Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Αλλαγή προσώπου" στο στρατό;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ" θέλουν τη θητεία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 1998, να παρατείνεται για ένα χρόνο, γεγονός που, όπως εκτιμά η ίδια πηγή, ανοίγει το δρόμο για να αναλάβει γενικός επιτελάρχης ο σημερινός υπαρχηγός Τσεβίκ Μπιρ, τον Αύγουστο του 2001.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράταση ή με την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει τετραετή θητεία για τους γενικούς επιτελάρχες ή με Προεδρικό Διάταγμα. Ο δεύτερος αυτός τρόπος είχε χρησιμοποιηθεί το 1993 για την παράταση της θητείας του τότε γενικού επιτελάρχη, στρατηγού Ντογάν Γιουρές, με απόφαση της τότε κυβέρνησης Τσιλέρ.

Η "Ραντικάλ" αναφέρει ότι με τον τρόπο αυτό, ο σημερινός διοικητής της πρώτης στρατιάς, Ατίλα Ατές, θα αποστρατευτεί τον Αύγουστο του 1999, αφού συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στο βαθμό του στρατηγού. Τη θέση του θα πάρει ο σημερινός υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ ως ο αρχαιότερος στρατηγός. Το ίδιο έτος γενικός επιτελάρχης θα αναλάβει ο σημερινός διοικητής του στρατού, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου, ο οποίος το 2001 θα αποστρατευτεί λόγω ορίου ηλικίας. Το 2001 θα αναλάβει γενικός επιτελάρχης ο στρατηγός Μπιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ