Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Σε εγρήγορση, κυρίως αντιφατική

Πριν καν προλάβουν να σχηματοποιηθούν, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νατζί Σάμπρι, διέψευδε, κατηγορηματικά τις φήμες περί ανάμειξης του Ιράκ στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ.

Το θέμα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις μετά από δήλωση ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία, όπως μετέδιδαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξένες μυστικές υπηρεσίες πληροφόρησαν τις αμερικανικές αρχές ότι ένας από τους βασικούς υπόπτους αεροπειρατές συναντήθηκε, πριν μερικούς μήνες, κάπου στην Ευρώπη με Ιρακινό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Προς το παρόν, οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη αμερικανική πηγή. Τελευταία αναφορά για το θέμα, έχει γίνει από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ, ο οποίος δήλωνε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανάμειξη του Ιράκ στα πλήγματα».

Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στην ιρακινή βδομαδιαία εφημερίδα al Iktisadi, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών τόνιζε ότι «είναι παράλογο οι ΗΠΑ να επιβάλουν, σε όλο τον κόσμο, τη δική τους αντίληψη για την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης και μιας στρατιωτικής επιχείρησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, τη δική τους πολιτική». Ο Σάμπρι, που είχε χτες συναντήσεις με όλους τους πρέσβεις που βρίσκονται στη Βαγδάτη, επανέλαβε το ιρακινό αίτημα «για διαμόρφωση κοινής αραβικής στάσης απέναντι σε ένα ενδεχόμενο αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα».

Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της έκφρασης συλλυπητηρίων εκ μέρους του Ταρέκ Αζίζ προς την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση Voices in the Wilderness, έγινε, χτες, γνωστό ότι ο Ιρακινός αντιπρόεδρος απέστειλε συλλυπητήρια για τα θύματα των επιθέσεων και στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, ο οποίος πρωτοστατεί για την άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

Σαουδαραβικές αμφισημίες

Πριν από ένα 24ωρο, η βασιλική οικογένεια εξέφραζε την πρόθεσή της για παροχή «πλήρους υποστήριξης» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Εντούτοις, την ώρα που ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, αναχωρούσε για την Ουάσινγκτον «προκειμένου να συνομιλήσει για τους τρόπους συνεργασίας», Σαουδάραβες αξιωματούχοι και ΜΜΕ εξέφρασαν «αμφιβολίες και επιφυλάξεις» για τον τρόπο που οι ΗΠΑ έχουν χειριστεί μέχρι στιγμής την κατάσταση.

«Βιάστηκαν να κοινοποιήσουν μια λίστα υπόπτων αεροπειρατών, στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σαουδαραβικά ονόματα, αν και δεν αποκαλύπτεται επισήμως η εθνικότητα», υποστήριξε ο υποδιοικητής της Εθνοφρουράς Μιτ'μπ μπιν Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ. Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, ορισμένοι από τους φερόμενους ως υπόπτους είναι ζωντανοί και δεν έχουν μετακινηθεί εδώ και αρκετό καιρό από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, πολλά σαουδαραβικά ΜΜΕ φιλοξένησαν, χθες, συνεντεύξεις και φωτογραφίες, τουλάχιστον, 5 από τους φερόμενους καμικάζι αεροπειρατές.

Η διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος δεν είναι διόλου τυχαία. Η σαουδαραβική ηγεσία μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», αφού είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, όμως, η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την Ουάσινγκτον και με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα της. Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα, προκειμένου να μην «προκαλούν αντιδράσεις». Μετά από τα πλήγματα της περασμένης Τρίτης, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται ξεκάθαρα ενάντια στην οποιαδήποτε ανάμειξη σε πλήγμα εναντίον μουσουλμανικού κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αποκατάσταση σχέσεων (2020-05-27 00:00:00.0)
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος (2003-09-03 00:00:00.0)
Συλλήψεις, ανακρίσεις και από Αμερικανούς πράκτορες (2003-05-20 00:00:00.0)
«Στόχος μόνο η ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας» (2001-10-04 00:00:00.0)
Επιθέσεις σε βορρά και νότο (1999-02-16 00:00:00.0)
Επιμένουν "στρατιωτικά" ΗΠΑ - Βρετανία (1998-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ