Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα κτίρια με πιλοτή πιο ευάλωτα στους σεισμούς

Η συμπεριφορά κατά τους σεισμούς των κτιρίων με πιλοτή ή με μειωμένες τοιχοπληρώσεις στο ισόγειο είναι γενικώς προβληματική.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ Π. Καρύδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «Σεισμοί και κατασκευές», που παραχώρησαν χτες οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Οπως επισήμανε, κατά τους τελευταίους σεισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις κτίρια κατοικιών με διαχωριστικούς τοίχους πλινθοδομές σε όλο το ύψος τους παρουσίασαν μειωμένες ζημιές σε σχέση με γειτονικά κτίρια με πιλοτή που παρουσίασαν βαριές βλάβες. Επίσης, αρκετές περιπτώσεις στις οποίες παρατηρήθηκαν μερικές καταρρεύσεις κτιρίων, τα τμήματα που δεν κατέρρευσαν είχαν τοιχοποιίες στο ισόγειο.

Τα κτίρια ιδιαίτερα που έχουν μελετηθεί με τον Αντισεισμικό Κανονισμό του 1959 - τόνισε ο καθηγητής - είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σεισμικές καταπονήσεις, ενώ με τα πρόσθετα άρθρα των νεότερων κανονισμών τα θέματα αυτά ελήφθησαν υπόψη κατά τη μελέτη των κτιρίων. Τέλος, ο κ. Π. Καρύδης ανέφερε τρόπους για τη δραστική μείωση των βλαβών από ισχυρούς σεισμούς στα κτίρια με πιλοτές που έχουν σχεδιαστεί με τον κανονισμό του 1959, όπως προσθήκη τοιχωμάτων από τούβλα στο ισόγειο, αύξηση της αντοχής των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα ή προσθήκη νέων, προσθήκη πολυμελών τοιχωμάτων, προσθήκη πλαισίων από χάλυβα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ