Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Πολεμικές προετοιμασίες στην Κρήτη

Σε προκεχωρημένο σταθμό πολεμικής προετοιμασίας των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για επίθεση στο Ιράκ έχουν μετατραπεί οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα αεροδρόμια της Κρήτης. Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και η βάση της Σούδας στα Χανιά θυμίζουν εικόνες από τον πόλεμο του 1991. Μεταγωγικά αεροσκάφη, προερχόμενα από τη Βρετανία και ΝΑΤΟικές βάσεις στη Γερμανία, προσγειώνονται κατά δεκάδες για ανεφοδιασμό και συνεχίζουν την πορεία τους προς τον Περσικό Κόλπο.

Μόνο την Κυριακή προσγειώθηκαν στο Ηράκλειο πάνω από 15 βρετανικά μεταγωγικά C-130, ενώ μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα στη βάση της Σούδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μετεγκατασταθεί και βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα εκτός από μεταγωγικά και μαχητικά αεροσκάφη. Οι αμερικανικές αρχές, εν αγνοία των ελληνικών, δρώντας σαν να πρόκειται για αμερικανικό έδαφος έχουν θέσει σε ετοιμότητα τη βάση της Σούδας, μετατρέποντας το ελληνικό έδαφος σε πολεμική ζώνη των τυχοδιωκτικών τους σχεδίων. Ιδιαίτερα η βάση της Σούδας κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, ανάλογης σπουδαιότητας με αυτής του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση διά της ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας εμφανίζεται να "σφυρίζει" αδιάφορα, ενώ όλες οι ενδείξεις συντείνουν στη διαπίστωση ότι έχει αποφασίσει να μη θέσει κανένα εμπόδιο στις απαιτήσεις των Αμερικανών. Ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος,την ίδια ώρα που τα αμερικανονατοϊκά αεροπλάνα προσγειώνονται στην Κρήτη κατά δεκάδες, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει ακόμα καμία... διευκόλυνση και ότι "είναι υποχρεωμένες εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο της Ελλάδας, να ζητήσουν άδεια από μας". Ο υπουργός Αμυνας απέφυγε να απαντήσει αν η Ελλάδα θα υποστηρίξει μια επιθετική ενέργεια κατά του Ιράκ, αποκαλώντας "θεωρητικό" το ερώτημα, αφού δεν έχει ακόμα υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ. Πάντως, η ελληνική εμπλοκή είναι γεγονός και δεν αποκλείεται να προβληθεί με το πρόσχημα ότι η όποια επίθεση κατά του Ιράκ γίνει τώρα είναι συνέχεια του πολέμου του 1991, που η Ελλάδα είχε δηλώσει τη συμμετοχή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ