ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΣΕΕ
Πολιτική συναίνεση κόντρα στην κοινωνική ασφάλιση

Ευρεία πολιτική συναίνεση για αντιασφαλιστικές αλλαγές στο όνομα της ΟΝΕ, εκδηλώθηκε χτες στο Ζάππειο, με το ΚΚΕ να εκφράζει τη ριζική του αντίθεση και τη διαφορετική θέση του

Στον αντίποδα της αντιασφαλιστικής σύμπραξης, οι εργαζόμενοι προτάσσουν τον αγώνα τους
Στον αντίποδα της αντιασφαλιστικής σύμπραξης, οι εργαζόμενοι προτάσσουν τον αγώνα τους
Και εγένετο... «κοινωνική συναίνεση»! Αν αυτός ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της Συνδιάσκεψης για το Ασφαλιστικό, που οργάνωσε η ΓΣΕΕ, τότε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτός επιτεύχθηκε αφού: Κυβέρνηση και ΣΕΒ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από κοντά και ο ΣΥΝ και από την άλλη, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όλοι μαζί αντάμα και παρά τις μεταξύ τους μικροκομματικές κόντρες, συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ολοι μαζί - με εξαίρεση την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα - επιδεικτικά αγνόησαν τα αιτήματα και τις απαιτήσεις που έθεσαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις της άνοιξης οι εργαζόμενοι όλης της χώρας. Συνομολόγησαν ότι τα μέτρα -παρά τις παραλλαγές στις προτάσεις τους - πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση αφαίρεσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και συμφώνησαν ότι:

  • Τα αντιασφαλιστικά μέτρα πρέπει να επιβληθούν υπό το μανδύα του «κοινωνικού διαλόγου» και με τους εργαζόμενους στη γωνία και παροπλισμένους.
  • Η «μεταρρύθμιση» θα πρέπει να σέβεται την κατάκτηση και τα δεδομένα της ΟΝΕ, που όλοι -πλην ΚΚΕ- τα θεωρούν ιερά και αδιαπραγμάτευτα.
  • Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να δίνουν νέα ώθηση στην «ανάπτυξη», δηλαδή στα επιχειρηματικά κέρδη και να εξασφαλίζουν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η πολιτική συναίνεση, που με μεγαλοπρεπή τρόπο και κατά συρροή εκδηλώθηκε στο Ζάππειο, βρίσκεται στον αντίποδα της θέλησης και στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.

Απέναντι σε όλους αυτούς ο Γ. Μαυρίκος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κατήγγειλε την αντίληψη που θέλει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα να υποτάσσεται στην ελεύθερη οικονομία γιατί «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα σύστημα τέτοιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας». Ακόμα καταδίκασε το γεγονός ότι από την ίδρυση της κοινωνικής ασφάλισης τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ασελγήσει πάνω της και ότι σήμερα επιχειρείται η απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του.

Αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΝΔ επισήμανε ότι και οι δύο μετά τους αγώνες των εργαζομένων, υποχώρησαν ως ένα βαθμό και τώρα προσπαθούν να ελιχθούν. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι όλες αυτές οι ζωντανές υπαρκτές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα συνεχίσουν αταλάντευτα τους αγώνες τους, αισιοδοξώντας ότι θα δυσκολέψουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σχέδιά της».


Πρόθυμη υποταγή στην ΟΝΕ

Υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ο Χ. Πολυζωγόπουλος, κυριάρχησαν οι «κορόνες» ευρω-υποταγής

Τον προσανατολισμό της συζήτησης στη Συνδιάσκεψη, έδωσε η εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος, αν και υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί «κατά κύριο λόγο ζήτημα πολιτικών επιλογών», εντούτοις έθεσε τις επιλογές αυτές υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ΟΝΕ. «Οι δεσμεύσεις της χώρας μας -υποστήριξε ο Χ. Πολυζωγόπουλος- μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ (Σύμφωνο Σταθερότητας) για περιορισμό των εκταμιεύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, υποχρεώνουν σε συγκεκριμένη συμπεριφορά την ίδια τη χώρα..!». Ως εκ τούτου οι θέσεις της πλειοψηφίας περιορίστηκαν στις γενικές διαπιστώσεις, ότι το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρόβλημα χρηματοδότησης, πρόβλημα δημογραφικού ή αξιοποίησης των αποθεματικών.

Πουθενά στην κεντρική εισήγηση δεν αναφέρθηκε η συντριπτική και κάθετη άρνηση των εργαζομένων, αλλά και πολλών συνδικαλιστικών οργάνων για μη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και καμία μείωση των συντάξεων. Πολύ περισσότερο δε διατυπώθηκε κανένα αίτημα για αύξηση συντάξεων, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, καμία ανατροπή στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Μάλιστα ο Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση αποδοχής των μέτρων της κυβέρνησης, υιοθετώντας ουσιαστικά το σύστημα των τριών πυλώνων και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική σύνταξη. Υποστήριξε δε ότι η επικουρική ασφάλιση μπορεί να μην είναι υποχρεωτική.

Την επιμονή της κυβέρνησης στον αντιασφαλιστικό κατήφορο επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης. Ο υπουργός δεν απέφυγε την κινδυνολογία και επικαλέστηκε τη σημερινή ύφεση, για να προβάλλει την απαίτηση για «λύση του ασφαλιστικού σύντομα». Εθεσε αυτή τη «λύση» στα πλαίσια της «ανάπτυξης» και διαψεύδοντας τις αδικαιολόγητες προσδοκίες κάποιων, είπε ότι η χρηματοδότηση του κράτους πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει κάποια όρια. Ειδικότερα τη χρηματοδότηση του συστήματος η κυβέρνηση τη «βλέπει» μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες που θα διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας και υπό την προϋπόθεση της αποδοχής από τους εργαζόμενους των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ταυτισμένη με τη στρατηγική της κυβέρνησης και παρά τις αντικυβερνητικές κορόνες εμφανίστηκε στη σύσκεψη η ΝΔ. Ο εκπρόσωπός της Γ. Σουφλιάς, ομολόγησε απροκάλυπτα ότι με τους αντιασφαλιστικούς της νόμους, του 1990 και 1992, κατάφερε να αποσπάσει από τους εργαζόμενους 1,5 τρισ. δραχμές σε ετήσια βάση. Με αυτά τα χρήματα είπε εξασφαλίστηκε η είσοδος στην ΟΝΕ. Και αυτός με τη σειρά του συμφώνησε με τους «τρεις πυλώνες» και έδωσε τα εύσημα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που προσχώρησε στη θέση αυτή.

Στη γραμμή της συναίνεσης και του «κοινωνικού διαλόγου» δήλωσε «παρών» και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να μην ταυτιστεί με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ, παρά την κριτική του σε επιμέρους πλευρές των αντιασφαλιστικών μέτρων, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «είναι όχι μόνο εφικτή και ρεαλιστική, αλλά και επιβεβλημένη η εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής στο πλαίσιο της ΟΝΕ».

Με δικαιολογία την ανάγκη προσαρμογής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, δε δίστασε να προβάλλει το σύστημα των τριών πυλώνων ασφάλισης, ενώ αναφερόμενος στην εξεύρεση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα πρότεινε τη θεσμοθέτηση φόρου, δηλαδή ενός είδους ΦΠΑ. Ετσι έδειξε σε ποια κατεύθυνση η κυβέρνηση αναζητεί τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ε. Αντωνακόπουλος, προέκρινε και αυτός ένα μεικτό σύστημα ασφάλισης αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα θέλοντας ουσιαστικά να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Απροκάλυπτα μάλιστα τοποθετήθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του εργάσιμου βίου μέχρι τα 67 χρόνια με τη θέσπιση δήθεν κινήτρων προς τους εργαζόμενους.

Ο Χ. Φώλιας, πρόεδρος ΕΣΕΕ, πρότεινε την καταρχάς εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στα επικουρικά ταμεία και σημείωσε ότι για τη μεταρρύθμιση απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Μότσος, πρότεινε την ύπαρξη ενός μόνο κύριου ταμείου ασφάλισης και χαιρέτισε την πρόταση του Χ. Πολυζωγόπουλου.

Υπέρ του διαλόγου -που μάλιστα έχει ξεκινήσει- τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, ο οποίος βλέπει την «αναζήτηση λύσεων από κοινού με την κυβέρνηση».

Ο Γ. Μανώλης, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, αποκαλυπτικότερος από όσο θα ήθελε, είπε ξεκάθαρα ότι η επαγγελματική ασφάλιση ταυτίζεται με τον τρίτο πυλώνα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο θεσμοθέτησής της, αφού πρώτα εξασφαλιστεί δήθεν η κύρια σύνταξη.

Ο Αλ. Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από την πρόταση του Χ. Πολυζωγόπουλου για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα στην επικουρική ασφάλιση, λέγοντας ότι δεν είναι απόφαση των οργάνων της ΓΣΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσο και αν οι επικεφαλής της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», «κλαίγονται» για τον αιφνιδιασμό που τους επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες που έχουν για τις συνολικές θέσεις που διαμορφώνει η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας, την οποία από κοινού με την ΠΑΣΚΕ συγκροτούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ