Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Με «το μαστίγιο ή το καρότο»

Συναντήσεις, πιέσεις, εκβιασμοί για τη διαμόρφωση συνενόχων

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Γ. Φίσερ

Associated Press

Ο Κόλιν Πάουελ με τον Γ. Φίσερ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ήταν ο πρώτος, μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπους. Και μολονότι έκανε τα πάντα για να εκφράσει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας του έναντι της Ουάσιγκτον, απέφυγε παντί τρόπω να ξεστομίσει τη λέξη... «πόλεμος»!

«Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "πόλεμος", αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε αντιμέτωποι με μία σύρραξη που έχει εντελώς καινούρια φύση... Είμαστε όμως απόλυτα αποφασισμένοι να πολεμήσουμε στο πλευρό σας αυτόν τον νέο τύπο κακού, του απόλυτου κακού, που είναι η τρομοκρατία». Αυτά έλεγε αργά προχτές μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Γαλλίας... Χτες, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε με νόημα: «Οι αντιαμερικανικές επιθέσεις ήταν ένα πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όχι στα σύμβολα της αμερικανικής δύναμης».

Ο Πρόεδρος Μπους από την πλευρά του συνέχισε το μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με άλλους ξένους ηγέτες και υπουργούς, αφού προηγουμένως ξανατηλεφώνησε στον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο, και στον πρωθυπουργό του Καναδά, Ζαν Κρετιέν... Ακολούθως είδε την Πρόεδρο της Ινδονησίας (η τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου με εκατομμύρια μουσουλμάνους), Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

Εξίσου «γεμάτη» ήταν και η ατζέντα συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, που συναντήθηκε χτες με το Γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ. Ο τελευταίος μετά τη συνάντησή του δήλωσε πως η χώρα του «δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στην προσπάθειά της να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην αντιτρομοκρατική τους εκστρατεία». Δήλωσε ωστόσο αδυναμία να εξηγήσει στους δημοσιογράφους πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει το χέρι βοήθειας της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ...

Νωρίτερα, ο Πάουελ είχε δει και το Ρώσο ομόλογό του, Ιγκορ Ιβανόφ, που μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Για μία ακόμη φορά, το ακόλουθο γεγονός αποδεικνύεται αληθινό: Η τρομοκρατία δε γνωρίζει σύνορα».

Ενώ ο πυρετός επαφών και συναντήσεων σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ φτάνει στα ύψη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, κληθείς να σχολιάσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των κινήσεων της Ουάσιγκτον αλλά και την έκφραση υποστήριξης που εισπράττει από παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και χώρες που είχε καταχωρήσει στη «μαύρη λίστα» των νυν ή εν δυνάμει «τρομοκρατών», έκανε μεταξύ άλλων λόγο για το πόσο «εύκαμπτο και ευλύγιστο» θα είναι κατά περίπτωση το αμερικανικό «μαστίγιο και καρότο»: «Σε άλλες χώρες το καρότο θα είναι μεγαλύτερο. Σε άλλες χώρες το μαστίγιο θα είναι μεγαλύτερο»... Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, οι χώρες που θα λάβουν «καρότο», εφόσον βεβαίως δείξουν την κατάλληλη έμπρακτη «αλληλεγγύη», δεν αποκλείεται να είναι το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Ιορδανία, ακόμη και το Σουδάν.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ενώ το Μάη το Σουδάν είχε χαρακτηριστεί «η καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χτες ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε στον Σουδανό ομόλογό του για να συζητήσουν την πιθανή βοήθεια του ισλαμικού καθεστώτος του Χαρτούμ στην Ουάσιγκτον...

Ενας από τους ηγέτες, που θα έχει σήμερα συναντήσεις με το επιτελείο του Προέδρου Μπους και τον ίδιο προσωπικά, θα είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ηδη, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, φρόντισε να δώσει το στίγμα των εκεί επαφών του: «Ο συνασπισμός κατά της διεθνούς τρομοκρατίας διευρύνεται καθώς γίνονται ευκρινέστερες οι επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον». Και ο Μπλερ υπερθεμάτισε εκφράζοντας την προσωπική του επιθυμία να βοηθήσει στην κατάστρωση μίας «ατζέντας προκειμένου οι διεθνείς δυνάμεις να συντρίψουν το δίκτυο του τρόμου που υπάρχει πίσω από τις επιθέσεις».

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καλέσει το καθεστώς των Ταλιμπάν να παραδώσουν «άμεσα και άνευ όρων» τον Οσάμα Μπιν Λάντεν βάσει παρελθούσας απόφασης που είχε εκδώσει (Δεκέμβρης του 2000) μετά τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες σε δύο αφρικανικές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ