ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Η Μέση Ανατολή στο προσκήνιο

Πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των «Washington Post» και «New York Times». Μία προοπτική η οποία ακόμη ελλοχεύει στις σκέψεις των ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως υποστηρίζουν πηγές και εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος

Πάντως οι διαδηλωτές Παλαιστίνιοι ακόμα αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά όπλα με τις πέτρες...

Associated Press

Πάντως οι διαδηλωτές Παλαιστίνιοι ακόμα αντιμετωπίζουν τα ισραηλινά όπλα με τις πέτρες...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κάτι μυστήριο βρωμάει στο βασίλειο των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο... Ολως τυχαίως και αναπάντεχα, μεσούσης της στιγμής αναμονής της εκδήλωσης επίθεσης κατά του Αφγανιστάν και των πολεμικών μηχανών που παραμένουν αναμμένες, μηνύματα και ειδήσεις μιλούν για τις ΗΠΑ που προετοίμαζαν και... προετοιμάζουν «μια σημαντική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή που θα περιλάμβανε ή και μπορεί να περιλαμβάνει πιθανώς και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους».

Τα πάντα ξεκίνησαν από δύο χτεσινά δημοσιεύματα των δύο πιο «έγκυρων» εντύπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην εφημερίδα «Washington Post» και στους «New York Times». «Πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μπους ήταν στα πρόθυρα της ανακοίνωσης μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας για τη Μέση Ανατολή που θα περιλάμβανε και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους» τόνιζαν χτες οι «New York Times», ενώ η «Washington Post» συναινεί απολύτως και συμπληρώνει ότι την πρωτοβουλία αυτή εξάγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πηγές της «Washington Post», που βρέθηκαν δίπλα στις προετοιμασίες, όπως τονίζεται, ο Πάουελ επρόκειτο να συζητήσει το σχέδιο αυτό στις 13 Σεπτέμβρη με τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, πρίγκιπα Μπαντά μπιν Σουλτάν και θα την ανακοίνωνε δέκα μέρες μετά από το βήμα του ΟΗΕ. «Οι Σαουδάραβες είχαν αναμειχθεί σοβαρά σε αυτή την πρωτοβουλία και πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση» προσθέτει η εφημερίδα, αναφέροντας ότι και μια σειρά άλλες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ανάλογη γνώμη. Μάλιστα το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι επέκειτο και συνάντηση του Τζορτζ Μπους, με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που τελικά συμφωνήθηκε εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης -υπήρξαν διαφωνίες και εκφράστηκαν ποικίλες αντιρρήσεις - να γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης στα τέλη του Σεπτέμβρη, μία συνάντηση που έχει μικρότερης ισχύος συμβολική σημασία - αντί να υπάρξει επίσημη πρόσκληση και επίσκεψη του Παλαιστίνιου ηγέτη στο Λευκό Οίκο, όπως ήταν η αρχική σκέψη...

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά;


Associated Press

Παρ' όλα αυτά, η «Washington Post» αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε λάβει την τελική απόφαση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονταν διστακτικοί, ενώ οι «New York Times» αναφέρουν ότι παρά τις διαφωνίες για τις επιθετικές διπλωματικές κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Κλίντον και την πεποίθηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να στηρίξει «ένα ειρηνευτικό σχέδιο που δε θα συμφωνούσαν απολύτως και οι δύο πλευρές», ο Πάουελ είχε προετοιμαστεί να παρουσιάσει «ένα πλήρες σχέδιο που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και η επιτυχία της επίτευξής του συνίστατο στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι πληροφορίες και των δύο εφημερίδων συναινούν ότι το ενδεχόμενο είναι ακόμη ενδεχόμενο... αφού ακόμη ο Πρόεδρος Μπους σκοπεύει να κάνει μια σημαντική διακήρυξη για το Μεσανατολικό, αλλά η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Συμπληρωματικά... σύμφωνα με τις πηγές, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζονται να «πιέζουν» τον Κόλιν Πάουελ να προχωρήσει στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας άμεσα και να μη χρονοτριβεί και φυσικά... πριν την εκδήλωση οποιασδήποτε επίθεσης ή στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Μπιν Λάντεν εντός του εδάφους του Αφγανιστάν.

Προς επιβεβαίωση των μηνυμάτων και των πληροφοριών, οι χτεσινές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους του Αμερικανού Προέδρου, ερωτώμενος όσον αφορά στα δύο δημοσιεύματα, δίνουν νέα τροφή στις προβλέψεις...«Η ιδέα ενός παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους ήταν πάντα μέρος ενός οράματος, με τον όρο ότι το δικαίωμα της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ γινόταν σεβαστό».

Τέλος, αργά χτες ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ θα μεταβεί την Τρίτη στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής για την αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Βικτόρια Κλαρκ, κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου από το Πεντάγωνο, αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες χώρες θα επισκεφθεί ο Ράμσφελντ. Στόχος του ταξιδιού του θα είναι «να έχει συνομιλίες για την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και σημαντικές διαβουλεύσεις εκεί», πρόσθεσε.


«Σχέδιο δολοφονίας» του Αραφάτ!..

Ισραηλινός στρατιώτης με λάφυρό του από τους άοπλους διαδηλωτές τη σημαία των παλαιστινίων...

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης με λάφυρό του από τους άοπλους διαδηλωτές τη σημαία των παλαιστινίων...
Πέραν της αποκάλυψης ότι οι ΗΠΑ «σχεδίαζαν να αναγνωρίσουν» ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, πράγμα που υποτίθεται ότι ανέτρεψε το γεγονός «των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» και σύμφωνα με ενδείξεις ίσως το «αναγνωρίσει τώρα» υπήρξε χτες άλλη μια ακόμη συγκλονιστική αποκάλυψη: ο Ισραηλινός Στρατός έχει «καταστρώσει» σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ! Η αποκάλυψη, όλως παραδόξως, δεν προήλθε από την παλαιστινιακή πλευρά, αλλά φέρεται να την έκανε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ - ο ίδιος διέψευσε στη συνέχεια ότι έκανε τέτοια δήλωση.

Το σχέδιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πέρες, έχει καταστρωθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και παρουσιάστηκε στον ίδιο από τον υποστράτηγο Μοσέ Γιααλόν, ο οποίος «θα προτιμούσε» να «απαλείψει» (να εξολοθρεύσει) τον Αραφάτ. Αλλά ο Πέρες εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του, σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης: «ας υποθέσουμε ότι τον σκοτώνουμε, τι θα συμβεί τότε; Η Χαμάς, ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ θα πάρουν τη θέση του. Ο Αραφάτ αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ... αυτοί θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος από τα σύνορα του Ιράκ ως τη Μεσόγειο».

Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο ισραηλινός στρατός δε θα προχωρήσει ποτέ στην υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου χωρίς την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, δηλαδή, ο οποίος είχε δώσει τελεσίγραφο ως χτες βράδυ στον Αραφάτ«να εφαρμόσει» την εκεχειρία απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με ένταση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ (που παρεμπιπτόντως μέσα σε μια βδομάδα «εκεχειρίας» έχει σκοτώσει κάπου 17 και έχει τραυματίσει πάνω από 150 Παλαιστίνιους).

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανοίξουν τα εμπόδια του ισραηλινού αποκλεισμού

Associated Press

Διαδηλωτές προσπαθούν να ανοίξουν τα εμπόδια του ισραηλινού αποκλεισμού
Ωστόσο, την πρόθεση των ακροδεξιών στην πολύχρωμη ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσουν σε επίδειξη ισχύος -και όχι μόνο- «φρενάρει» η νέα αμερικανική και βρετανική πίεση για διατήρηση της (κατ' όνομα) «εκεχειρίας». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε το γνωστό τροπάρι: «Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να πιστέψει, να λάβει σταθερά και αποτελεσματικά βήματα να προλάβει τη βία και να συλλάβει τους υπεύθυνους για το σχεδιασμό και τη διάπραξη βίαιων και τρομοκρατικών ενεργειών». Κάλεσε ακόμα τις δύο πλευρές «να αποφύγουν δράσεις που θα έθεταν εν κινδύνω την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να αποκαταστήσουν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που μίλησε στο συνέδριο των Εργατικών ότι «πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία» (τι πρωτότυπο!).

Τη Δευτέρα, οι αξιωματούχοι ασφαλείας Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, ωστόσο δε φάνηκε να προκύπτει κάποιο αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι είναι «έτοιμος» να συναντήσει τον ΥπΕξ Πέρες για δεύτερη φορά παρά το ότι έκανε λόγο για «κλιμάκωση» τις προηγούμενες μέρες.

Κλιμάκωση που συνεχίστηκε χτες, καθώς, όπως σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Χα' αρέτζ, ο στρατός απέκλεισε το μοναδικό δρόμο προς το Πανεπιστήμιο Μπιν Ζάιτ στη Δυτική Οχθη. Χιλιάδες φοιτητές και δεκάδες καθηγητές διαδήλωσαν για τον αποκλεισμό του δρόμου που σημαίνει, ουσιαστικά, το κλείσιμο του πανεπιστημίου. Οι στρατιώτες απάντησαν με λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα - 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 20 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα...


«Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού»

Συμπεράσματα από συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚ Παλαιστίνης και της ΚΕ του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και του ΚΚ Παλαιστίνης, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν οι Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μετά τα δραματικά γεγονότα στις 11/9 στις ΗΠΑ, καθώς και τις επιπτώσεις τους στο παλαιστινιακό ζήτημα. Κοινή ήταν η αντίληψη ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν, με βάση και τη διεθνή πείρα που υπάρχει, το άλλοθι για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και την ένταση των μέτρων καταπίεσης και καταστολής των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Τόνισαν πως τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για να ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη πιο αποφασιστικής ανάπτυξης ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική συμμαχία και στον πόλεμο, για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των προοδευτικών κινημάτων της περιοχής.

Τέλος, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν σκέψεις για το συντονισμό και τη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και για την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων των δύο κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ