις τρομοκρατικές ενέργειες και θλίβονται για τα θύματα». Σπεύδει, όμως, να επισημάνει ότι το βασικό ερώτημα για το ποιος φταίει θα «πρέπει να το απαντήσουμε εξαντλητικά με μια τίμια ανάλυση, χωρίς προκαταρκτικά προπαγανδιστικά έτοιμα καλούπια. Παρ' όλη την απόρριψη από την πολιτισμένη ανθρωπότητα των τρομερών μεθόδων των τρομοκρατών-καμικάζι, οι άνθρωποι οφείλουν να σκεφτούν: Τι ωθεί αυτούς στην αυτοθυσία, για την επίτευξη ποιων σκοπών παίρνουν μαζί τους χιλιάδες ζωές και από ποια ιδεολογία αντλούν το δικαίωμα να δικάζουν ανθρώπους, που θα έλεγε κανείς ότι είναι αμέτοχοι στα προβλήματά τους;».


Η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ συνεχίζει με την εκτίμηση ότι «το φαινόμενο εμφανίστηκε ως νομοτελειακή συνέπεια της πολύχρονης επιθετικής πολιτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του. Είναι ακριβώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το μπλοκ του ΝΑΤΟ που ιδιοποιήθηκαν το δικαίωμα στο ρόλο του παγκόσμιου δικαστή, χωρίς να υπολογίζουν ούτε τον ΟΗΕ, ούτε την κοινή γνώμη. Αυτοί ακριβώς μοιράζουν τον κόσμο στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες και χώρες παρίες. Επιβάλλουν αποκλεισμούς, οργάνωσαν πραξικοπήματα, έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, βομβάρδισαν την Κορέα, το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία και άλλες χώρες. Με τις ευλογίες τους το Ισραήλ κατέχει δεκάδες χρόνια παλαιστινιακά εδάφη. Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ελευθερίας των αξιών, κατά τη δική τους αντίληψη».

Για να καταλήξει: «Εφτασε η ώρα ο κόσμος να σκεφτεί. Η ανακοπή μιας παρόμοιας εξέλιξης των γεγονότων είναι δυνατή μόνο με το σταμάτημα της πολιτικής διαίρεσης των χωρών και των λαών σε αφέντες της ζωής και υπηρέτες τους, με το σταμάτημα της εκμετάλλευσης της πλειονότητας του πληθυσμού της υδρογείου από τις λεγόμενες προηγμένες χώρες, με την έξοδο όλης της ανθρωπότητας στο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Σήμερα δεν είναι ακόμα αργά».

ΚΚΡΟ

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η τραγωδία που συνέβη στις ΗΠΑ στις 11 του Σεπτέμβρη είναι τερατώδικη. Μας είναι εξίσου μισητές παρόμοιες ενέργειες, όπου κι αν συμβαίνουν - στην Κασπία ή στη Μόσχα, στο Βελιγράδι ή στην Ιερουσαλήμ, στη Νέα Υόρκη ή στη Ραμάλα. Δε δικαιολογούνται αυτές, όποιος κι αν βρίσκεται πίσω τους, όποιες αιτιολογίες κι αν επικαλούνται οι εμπνευστές και οι οργανωτές τους».

«Η τραγωδία στις ΗΠΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΡΟ, έδειξε ότι κανένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, καμιά πολιτική διπλών στάνταρ δε σώζει από τις αιμοβόρες συμμορίτικες ενέργειες. Το κακό μπορεί να αποτραπεί μόνο αν ενωθούν οι προσπάθειες ενάντια στους οργανωτές, επανερμηνεύοντας και αλλάζοντας την τακτική επίλυσης των συγκρουσιακών καταστάσεων σε διάφορες περιοχές της υδρογείου. Ο καθένας, που ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο της βίας και της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ξέρει ότι θα τον βρει αναπόφευκτα η αυστηρή τιμωρία της παγκόσμιας κοινότητας, δε θα αποφύγει την τιμωρία για τα εγκλήματα που διέπραξε». Το ΚΚΡΟ εκφράζει την αντίθεσή του στις προσπάθειες ανεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων ανάμεσα σε χώρες και λαούς, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες τραγωδίες.

«Στην κλιμάκωση της διεθνούς τρομοκρατίας, καταλήγει η ανακοίνωση, θα πρέπει να αντιταχθεί η συνεργασία των πιο διαφορετικών κρατών του κόσμου, η ανάπτυξη της οικονομίας και του πολιτισμού, η άνοδος της ευημερίας των λαών, ανεξάρτητα από τη φυλετική και εθνική υπαγωγή, τη θρησκεία και την ιδεολογία τους».

ΚΚ Βραζιλίας

Αμεση ήταν και η αντίδραση της Εθνικής Διεύθυνσης του ΚΚ Βραζιλίας, η οποία προχώρησε σε ανακοίνωση για τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ, την ίδια κιόλας μέρα. Στην ανακοίνωση, αφού εκφράζεται η κατηγορηματική καταδίκη των ενεργειών αυτών αλλά και η θλίψη για τις πολυάριθμες ανθρώπινες απώλειες, σημειώνεται ταυτόχρονα ότι «αυτές οι ενέργειες συμβαίνουν σε μία στιγμή όπου η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υποταγμένη σε μία κοινωνική τάξη ιδιαίτερα άδικη και άνιση, όπου κυριαρχούν η ανασφάλεια και ο επεμβατισμός, που έχουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως τον βασικό τους δημιουργό. Είναι μεγάλη η αγανάκτηση ενάντια στον αυξανόμενο βορειοαμερικανικό ηγεμονισμό και μιλιταρισμό».

Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία-ΚΚ Τουρκίας

«Δεν μπορεί κανείς να ανεχθεί την επίθεση στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, που προκάλεσε χιλιάδες θανάτους», τονίζει με τη σειρά του, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία - Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεράνει κανείς ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι πιο αδύναμος τώρα ή ότι θα ηττηθεί με τέτοιες σφαγές. Ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι που τις διέπραξαν είχαν αντιιμπεριαλιστικά κίνητρα, ούτε φυσικά να υποτιμήσει, υπό το βάρος των γεγονότων, τις σφαγές που οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει ιστορικά, και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είτε στο Βιετνάμ, είτε στο Ιράκ, είτε στη Γιουγκοσλαβία, όπου, επίσης, αθώοι πολίτες έγιναν στόχοι».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ότι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να αντισταθούν οι λαοί στο ενδεχόμενο «εκδίκησης» και «στις πολεμικές κραυγές» εναντίον της ανθρωπότητας ολόκληρης και να ενδυναμώσουν «τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που δείχνει ήδη έτοιμος να χρησιμοποιήσει αυτές τις επιθέσεις προκειμένου να ασκήσει ακόμη πιο επιθετική και κατασταλτική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ