Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντίσταση των διανοουμένων για το ΕΥΡΩ

Την ώρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει προσφυγή για τη συνταγματικότητα της καθιέρωσης ενιαίου νομίσματος, 155 ακαδημαϊκοί ζητούν την αναβολή της εφαρμογής του

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι φωνές που εναντιώνονται στην εφαρμογή του Ενιαίου Νομίσματος, ΕΥΡΩ, ολοένα και πυκνώνουν στη Γερμανία και ο καγκελάριος Κολ βλέπει το "όραμά" του να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια και μάλιστα από εκεί που δεν τα περίμενε.

Η αρχή έγινε πριν από μερικές βδομάδες, όταν τέσσερις Γερμανοί ακαδημαϊκοί προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τους για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ). Οι τέσσερις Γερμανοί ακαδημαϊκοί που τους αποκαλούν "συμμορία των τεσσάρων", στην 350σέλιδη προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια σύγκλισης, όπως έχουν καθοριστεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν μπορούν να εκπληρωθούν και ότι το ενιαίο νόμισμα θα είναι συνεπώς ασθενέστερο και λιγότερο σταθερό του γερμανικού μάρκου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου λέει ότι η προσφυγή έχει νομική βάση και επιτρέπει να προχωρήσει η υπόθεση. Ετσι, ο καθηγητής Καρλ Αλμπρεχτ Σαχτσνάιντερ,αμέσως μετά την ανακοίνωση δήλωσε ότι "το Συνταγματικό δικαστήριο κάλεσε μεταξύ άλλων τη γερμανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και τα ομοσπονδιακά κρατίδια να διατυπώσουν τις θέσεις τους για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγή", προσθέτοντας ότι "η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το δικαστήριο θα κάνει δεκτή την προσφυγή και ότι θα επιτρέψει να προχωρήσει η υπόθεση". Επίσης, καθιστά πιθανότερη την καθυστέρηση της εφαρμογής της ΟΝΕ καθώς είναι πιθανό να εκδώσει δικαστική εντολή, η οποία θα εμποδίσει τη Βόννη να λάβει απόφαση για τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΟΝΕ όσο θα εξετάζεται η υπόθεση.

Το θέμα δε σταμάτησε εδώ. Στη χτεσινή έκδοση των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και της "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε" εμφανίστηκε κείμενο με τη μορφή ανοιχτής επιστολής - μανιφέστου που την υπογράφουν 155 διαπρεπείς Γερμανοί οικονομολόγοι και καθηγητές Πανεπιστημίου και ζητούν τη "διατεταγμένη αναβολή" και μάλιστα "για κάμποσα χρόνια" της εισαγωγής του ΕΥΡΩ, που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 1999.Οι υπογράφοντες 155 καθηγητές εκτιμούν πως οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την κυκλοφορία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος "δεν είναι τελείως κατάλληλες". Επίσης, τονίζουν όμως, πως το μέτρο αυτό "θα πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά ως πολιτική εκλογή".

Οι τελευταίες αυτές κινήσεις, μερίδας των διανοούμενων και πνευματικών ανθρώπων της χώρας, έρχονται να προστεθούνστις φωνές των εργαζομένων αλλά και των ανέργων προσφάτως και αντανακλούν κατακάθαρα τις αντιδράσεις που δείχνουν οι Γερμανοί απέναντι στην "ψυχωτική" - ας μας επιτραπεί ο όρος - εμμονή του καγκελάριου να προχωρήσει η ΟΝΕ πάση θυσία.

Στο κύμα αυτό των αντιδράσεων και των "αρνητικών" για την ΟΝΕ ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία, αντέδρασε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απέρριψε αυθημερόν το μανιφέστο των 155 Γερμανών οικονομολόγων.

Απαντώντας στους Γερμανούς οικονομολόγους, ο Ευρωπαίος επίτροπος Ιβ τιμπό ντε Σιλγκί είπε ότι "δε συμμεριζόμαστε την ίδια ανάλυση". "Εχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα του πληθωρισμού και της εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών. Οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι πεπεισμένες γι' αυτή την πρόοδο", δήλωσε ο Σιλγκί "καθησυχάζοντάς" μας! Επίσης επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις 25 Μαρτίου τον κατάλογο με τις χώρες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια του Μάαστριχτ, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ο περιορισμός του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ