ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Θύμησες ηρωισμού, μήνυμα αντίστασης

Εκδήλωση τιμής στους ηρωικούς «μπουρλοτιέρηδες» την περασμένη Κυριακή στα Τέμπη

«Τιμή και δόξα στους ηρωικούς "μπουρλοτιέρηδες"», βροντοφώναξαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που συμμετείχαν στην εκδήλωση τιμής της δράσης του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, την οποία διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λάρισας και Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα της ΠΕΠΠ Λάρισας. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή στα ιστορικά στενά των Τεμπών, στην Αγία Παρασκευή, εκεί όπου, με τη δράση τους οι «μπουρλοτιέρηδες», την περίοδο 1942 - '44, όταν η χώρα μας «στέναζε» κάτω από την μπότα των χιτλεροφασιστών κατακτητών, δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα στον εχθρό.

Και αυτές οι ηρωικές στιγμές έμειναν ολοζώντανες θύμησες, που το πέρασμα του χρόνου δεν τις σβήνει και στέλνει στις νεότερες γενιές μήνυμα αντίστασης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων και, ιδιαίτερα στα νέα, επικίνδυνα, πολεμοκάπηλα σχέδιά της εναντίον χωρών και λαών, που ετοιμάζονται με πρόσχημα την επίθεση που έγινε στις ΗΠΑ. Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ Γ. Φιλιππίδης, «στον όμορφο πατριωτικό αγώνα καλούμε τη νέα γενιά να τον ακολουθήσει, γιατί, παρά τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που έχει στο διάβα του, είναι ο μόνος δρόμος για να σηκώσει το λαό και την πατρίδα μας ένα μπόι πιο πάνω».

Στα επίκαιρα μηνύματα της δράσης του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου ΕΛΑΣ, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ Δ. Μπούσιος, καλώντας τη νέα γενιά ν' αγωνιστεί ενάντια στις νέες απειλές της ειρήνης.

Η εκδήλωση άνοιξε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, απαγγελίες ποιημάτων του Ρίτσου και του Βάρναλη, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στην εκδήλωση, μεταξύ των άλλων, επισημαίνεται ότι πρέπει να τεθεί φραγμός σε κάθε είδους ενέργεια εκ μέρους του κράτους που θίγει τα συμφέροντα των αντιστασιακών, να γίνουν από την κυβέρνηση οι απαραίτητες ενέργειες για να καταβληθεί από το γερμανικό κράτος η αποζημίωση για τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ηθική και οικονομική αναγνώριση και αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο αντινομάρχης Λάρισας Κ. Καραμπάτσας, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Κ. Μέγας, ο ταξίαρχος του ΑΤΑ Δ. Χελιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας Ντ. Αυγουστής κ.ά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Κυριακή 30-9-01 στις 11.30 π.μ., εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο της εκτέλεσης των 350 πατριωτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, την περίοδο 1941-1944. Η εκδήλωση θα γίνει στην Τρίπολη, στη θέση Αγιος Νικόλας στο μνημείο των πεσόντων.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 82.34.296 και 88.31.368.

  • Το Παράρτημα Αιδηψού της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 30-9-01 στις 10.30 π.μ., εκδήλωση για να τιμήσει τα 60 χρόνια της ίδρυσης του ΕΑΜ και τα 55 της συγκρότησης του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στην παραλία (χώρος «βουλής»).
Τα κτίρια με πιλοτή πιο ευάλωτα στους σεισμούς

Η συμπεριφορά κατά τους σεισμούς των κτιρίων με πιλοτή ή με μειωμένες τοιχοπληρώσεις στο ισόγειο είναι γενικώς προβληματική.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Π. Καρύδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Σεισμοί και κατασκευές», που παραχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Οπως επισήμανε, κατά τους τελευταίους σεισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις κτίρια κατοικιών με διαχωριστικούς τοίχους πλινθοδομές σε όλο το ύψος τους παρουσίασαν μειωμένες ζημιές σε σχέση με γειτονικά κτίρια με πιλοτή που παρουσίασαν βαριές βλάβες. Επίσης, αρκετές περιπτώσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν μερικές καταρρεύσεις κτιρίων, τα τμήματα που δεν κατέρρευσαν είχαν τοιχοποιίες στο ισόγειο.

Τα κτίρια ιδιαίτερα που έχουν μελετηθεί με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 - τόνισε ο καθηγητής - είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές καταπονήσεις, ενώ με τα πρόσθετα άρθρα των νεότερων κανονισμών τα θέματα αυτά ελήφθησαν υπόψη κατά τη μελέτη των κτιρίων. Τέλος, ο κ. Π. Καρύδης ανέφερε τρόπους για τη δραστική μείωση των βλαβών από ισχυρούς σεισμούς στα κτίρια με πιλοτές που έχουν σχεδιαστεί με τον κανονισμό του 1959, όπως προσθήκη τοιχωμάτων από τούβλα στο ισόγειο, αύξηση της αντοχής των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα ή προσθήκη νέων, προσθήκη πολυμελών τοιχωμάτων, προσθήκη πλαισίων από χάλυβα κ.ά.

Καθυστερεί η Κακιά Σκάλα

Τελικά, η κυβέρνηση σπεύδει να διαφημίσει ακόμη και έργα που καθυστερούν και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό «ο κούκος αηδόνι»!..

Μια τέτοια περίπτωση ακριβώς αποτελούν και τα οδικά και σιδηροδρομικά έργα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας, τα οποία επιθεώρησε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 60 δισ. δρχ., ανατέθηκε το 1998, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Γενάρη του 1999 και ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2001, τώρα ...ελπίζεται ότι θα παραδοθεί στα τέλη του 2003. Ολη η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι έγιναν αλλαγές σε όλες σχεδόν τις μελέτες, γεγονός που είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πόσο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το κόστος του (κάποιοι μιλούν και για πάνω από 50% αύξησή του).

Το έργο αποτελείται πλέον από 7 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, 8,5 χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής. Στο οδικό τμήμα του έργου περιλαμβάνονται 5 σήραγγες συνολικού μήκους 3.806 μέτρων και 4 γέφυρες μήκους 856 μέτρων, ενώ το σιδηροδρομικό τμήμα περιλαμβάνει 2 σήραγγες συνολικού μήκους 3.912 μέτρων και 2 γέφυρες 176 μέτρων.

Συνέλευση δικηγόρων

Εκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) στις 2.00 μ.μ., στο θέατρο Ορφέας, (πρώην Χατζηχρήστου - εντός της στοάς, Πανεπιστημίου 38).

Οι δικηγόροι ζητούν να καλυφτούν οι κενές οργανικές θέσεις σε δικαστές και υπαλλήλους, να ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των δικαστικών υπηρεσιών, να προωθηθούν οι εκκρεμείς προτάσεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας για τις απαλλοτριώσεις κλπ.

Επίσης, στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθούν οι νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι αλλαγές που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Διοικητικών Συμβουλίων και των προέδρων στους Δικηγορικούς Συλλόγους κλπ.

ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο

Για παραβίαση του ιατρικού απόρρητου διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Αιμορροφιλικών Βόρειας Ελλάδας, μέσω του νέου συστήματος συνταγογράφησης και με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητάει να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του «ΑΧΕΠΑ».

Ο Σύλλογος Αιμορροφιλικών και ένα γιατρός στρέφονται, αφ' ενός, κατά της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, αφ' ετέρου, της απόφασης της διοίκησης του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία για τη συνταγογράφηση αιμορροφιλικών ατόμων χρειάζεται ειδικό έντυπο, όπου το ονοματεπώνυμο του ασθενούς αντικαθίσταται με κωδικό αριθμό που θα γνωρίζει ο ασθενής, ο παραπέμπων γιατρός και το αρμόδιο νοσοκομείο. Στο ειδικό έντυπο θα περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ασθένεια, το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος κλπ. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή στρέφεται και κατά της Αρχής Προστασίας, γιατί η τελευταία έδωσε τη συγκατάθεσή της για τις παραπάνω αλλαγές.

Οι αιμορροφιλικοί ισχυρίζονται επίσης ότι με το νέο σύστημα συνταγογράφησης των αιμορροφιλικών παραβιάζεται το ιατρικό απόρρητο, η ιατρική δεοντολογία, το άρθρο 23 του Συντάγματος για την προστασία της υγείας, καθώς και η προσωπικότητα του ατόμου.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Φωτ.

Σήμερα, Τρίτη, 25 Σεπτέμβρη 2001 στις 17.30 μ.μ κηδεύουμε από το Νεκροταφείο στις Κουκουβάουνες τον αγωνιστή

ΤΖΑΝΗ ΔΗΜ. ΚΑΡΥΣΤΙΝΟ

Η σύζυγος Σπυριδούλα Καρυστινού

Τα παιδιά Δημήτριος και Παρασκευή

Ο γαμπρός Φώτης

Η εγγονή Βασιλική

* * *

Αύριο, Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη, στις 4.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, κηδεύεται ο αγωνιστής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

Η οικογένειά του

  • Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μιχάλη Περιστέρη (Τσαρούχη), αταλάντευτου κομμουνιστή και αντί για στεφάνι στο νωπό τάφο του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων.

Παναγιώτης Κονγκαλίδης

* * *

Τον πολυαγαπημένο μας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΟΓΟΘΕΤΗ

ετών 85

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με πλούσια δράση από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο καπετάν Ζήδρος, κηδεύουμε σήμερα, Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001 στις 11.00 π.μ. από την εκκλησία Παναγίας Θεσπρωτικού Πρέβεζας.

Η σύζυγος Δήμητρα Λογοθέτη

Τα παιδιά Νικόλαος-Αγάπη

Κλεοπάτρα-Χρήστος

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Στάση εργασίας την Πέμπτη

Σε 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Την κινητοποίηση κήρυξε το Σωματείο Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου ΟΑ, με αιτήματα: Να διασφαλιστούν οι συνθήκες βιωσιμότητας του εθνικού αερομεταφορέα, να μειωθούν τα τέλη του νέου αεροδρομίου, καλύτερες συνθήκες εργασίας και 12μηνη απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ