Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι νεκροί, αργεί η βοήθεια...

ΡΟΥΣΤΑΚ. - Κουβαλώντας ό,τι μπορούν από τα υπάρχοντά τους και με κοπάδια κατσίκια να τους ακολουθούν, εκατοντάδες χωρικοί πήραν χτες τους χωμάτινους δρόμους που οδηγούν σε πιο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν - με το φόβο νέων καταστροφικών σεισμών πρόδηλο στα πρόσωπά τους, μαζί και τον τρόμο λόγω των χιλιάδων νεκρών (2.000 - 5.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις).

"Οι τρεις αδελφές μου, οι δύο αδελφοί μου κι η υπόλοιπη οικογένειά μου χάθηκαν", είπε ένας από τους οδοιπόρους σ' έναν ρεπόρτερ του "Ασοσιέιτεντ Πρες" και συνέχισε να βαδίζει.

Δύο αεροσκάφη - ένα του Ερυθρού Σταυρού και ένα μεταγωγικό της αεροπορίας του Πακιστάν - προσγειώθηκαν χτες στην κοντινή στο Ρουστάκ πόλη Χατζαγκάρ, μεταφέροντας τα απελπιστικά χρειαζούμενα ιατροφαρμακευτικά εφόδια, μαζί με κουβέρτες και τέντες και με αρκετό ακόμη ιματισμό. Τα εφόδια επαρκούν για ελάχιστους από τους 15.000 ανθρώπους που - σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς - έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της περασμένης βδομάδας και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η διαμετακομιδή των εφοδίων έγινε με στρατιωτικά φορτηγά που μετακινούνται με δυσκολία στην περιοχή, τόσο λόγω της μορφολογίας του εδάφους όσο και λόγω του κακού καιρού.

Ενας από τους αξιωματούχους της συμμαχίας της αντιπολίτευσης που ελέγχει το βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, είπε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι "υπάρχουν τουλάχιστον 4.000 νεκροί, αλλά όχι τόσοι πολλοί τραυματίες". Ο Κουάρι Αμίρ Αλάμ, όπως είναι το όνομα του αξιωματούχου, είπε επίσης ότι τουλάχιστον 20 χωριά στην περιοχή γύρω από το Ρουστάκ έχουν ισοπεδωθεί ως τα θεμέλια.

Η πυκνή ομίχλη στα πεδινά, οι εχθροπραξίες του εμφυλίου, τα κακοφτιαγμένα και φτωχά εξοπλισμένα αεροδρόμια και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, θεωρούνται τα σημαντικότερα εμπόδια για τα διεθνή πρακτορεία βοήθειας που επιχειρούν να μεταφέρουν επειγόντως εφόδια στο Ρουστάκ από την Παρασκευή, οπότε κι έγινε γνωστή η καταστροφή από το σεισμό.

Οι μετασεισμοί κόστισαν τις ζωές περίπου 500 - 600 ανθρώπων ακόμη το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως δήλωσε ο Αφγανός πρεσβευτής (διορισμένος από το καθεστώς Ραμπανί) στην Ινδία.

Πολλοί αμφιβάλλουν για τους υψηλούς αριθμούς νεκρών που δίνουν οι Αφγανοί, τόσο επειδή η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, όσο και επειδή οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν υποπέσει σε ανάλογες υπερβολές στο παρελθόν.

Αλλά αρκετοί από τους εργαζόμενους των πρακτορείων βοήθειας αναγνώριζαν χτες ότι οι νεκροί είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικώς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ