ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης

Πολύμορφες δραστηριότητες προβλέπονται στο πρόγραμμα του Εργατικού Κέντρου για τους επόμενους μήνες

Ημερίσιος Κήρυκας

Το πρόγραμμα δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), για το επόμενο διάστημα, καλώντας τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΕΚΛ αποφάσισε:

- Σύσκεψη σωματείων την ερχόμενη Τρίτη, 25/9 και ώρα 7 μ.μ.

- Συγκέντρωση το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε πλατεία της πόλης για το Ασφαλιστικό.

- Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Εργατικής Εστίας για το κτίριο του ΕΚΛ, με τον πρόεδρο του ΟΕΚ για το στεγαστικό πρόγραμμα του Νομού Λάρισας και με τη διοίκηση του ΙΚΑ, τον υπουργό Εργασίας και Σωματεία Εργαζομένων για τις προσλήψεις προσωπικού και την ανέγερση του ΙΚΑ.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος δράσης που θέτει το ΕΚΛ είναι:

- Πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ένταση της προσπάθειας για την προβολή και διεκδίκηση των θέσεων του ΕΚΛ, για την Κοινωνική Ασφάλιση, την αποκάλυψη των θέσεων και των ελιγμών της κυβέρνησης, της ΝΔ, αλλά και των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ενημέρωση για το Ασφαλιστικό, με επισκέψεις στους χώρους δουλιάς και προσανατολισμός Σωματείων και εργαζομένων ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία.

- Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για την υπεράσπιση του χαρακτήρα όσων επιχειρήσεων απέμειναν στο Δημόσιο. Αγώνας για την επιστροφή στο Δημόσιο όλων των πρώην δημοσίων υπηρεσιών (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές κ.ά.).

- Δράση ενάντια στις ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων, στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στην ανασφάλιστη εργασία. Πρωτοβουλίες ενάντια στην ανεργία. Σ' αυτά τα πλαίσια ν' αποφασιστεί κινητοποίηση των ανέργων για τις 28/9, που επισκέπτεται ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας τη Λάρισα.

- Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας - Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2002, παίρνοντας υπόψη ότι για τις βασικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας χρειάζονται πάνω από 450.000 δρχ. το μήνα.

- Κοινή δράση για τα προβλήματα της Παιδείας, με όλους τους φορείς, τους Συλλόγους των Γονέων - Κηδεμόνων, των δασκάλων και των καθηγητών.

- ΑντιΝΑΤΟική - αντιιμπεριαλιστική πάλη με αιτήματα: Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων από Βοσνία - Κόσσοβο και Σκόπια, καμία συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών έξω από τα σύνορα της χώρας, απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς.

- Αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

- Διεθνής δραστηριότητα, στα πλαίσια των οποίων θα οργανωθεί η συμμετοχή του ΕΚΛ στην κινητοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες και στην πάλη μαζί με τα συνδικάτα των Βαλκανίων ενάντια στο ΝΑΤΟ.

«Συναίνεση» απαιτεί ο πρωθυπουργός

Να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών επιλογών της, απαίτησε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνεστίαση που οργάνωσε ο Τομέας Συνδικαλιστικού του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να ταυτίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τις κυβερνητικές επιδιώξεις (!), ενώ για ακόμη μια φορά επισήμανε την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης - ουσιαστικά υποταγής - των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού στην πολιτική που εφαρμόζεται.

Με άλλα λόγια, υποστήριξε και έστειλε το μήνυμα προς τους συνδικαλιστές ότι για να γίνει εφικτή η υλοποίηση των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών - ανάμεσά τους και η κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης - είναι αναγκαίο η κυβέρνηση και οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να σύρουν τους εργαζόμενους στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» για να εξασφαλίσουν την υποταγή τους και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις τους.

Με τη σειρά του και ο Ρ. Σπυρόπουλος, γραμματέας του Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε στην ομιλία του ότι βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η κοινωνική συναίνεση και συνοχή.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Απλήρωτοι παραμένουν οι 45 εργαζόμενοι στην Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού Βάμβακος, οι οποίοι προσλήφθηκαν με 8μηνες συμβάσεις και αντικείμενο εργασίας τις εκκαθαρίσεις πληρωμών των αγροτών βάμβακος, που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονταν μέχρι τέλος Ιούνη, με έναντι και από τον Ιούλη, μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Αυτά καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτάκτων Υπαλλήλων στον Οργανισμό.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στους εργαζόμενους δεν έχουν δοθεί οι εξοφλήσεις, ο Οργανισμός δεν έχει καταβάλει τις εισφορές του ΙΚΑ ούτε για ένα μήνα από την ημερομηνία πρόσληψης και ταυτόχρονα ο Οργανισμός προχώρησε στην απόλυση του μεγαλύτερου μέρους των εποχιακών υπαλλήλων, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει δουλιά. Αυτό χωρίς να τους καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές τους ούτε τα επιδόματα που δικαιούνται.

Στις μέχρι σήμερα επαφές του συλλόγου με τον πρόεδρο του Οργανισμού Κ. Παπαγιαννόπουλο, ο δεύτερος τούς πρότεινε να κινηθούν δικαστικά, ενώ σε άλλη συνάντηση τους παρέπεμψε στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κ. Χονδρέα, για να πληρωθούν. Ωστόσο, στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι, ο πρώτος συμβαλλόμενος είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΒ και ενώ έπρεπε να στείλει τα εντάλματα για την πληρωμή στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέσα σε δυο μήνες το αργότερο από τη μέρα πρόσληψης των εργαζομένων, καθυστέρησε με αποτέλεσμα η πρόεδρος του συνεδρίου να μην τα κάνει αποδεκτά, γιατί τής στερεί τον προληπτικό έλεγχο. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με δικά τους έξοδα, καθώς και ο οργανισμός και το υπουργείο Γεωργίας κωφεύουν και δε δίνουν λύση στο πρόβλημα.

ΑΝΕΡΓΟΙ ΖΩΝΗΣ
Θα πάρουν το επίδομα

Η ανυποχώρητη αγωνιστική δράση των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των σωματείων τους είχε ως αποτέλεσμα προχτές ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας να δεσμευτεί για την άμεση καταβολή ειδικού εποχιακού επιδόματος στους ανέργους του κλάδου. Η δέσμευση αποσπάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των διοικήσεων των σωματείων της Ζώνης με τον υφυπουργό.

Συγκεκριμένα ο Χρ. Πρωτόπαππας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας (πιθανόν στις 29 του μήνα) θα εκδοθεί η σχετική απόφαση, η οποία θα προβλέπει τα εξής: Την καταβολή του επιδόματος στους άνεργους εργατοτεχνίτες, οι οποίοι κατά το έτος 2000 πραγματοποίησαν από 50 έως 210 ημερομίσθια και το 2001 τουλάχιστον 10. Επίσης στους ανέργους οι οποίοι κατά τη διετία 2000-2001 πραγματοποίησαν τουλάχιστον 30 ημερομίσθια. Από το υπουργείο θα εξεταστεί και το αίτημα των σωματείων να καταβάλλεται από το ταμείο ανεργίας επίδομα που να ανέρχεται στο 80% του μισθού σε όλους τους ανέργους της Ζώνης που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 100 ένσημα την τελευταία διετία με εξαίρεση το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με το αίτημα, η επιδότηση θα πρέπει να διαρκεί μέχρι οι άνεργοι να βρίσκουν εργασία.

Από τους συνδικαλιστές έγινε σαφές ότι οι εργατοτεχνίτες θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι την υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ προειδοποίησαν με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε περίπτωση εμπαιγμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ