Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΣΕΕ
Πολιτική συναίνεση κόντρα στην κοινωνική ασφάλιση

Ευρεία πολιτική συναίνεση για αντιασφαλιστικές αλλαγές στο όνομα της ΟΝΕ, εκδηλώθηκε χτες στο Ζάππειο, με το ΚΚΕ να εκφράζει τη ριζική του αντίθεση και τη διαφορετική θέση του

Στον αντίποδα της αντιασφαλιστικής σύμπραξης, οι εργαζόμενοι προτάσσουν τον αγώνα τους
Στον αντίποδα της αντιασφαλιστικής σύμπραξης, οι εργαζόμενοι προτάσσουν τον αγώνα τους
Και εγένετο... «κοινωνική συναίνεση»! Αν αυτός ήταν ο αντικειμενικός σκοπός της Συνδιάσκεψης για το Ασφαλιστικό, που οργάνωσε η ΓΣΕΕ, τότε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτός επιτεύχθηκε αφού: Κυβέρνηση και ΣΕΒ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από κοντά και ο ΣΥΝ και από την άλλη, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όλοι μαζί αντάμα και παρά τις μεταξύ τους μικροκομματικές κόντρες, συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ολοι μαζί - με εξαίρεση την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα - επιδεικτικά αγνόησαν τα αιτήματα και τις απαιτήσεις που έθεσαν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις της άνοιξης οι εργαζόμενοι όλης της χώρας. Συνομολόγησαν ότι τα μέτρα -παρά τις παραλλαγές στις προτάσεις τους - πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση αφαίρεσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και συμφώνησαν ότι:

  • Τα αντιασφαλιστικά μέτρα πρέπει να επιβληθούν υπό το μανδύα του «κοινωνικού διαλόγου» και με τους εργαζόμενους στη γωνία και παροπλισμένους.
  • Η «μεταρρύθμιση» θα πρέπει να σέβεται την κατάκτηση και τα δεδομένα της ΟΝΕ, που όλοι -πλην ΚΚΕ- τα θεωρούν ιερά και αδιαπραγμάτευτα.
  • Οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν πρέπει να δίνουν νέα ώθηση στην «ανάπτυξη», δηλαδή στα επιχειρηματικά κέρδη και να εξασφαλίζουν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Το σίγουρο είναι πως αυτή η πολιτική συναίνεση, που με μεγαλοπρεπή τρόπο και κατά συρροή εκδηλώθηκε στο Ζάππειο, βρίσκεται στον αντίποδα της θέλησης και στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι θα δώσουν την απάντηση που πρέπει.

Απέναντι σε όλους αυτούς ο Γ. Μαυρίκος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κατήγγειλε την αντίληψη που θέλει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα να υποτάσσεται στην ελεύθερη οικονομία γιατί «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα σύστημα τέτοιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας». Ακόμα καταδίκασε το γεγονός ότι από την ίδρυση της κοινωνικής ασφάλισης τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ασελγήσει πάνω της και ότι σήμερα επιχειρείται η απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του.

Αναφερόμενος στις επιλογές της κυβέρνησης και της ΝΔ επισήμανε ότι και οι δύο μετά τους αγώνες των εργαζομένων, υποχώρησαν ως ένα βαθμό και τώρα προσπαθούν να ελιχθούν. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι όλες αυτές οι ζωντανές υπαρκτές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θα συνεχίσουν αταλάντευτα τους αγώνες τους, αισιοδοξώντας ότι θα δυσκολέψουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σχέδιά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ