Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Πιέσεις για "πολιτική δίκη" του Πινοσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Την προοπτική διεξαγωγής μιας πολιτικής δίκης στο Κοινοβούλιο της Χιλής ανακοίνωσε χτες πως θα υποστηρίξει το "Σοσιαλιστικό κόμμα" της χώρας, ενώ δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τη σχετική πρωτοβουλία του ΚΚ αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής του "σοσιαλιστικού κόμματος", Φάνι Πογιαρόλο, η δίκη πρέπει να διεξαχθεί μια που ο πρώην δικτάτορας και σημερινός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει ποτέ και σε κανέναν λογοδοτήσει για τα εγκλήματα της σκοτεινής περιόδου της χιλιανής χούντας.

Η δίκη στη Βουλή, που θα έχει τη μορφή της κατηγορίας με βάση το Σύνταγμα, έχει στόχο να αποτρέψει την ανάδειξη του Πινοσέτ σε ισόβιο γερουσιαστή στο νέο Κογκρέσο, που θα συγκληθεί σε Σώμα στις 11 Μάρτη.

Ο πρώην δικτάτορας, με βάση συνταγματική διάταξη που θεσπίστηκε το 1980 ενώ ήταν ακόμη αρχηγός του κράτους (1973 - 1990), από τις 11 Μαρτίου θα έχει την ιδιότητα του γερουσιαστή εφ' όρου ζωής...

Στο μεταξύ, χτες στη Μαδρίτη, ο Λουθηρανός επίσκοπος Ελμουτ Φρεντζ κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου ότι ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, Πινοσέτ, του είχε "εκμυστηρευτεί" πως "θα πρέπει να βασανίσεις Μαρξιστές και Κομμουνιστές, αλλιώς δεν "κελαηδούν" στην ανάκριση"!

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Πινοσέτ του είπε τα παραπάνω στη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία κληρικών το 1974. Ο Φρεντζ είχε βοηθήσει εκατοντάδες πολιτικούς αντιφρονούντες στη διάρκεια της χούντας Πινοσέτ, προτού ο ίδιος απελαθεί από τη Χιλή το 1975.

Η κατάθεση του επισκόπου Φρεντζ ήταν η τελευταία μιας σειράς ακροάσεων, που έκανε ο δικαστής Μανουέλ Γκαρθία Καστεγιόν, στη διάρκεια έρευνας για τα βασανιστήρια, φόνους και "εξαφανίσεις" Ισπανών πολιτών την εποχή της χούντας του Αουγκούστο Πινοσέτ. Η δικαστική έρευνα του Μανουέλ Καστεγιόν συνεχίζεται παρά την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, Χέσους Καρδενάλ, ότι τα ισπανικά δικαστήρια δεν έχουν καμία δουλιά να αναμειγνύονται στα όσα διαπράχτηκαν στη διάρκεια δικτατοριών χωρών της Λατινικής Αμερικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ