Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Επιμένουν "στρατιωτικά" ΗΠΑ - Βρετανία
  • Ουάσιγκτον και Λονδίνο απέρριψαν ως ελλιπή τη μεσολαβητική πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου
  • Ουδέν νεότερο από το μέτωπο των διαμεσολαβήσεων στη Βαγδάτη
  • Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο ενώ συνεχίζεται η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στους Αραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον

Ο Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου που επέστρεψε μετά από ολιγοήμερη παραμονή στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν δέχτηκε να ανοίξει τις πόρτες των πολυσυζητημένων προεδρικών του μεγάρων στους ειδικούς επιθεωρητές της UNSCOM με την προϋπόθεση ότι 8 από 68 προεδρικά μέγαρα θα ελεγχθούν από μια ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των χωρών μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως δήλωσε ο Αμπντέλ Μεγκίντ, για την πρόταση αυτή έχουν ενημερωθεί η Ρωσία και η Γαλλία, οι οποίες συμφωνούν, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης μέσα από τη διπλωματία με αποτέλεσμα "να αποφευχθεί το χειρότερο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για όλη την περιοχή". Πάντως, δεν υπήρξε κάποια δήλωση επιβεβαίωσης από την ιρακινή ηγεσία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη για μεροληψία καθώς δείχνουν ανεκτικότητα στην περίπτωση του Ισραήλ, που σύμφωνα με διεθνείς εμπειρογνώμονες έχει στην κατοχή του, τουλάχιστον, 20 πυρηνικές κεφαλές.

Απορρίπτουν ΗΠΑ - Βρετανία την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου

"Ενθαρρυντική αλλά όχι αρκετή", χαρακτήρισε την πρόταση του γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η Βαγδάτη οφείλει να συμμορφωθεί άνευ όρων με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αναλόγως αρνητική ήταν και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες διά μέσω του πρεσβευτή τους στα Ηνωμένα Εθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον διεμήνυσαν στην ιρακινή ηγεσία "ότι δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και προϋποθέσεις αλλά οφείλει να δείξει πλήρη και άμεση συμμόρφωση".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στις χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ, στον Κόλπο. Ο Κοέν είχε σειρά συναντήσεων στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ και αργά χτες το βράδυ επρόκειτο να μεταβεί στο Ομάν, και στη συνέχεια στο Μπαχρέιν, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Ουίλιαμ Κοέν τόνισε ότι "τα περιθώρια της διπλωματίας στενεύουν και όταν κριθεί αναγκαίο η απάντηση θα δοθεί με στρατιωτικό χτύπημα".

Μετά από συνάντηση που είχε με τον κουβεϊτιανό ομόλογό του Σεϊχη Σαλέμ Σαμπάχ αλ Σαλέμ αλ Σαμπάχ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πλήρη υποστήριξη και τις διευκολύνσεις που προτίθεται να παρέχει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις το Κουβέιτ. Οσο για τη σαουδαραβική ηγεσία, ο Κοέν δήλωσε "πεπεισμένος ότι θα συνεργαστεί στο έπακρο" αποφεύγοντας, όμως, να διευκρινίσει κατά πόσο θα επιτραπεί η χρήση των βάσεών της στα αμερικανικά αεροσκάφη. Σχολιάζοντας, πάντως, σχετική αρνητική δήλωση του Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Κόλπο, τόσο στα αεροπλανοφόρα όσο και στις γείτονες χώρες, είναι αρκετές για να καταφέρουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ και δεν καθίσταται απαραίτητη η χρήση των σαουδαραβικών βάσεων. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεϊν, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε στο Λονδίνο με τον Τόνι Μπλερ, επανέλαβε ότι "η Ιορδανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει καμία επίθεση σε βάρος του Ιράκ ιδιαίτερα εφόσον δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δε θα πλήξει αμάχους".

Την υποστήριξή του στις αμερικανικές θέσεις εξέφρασε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ουίλιαμ Κοέν στη Βόννη, ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχουν αποδυθεί και οι Ιρακινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αραβικών ηγεσιών σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος. Οπως έγινε γνωστό, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ έχει, ήδη, αναχωρήσει για τη Συρία, την Αίγυπτο και το Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ