ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ο λαός μας δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μιλώντας στην τακτική Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η Κύπρος, χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποφέρει εδώ και 27 χρόνια από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της από την Τουρκία. Μια χώρα επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που και αυτή είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί με σειρά αποφάσεις τους υποδεικνύουν ότι η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων παραβιάζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος και έχοντας εξαναγκάσει σε προσφυγοποίηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία είναι επίσης ένοχη για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και για την αλλοίωση του δημογραφικού της χαρακτήρα ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικού εποικισμού που εφαρμόζει στα κατεχόμενα εδάφη από το στρατό της. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις αποφάσεις του κύριου θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που βρήκε την Τουρκία απόλυτα υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση στη χώρα μας τόσο στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου όσο και στη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας.

Με δυο λόγια η Τουρκία παραβιάζει όλες τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζονται τα Ηνωμένα Εθνη, όλες τις βασικές αρχές και αξίες τις οποίες πρεσβεύει και υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για πάρα πολλά χρόνια ταλανίζονται από μια ανοιχτή πληγή. Ο λαός μας δικαιούται επιτέλους να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και να απολαύσει χωρίς φόβο τους καρπούς της ευημερίας και της προόδου. Μια δίκαιη και στη βάση αρχών λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του λαού μας, αλλά και των λαών στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια σταθερή και μόνιμη ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στην Κύπρο. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί μέσα σε συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και να οικοδομήσουν μαζί το κοινό τους μέλλον στην κοινή τους πατρίδα. Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζόμαστε ως Βουλή των Αντιπροσώπων για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, είναι γι' αυτό που οι 24 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμένουν κενές και στη διάθεση των Τουρκοκυπρίων.

Παρά το γεγονός ότι είμαι και εγώ ο ίδιος πρόσφυγας από την κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας και ο κουνιάδος μου είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους της Κύπρου, δεν ένιωσα ποτέ μίσος για οποιονδήποτε Τουρκοκύπριο. Αντίθετα είμαι αγωνιστής της επαναπροσέγγισης, της φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες έχω πολλούς φίλους ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φυσικά ανάμεσα στους απλούς Τουρκοκύπριους, με τους οποίους προσπαθούμε να προωθήσουμε μια ειρηνική ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

Τελειώνω την παρέμβασή μου, εκφράζοντας την ευχή ότι σύντομα στην κυπριακή εκπροσώπηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπούμε την ανεξάρτητη και ελεύθερη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου».

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15 ένα αφιέρωμα στο ΕΑΜ που επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 60 χρόνια από την ίδρυσή του.
  • Στις 19.30 στην εκπομπή AUTO SPRINT LIVE με τον Στράτο Φωτεινέλη τον τελευταίο αγώνα ταχύτητας στην πίστα των Μεγάρων και επικαιρότητα ελληνική και διεθνή των 4 και 2 τροχών. Συνομιλούν ο Νίκος Πάσσαλης πρόεδρος και ο Παύλος Αλέπης, μέλος της Επιτροπής ταχύτητας της ΕΘΕΑ.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κ. Καραχάλιος, μια συζήτηση με τους καλεσμένους του για ένα ακόμα θέμα της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Στην Καρδίτσα

- Αύριο, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Σέκλιζας με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα

- Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στη Ράξα, με ομιλητή τον Ευθ. Γιάννο.

- Αύριο, στις 8 μ.μ., στο Βαλτινό, με ομιλητή τον Μπ. Αργυρίου, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

- Αύριο, στις 8 μ.μ., στην Τύρνα, με ομιλητή τον Ν. Λάζο, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

- Την Κυριακή, στις 8 μ.μ., σύσκεψη της ΚΟΒ Παιδείας του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον».

- Την Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο Ρίζωμα, με ομιλητή στέλεχος του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δημιουργούνται παράκεντρες «ομάδες εργασίας»

Ενα είδος «πολιτικής παρακαμαρίλας» φτιάχνεται στο υπουργείο Εξωτερικών με τη δημιουργία «ομάδων εργασίας και αναλύσεων», οι οποίες εν πολλοίς θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο για την «Προξενική διατίμηση» που από χτες συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Οπως είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, με το νομοσχέδιο φτιάχνεται ένα παράκεντρο αντιμετώπισης εξωτερικών κρίσεων που όμως ενδεχομένως μελλοντικά να ασχοληθεί και με τις «εσωτερικές κρίσεις». Υπενθύμισε δε, την περίπτωση του «καρφώματος» ανεπιθύμητων Ελλήνων διαδηλωτών της Γένοβας στις ιταλικές αρχές, λέγοντας ότι υπάρχει ένα ζήτημα αν ποτέ θα απαντηθεί ποιος έδωσε στους Ιταλούς τον κατάλογο των διαδηλωτών. «Εμείς, είπε, έχουμε πληροφορίες και κάποια στιγμή θα τις δούμε και αυτές και θα αναρωτηθούμε αν είναι σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών ή σε άλλο επίπεδο».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι βουλευτές της ΝΔ επανέφεραν για πολλοστή φορά το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων», καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν και νέα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών που διαπιστώνουν παρανομίες.

«Εφυγε» ο Σ. Πολίτης

Κηδεύεται σήμερα Πέμπτη, 27/9, στις 3μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου) ο αγωνιστής - κομμουνιστής ΣΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ετών 75. Ο Σ. Πολίτης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη Εβρου και πάλεψε στη διάρκεια της Κατοχής και μέχρι σήμερα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, στο οποίο άφησε και όλη του την περιουσία.

Οι σύντροφοι και φίλοι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ