Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Ο λαός μας δικαιούται να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μιλώντας στην τακτική Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι η Κύπρος, χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποφέρει εδώ και 27 χρόνια από την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της από την Τουρκία. Μια χώρα επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που και αυτή είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί με σειρά αποφάσεις τους υποδεικνύουν ότι η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων παραβιάζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εφαρμόζοντας πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος και έχοντας εξαναγκάσει σε προσφυγοποίηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία είναι επίσης ένοχη για καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και για την αλλοίωση του δημογραφικού της χαρακτήρα ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικού εποικισμού που εφαρμόζει στα κατεχόμενα εδάφη από το στρατό της. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις αποφάσεις του κύριου θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που βρήκε την Τουρκία απόλυτα υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη κατάσταση στη χώρα μας τόσο στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου όσο και στη διακρατική προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας.

Με δυο λόγια η Τουρκία παραβιάζει όλες τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, όλες τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζονται τα Ηνωμένα Εθνη, όλες τις βασικές αρχές και αξίες τις οποίες πρεσβεύει και υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στο Κυπριακό.

Ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για πάρα πολλά χρόνια ταλανίζονται από μια ανοιχτή πληγή. Ο λαός μας δικαιούται επιτέλους να ζήσει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και να απολαύσει χωρίς φόβο τους καρπούς της ευημερίας και της προόδου. Μια δίκαιη και στη βάση αρχών λύση του Κυπριακού θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του λαού μας, αλλά και των λαών στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μια σταθερή και μόνιμη ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στην Κύπρο. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί μέσα σε συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και να οικοδομήσουν μαζί το κοινό τους μέλλον στην κοινή τους πατρίδα. Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζόμαστε ως Βουλή των Αντιπροσώπων για την επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων και στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, είναι γι' αυτό που οι 24 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραμένουν κενές και στη διάθεση των Τουρκοκυπρίων.

Παρά το γεγονός ότι είμαι και εγώ ο ίδιος πρόσφυγας από την κατεχόμενη επαρχία της Κερύνειας και ο κουνιάδος μου είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους της Κύπρου, δεν ένιωσα ποτέ μίσος για οποιονδήποτε Τουρκοκύπριο. Αντίθετα είμαι αγωνιστής της επαναπροσέγγισης, της φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Χάρη σε αυτές τις δραστηριότητες έχω πολλούς φίλους ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και φυσικά ανάμεσα στους απλούς Τουρκοκύπριους, με τους οποίους προσπαθούμε να προωθήσουμε μια ειρηνική ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

Τελειώνω την παρέμβασή μου, εκφράζοντας την ευχή ότι σύντομα στην κυπριακή εκπροσώπηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας και από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπούμε την ανεξάρτητη και ελεύθερη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ