ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
Με «το μαστίγιο ή το καρότο»

Συναντήσεις, πιέσεις, εκβιασμοί για τη διαμόρφωση συνενόχων

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Γ. Φίσερ

Associated Press

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Γ. Φίσερ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ήταν ο πρώτος, μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους. Και μολονότι έκανε τα πάντα για να εκφράσει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας του έναντι της Ουάσιγκτον, απέφυγε παντί τρόπω να ξεστομίσει τη λέξη... «πόλεμος»!

«Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "πόλεμος", αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία σύρραξη που έχει εντελώς καινούρια φύση... Είμαστε όμως απόλυτα αποφασισμένοι να πολεμήσουμε στο πλευρό σας αυτόν τον νέο τύπο κακού, του απόλυτου κακού, που είναι η τρομοκρατία». Αυτά έλεγε αργά προχτές μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γαλλίας... Χτες, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε με νόημα: «Οι αντιαμερικανικές επιθέσεις ήταν ένα πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι στα σύμβολα της αμερικανικής δύναμης».

Ο Πρόεδρος Μπους από την πλευρά του συνέχισε το μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με άλλους ξένους ηγέτες και υπουργούς, αφού προηγουμένως ξανατηλεφώνησε στον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο, και στον πρωθυπουργό του Καναδά, Ζαν Κρετιέν... Ακολούθως είδε την Πρόεδρο της Ινδονησίας (η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου με εκατομμύρια μουσουλμάνους), Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Εξίσου «γεμάτη» ήταν και η ατζέντα συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που συναντήθηκε χτες με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ. Ο τελευταίος μετά τη συνάντησή του δήλωσε πως η χώρα του «δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στην προσπάθειά της να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία». Δήλωσε ωστόσο αδυναμία να εξηγήσει στους δημοσιογράφους πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει το χέρι βοήθειας της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ...

Νωρίτερα, ο Πάουελ είχε δει και το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκορ Ιβανόφ, που μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Για μία ακόμη φορά, το ακόλουθο γεγονός αποδεικνύεται αληθινό: Η τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα».

Ενώ ο πυρετός επαφών και συναντήσεων σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ φτάνει στα ύψη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, κληθείς να σχολιάσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των κινήσεων της Ουάσιγκτον αλλά και την έκφραση υποστήριξης που εισπράττει από παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και χώρες που είχε καταχωρήσει στη «μαύρη λίστα» των νυν ή εν δυνάμει «τρομοκρατών», έκανε μεταξύ άλλων λόγο για το πόσο «εύκαμπτο και ευλύγιστο» θα είναι κατά περίπτωση το αμερικανικό «μαστίγιο και καρότο»: «Σε άλλες χώρες το καρότο θα είναι μεγαλύτερο. Σε άλλες χώρες το μαστίγιο θα είναι μεγαλύτερο»... Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι χώρες που θα λάβουν «καρότο», εφόσον βεβαίως δείξουν την κατάλληλη έμπρακτη «αλληλεγγύη», δεν αποκλείεται να είναι το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Ιορδανία, ακόμη και το Σουδάν.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ενώ το Μάη το Σουδάν είχε χαρακτηριστεί «η καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χτες ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Σουδανό ομόλογό του για να συζητήσουν την πιθανή βοήθεια του ισλαμικού καθεστώτος του Χαρτούμ στην Ουάσιγκτον...

Ενας από τους ηγέτες, που θα έχει σήμερα συναντήσεις με το επιτελείο του Προέδρου Μπους και τον ίδιο προσωπικά, θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ηδη, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, φρόντισε να δώσει το στίγμα των εκεί επαφών του: «Ο συνασπισμός κατά της διεθνούς τρομοκρατίας διευρύνεται καθώς γίνονται ευκρινέστερες οι επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον». Και ο Μπλερ υπερθεμάτισε εκφράζοντας την προσωπική του επιθυμία να βοηθήσει στην κατάστρωση μίας «ατζέντας προκειμένου οι διεθνείς δυνάμεις να συντρίψουν το δίκτυο του τρόμου που υπάρχει πίσω από τις επιθέσεις».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καλέσει το καθεστώς των Ταλιμπάν να παραδώσουν «άμεσα και άνευ όρων» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν βάσει παρελθούσας απόφασης που είχε εκδώσει (Δεκέμβρης του 2000) μετά τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες σε δύο αφρικανικές χώρες.

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σε εγρήγορση, κυρίως αντιφατική

Πριν καν προλάβουν να σχηματοποιηθούν, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, διέψευδε, κατηγορηματικά τις φήμες περί ανάμειξης του Ιράκ στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ.

Το θέμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις μετά από δήλωση ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξένες μυστικές υπηρεσίες πληροφόρησαν τις αμερικανικές αρχές ότι ένας από τους βασικούς υπόπτους αεροπειρατές συναντήθηκε, πριν μερικούς μήνες, κάπου στην Ευρώπη με Ιρακινό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Προς το παρόν, οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη αμερικανική πηγή. Τελευταία αναφορά για το θέμα, έχει γίνει από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανάμειξη του Ιράκ στα πλήγματα».

Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στην ιρακινή βδομαδιαία εφημερίδα al Iktisadi, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών τόνιζε ότι «είναι παράλογο οι ΗΠΑ να επιβάλουν, σε όλο τον κόσμο, τη δική τους αντίληψη για την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής επιχείρησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, τη δική τους πολιτική». Ο Σάμπρι, που είχε χτες συναντήσεις με όλους τους πρέσβεις που βρίσκονται στη Βαγδάτη, επανέλαβε το ιρακινό αίτημα «για διαμόρφωση κοινής αραβικής στάσης απέναντι σε ένα ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα».

Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της έκφρασης συλλυπητηρίων εκ μέρους του Ταρέκ Αζίζ προς την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Voices in the Wilderness, έγινε, χτες, γνωστό ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος απέστειλε συλλυπητήρια για τα θύματα των επιθέσεων και στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ο οποίος πρωτοστατεί για την άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

Σαουδαραβικές αμφισημίες

Πριν από ένα 24ωρο, η βασιλική οικογένεια εξέφραζε την πρόθεσή της για παροχή «πλήρους υποστήριξης» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Εντούτοις, την ώρα που ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον «προκειμένου να συνομιλήσει για τους τρόπους συνεργασίας», Σαουδάραβες αξιωματούχοι και ΜΜΕ εξέφρασαν «αμφιβολίες και επιφυλάξεις» για τον τρόπο που οι ΗΠΑ έχουν χειριστεί μέχρι στιγμής την κατάσταση.

«Βιάστηκαν να κοινοποιήσουν μια λίστα υπόπτων αεροπειρατών, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σαουδαραβικά ονόματα, αν και δεν αποκαλύπτεται επισήμως η εθνικότητα», υποστήριξε ο υποδιοικητής της Εθνοφρουράς Μιτ'μπ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, ορισμένοι από τους φερόμενους ως υπόπτους είναι ζωντανοί και δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και αρκετό καιρό από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, πολλά σαουδαραβικά ΜΜΕ φιλοξένησαν, χθες, συνεντεύξεις και φωτογραφίες, τουλάχιστον, 5 από τους φερόμενους καμικάζι αεροπειρατές.

Η διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος δεν είναι διόλου τυχαία. Η σαουδαραβική ηγεσία μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», αφού είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, όμως, η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την Ουάσινγκτον και με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα της. Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα, προκειμένου να μην «προκαλούν αντιδράσεις». Μετά από τα πλήγματα της περασμένης Τρίτης, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στην οποιαδήποτε ανάμειξη σε πλήγμα εναντίον μουσουλμανικού κράτους.

Απέπλευσε το «Ρούσβελτ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με προορισμό τη Μεσόγειο και τον Κόλπο απέπλευσε χτες από τον λιμένα του Νόρφολκ, στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ένας σχηματισμός από 14 πολεμικά σκάφη, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Θίοντορ Ρούσβελτ», για μία επιχείρηση έξι μηνών στη Μεσόγειο και στον Κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές.

Ο σχηματισμός, που περιλαμβάνει συνολικά 15.000 άνδρες, θα μεταφέρει μαζί του 2.000 πεζοναύτες ειδικευμένους στις ειδικές αποστολές. Πρόκειται για την 26η Μεταφερόμενη Μονάδα του σώματος των Πεζοναυτών. Στο ανακοινωθέν του Ναυτικού ανακοινώθηκε μόνο ο απόπλους του και διόλου ο προορισμός του. Σύμφωνα με πηγές, η αποστολή ήταν προγραμματισμένη από καιρό, στα πλαίσια της τακτικής εξάμηνης ανάπτυξης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Εξόν από το αεροπλανοφόρο, ο σχηματισμός περιλαμβάνει τρία αμφίβια σκάφη, τα καταδρομικά «Λέιτε Γκολφ» και «Βέλα Γκολφ», τα αντιτορπιλικά «Ράματζ», «Ρος», «Χέιλερ», «Πίτερσον», τη φρεγάτα «Ελροντ», το σκάφος επιμελητείας Ντιτρόιτ και τα επιθετικά υποβρύχια «Χάρτφορτ» και «Σπρίνγκφιλντ». Πολλά από τα παραπάνω σκάφη διαθέτουν πυραύλους «Κρουζ». Δύο άλλοι ναυτικοί σχηματισμοί, με τα αεροπλανοφόρα «Εντερπράιζ» και «Βίνσον», βρίσκονται ήδη σε αποστολή στον Ινδικό Ωκεανό, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ