Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΚΣΕ
Κοινή δράση για την ανασύσταση ενωσιακού κράτους

Συνεδρίαση της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Το Σάββατο, 7 Φλεβάρη, στην τοποθεσία Λένινσκιε Γκόρκι κοντά στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ). Ζητήσαμε, εκ μέρους του "Ρ", από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν να σχολιάσει τις αποφάσεις που πήρε η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή (ΠΕΕ).

"Πρώτον, θέλω να πω ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν πρακτικά όλα τα μέλη της ΠΕΕ, οι πρόεδροι και πρώτοι γραμματείς της ΚΕ των Κομμουνιστικών Κομμάτων των κρατών στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, με εξαίρεση, για αντικειμενικούς λόγους, τους πρώτους γραμματείς της ΚΕ του ΚΚ Καζαχστάν, του ΚΚ Μολδαβίας και του ΚΚ Ουζμπεκιστάν", είπε ο Σένιν. "Η ΠΕΕ εξέτασε τα ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή της Συνέλευσης των Λαών της ΕΣΣΔ. Υιοθετήθηκε η πρόταση του ΚΚ Ουκρανίας για τη σύγκλησή της στις 25 Απρίλη στο Κίεβο. Η αλλαγή των αρχικών χρονικών διαστημάτων συνδέεται με τις βουλευτικές εκλογές σ' αυτή τη Δημοκρατία. Στη συνέχεια, εξετάστηκαν τα ζητήματα της δημιουργίας διεθνούς οργάνωσης επιστημόνων σοσιαλιστικού προσανατολισμού, της ενίσχυσης της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και της προετοιμασίας του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ.

Ομόφωνα αποφασίστηκε το συνέδριο αυτό να συγκληθεί στα τέλη του Οκτώβρη - αρχές του Νοέμβρη. Επιθυμία όλων είναι να γίνει ένα σοβαρό, πρακτικό συνέδριο εργασίας. Γι' αυτό και κύριοι στόχοι του συνεδρίου θα είναι η ενίσχυση της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, όλου του κομμουνιστικού κινήματος στην επικράτεια της ΕΣΣΔ και σε κάθε Δημοκρατία, η ενοποίηση των κομμουνιστών σε κάθε Δημοκρατία σε ενιαία κομματική οργάνωση και η εντατικοποίηση της δουλιάς για την ανασύσταση του ενιαίου ενωσιακού κράτους.

Συμφωνήσαμε και για την ημερήσια διάταξη: Εκθεση δράσης του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και της Επιτροπής Ελέγχου και σύνταξη Πολιτικής Διακήρυξης της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Στη διακήρυξη αυτή θα καθορίζονται τα καθήκοντα για την άνοδο στην εξουσία των κομμουνιστικών δυνάμεων, οι στρατηγικοί στόχοι για την ανασύσταση του ενιαίου κράτους και την αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων, μέσω των Σοβιέτ των Λαϊκών Βουλευτών και του σοσιαλισμού. Η ΠΕΕ θεωρεί αναγκαίο να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Σκοπός αυτών των τροποποιήσεων είναι ένας - η συσπείρωση των κομμουνιστικών δυνάμεων στο έδαφος της Σοβιετικής Ενωσης. Δεν μπορώ για την ώρα να πω συγκεκριμένα ποιες θα είναι αυτές οι τροποποιήσεις, αλλά ωρίμασε οι αναγκαιότητά τους. Με αυτό συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών της ΠΕΕ.

Νιώθω μια ορισμένη ικανοποίηση για το γεγονός ότι αποφασίσαμε να υπάρχει ίσο όριο εκπροσώπησης στο Συνέδριο απ' όλα τα κόμματα, διότι όλα τα κόμματα, που απαρτίζουν την ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, είναι ίσα. Συζητήσαμε, επίσης, και το ζήτημα πώς θα εκπροσωπηθούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα των εθνικών σχηματισμών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάποια ζητήματα προέκυψαν σχετικά με την Ουκρανία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός περιοχών, μεταξύ τους και η Κριμαία. Πάντως, καθιερώθηκε η ίση εκπροσώπηση από το κάθε κόμμα.

Ολα αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν στην Ολομέλεια του συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που θα συγκληθεί την 1η Μάρτη στο Μινσκ, μια και αυτή τη μέρα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός μας από τον Β. Ι. Λένιν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ