ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εμμεση παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο
  • Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή
  • Επιβαρύνονται οι ασθενείς, αυξάνονται τα κέρδη προμηθευτών και τραπεζών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης

Τις βάσεις για την έμμεση ιδιωτικοποίηση του τομέα των προμηθειών των νοσοκομείων θέτει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χτες στη Βουλή, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι οι διατάξεις που προτείνονται θα επιβαρύνουν τελικά τους ασθενείς που θα κληθούν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος και τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών εταιριών. Να σημειώσουμε ότι υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν χτες μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τοποθετούμενος για τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε σχετικά με τις νέες μορφές των συμβάσεων των νοσοκομείων με τους προμηθευτές όπως προβλέπονται ότι ουσιαστικά «μπαίνει το ιδιωτικό κεφάλαιο και θα έχει τη δυνατότητα ρύθμισης των πάντων σε ένα νοσοκομείο που κατά τα αλλά θα λέγεται κρατικό» τονίζοντας ότι «δε λύνεται έτσι το πρόβλημα».

Σχετικά με τη δυνατότητα αποπληρωμής των προμηθειών μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Π. Κοσιώνης τόνισε πως «διευκολύνεται ο προμηθευτής που παίρνει τα χρήματά του αμέσως» ενώ «χρεώνεται το νοσοκομείο». Αναρωτήθηκε μάλιστα «τι θα γίνει αργότερα» δηλαδή «όταν τα νοσοκομεία θα είναι χρεωμένα στις τράπεζες. Θα γίνουν και οι τράπεζες μέτοχοι;». Κατέληξε επισημαίνοντας πως «τελικά θα έχουμε ένα αυξημένο κόστος το οποίο θα μεταβιβάζεται στον χρήστη υπηρεσιών υγείας».

Συνολικά επεσήμανε πως με τις προωθούμενες διατάξεις «πηγαίνουμε σε μια έμμεση ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων του εθνικού συστήματος υγείας» και είναι φανερό ότι «η υγεία έχει μπει στη ζυγαριά του κέρδους».

Πάντως, μιλώντας συνολικά για τις προμήθειες των νοσοκομείων ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «λόγω της λειτουργίας του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος είναι ένα αγκάθι. Οδηγεί στην εμφάνιση σκανδάλων τα οποία αποσιωπούνται στη συνέχεια» προσθέτοντας ότι «οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 1995 και το 1999 φαίνεται ότι δε λειτουργούν».

Παράλληλα αναφερόμενος στις αιτίες των προβλημάτων ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε πως η κατάσταση διαιωνίζεται:

  • «Λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Εχει καταστραφεί και η παραγωγική βάση, η παραγωγή ντόπιων φαρμάκων» ενώ «τη δύναμη την παίρνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες και έχουν και πολιτική δύναμη».
  • Ευθύνεται όπως σημείωσε «η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει ανάγκες νοσοκομείων σε θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού σπρώχνοντας τα νοσοκομεία σε χρησιδανεισμό». Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία τόνισε ότι από το 59% τα έσοδα των νοσοκομείων από την κρατική επιχορήγηση έφτασαν στο 4,7% ενώ τα έξοδα από 55 σε 105%
  • Παράλληλα έκανε λόγο για την «τάση βαθμιαίας ιδιωτικοποίησης» στο χώρο της υγείας, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μια κυβέρνηση που λέει αποκρατικοποιώ τα πάντα και δεν ιδιωτικοποιώ το εθνικό σύστημα υγείας».

Τέλος σχολιάζοντας επιγραμματικά αλλά άρθρα του νομοσχεδίου που «συμπληρώνουν» την ισχύουσα νομοθεσία στο χώρο της υγείας, τόνισε σχετικά με τα απογευματινά ιατρεία, πως «επισημοποιείται ότι ο χρήστης υπηρεσιών υγείας θα πληρώνει», ενώ για τις διατάξεις που αφορούν την καταπολέμηση των ναρκωτικών, επεσήμανε ότι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο ΟΚΑΝΑ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Αρρώστησε» από την κυβερνητική πολιτική

Μια μακριά σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν καθημερινά τους εργαζόμενους του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, αλλά και τους ασθενείς που προσφεύγουν σε αυτό, αντιμετωπίζει το νοσοκομείο λόγω της αδράνειας της διοίκησής του, αλλά και του υπουργείου Υγείας για την επίλυσή τους. Την ίδια στιγμή η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον του νοσοκομείου εντείνεται, εξαιτίας της επικείμενης υπαγωγής του στα συγκεντρωτικά Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο δημοσιοποίησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ των γιατρών του, η οποία έχει αποστείλει σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του νοσοκομείου, τη διοίκηση του Γ' ΠΕΣΥ Αττικής στο οποίο υπάγεται, τους δήμους της γύρω περιοχής και τους τοπικούς φορείς. Οπως επισήμαναν, δυο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 δεν έχουν επισκευαστεί οι κατεστραμμένοι θάλαμοι και λοιποί χώροι του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί από τότε με περίπου 35 κρεβάτια λιγότερα, την ώρα που μεγάλος αριθμός ασθενών νοσηλεύεται σε ράντζα στους διαδρόμους. Τριτοκοσμικές συνθήκες όμως επικρατούν και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που λειτουργεί χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του. Η κατασκευή του νέου ΤΕΠ του νοσοκομείου που θεμελιώθηκε το Δεκέμβρη του 1998 από τον τότε υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα και άλλους πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης και έχει σταματήσει στα θεμέλια, τα οποία έχουν ήδη πλημμυρίσει. Το έργο έχει «παγώσει», ενώ οι εργαζόμενοι εκφράζουν μια σειρά ερωτηματικά σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί και αν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για την ολοκλήρωσή του, αφού ακούγεται ότι θα εξαιρεθεί από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σε πραγματικό αδιέξοδο έχει οδηγεί όμως το νοσοκομείο και λόγω της απόσυρσης των ιατρικών υλικών στην οποία προχώρησαν οι προμηθευτές, πιέζοντας για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών. Ηδη το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις ορθοπεδικού υλικού, προθεμάτων, αλλά και στα υπόλοιπα υλικά χειρουργείου, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται υλικά τεχνολογίας του '80 στις ορθοπεδικές επεμβάσεις, ενώ έχει μειωθεί και συνολικά ο αριθμός των επεμβάσεων στο νοσοκομείο.

«Με την έναρξη της εφαρμογής των νέων νομοσχεδίων και την αδιαφάνεια σε όλα τα επίπεδα που συνεπάγεται, δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς στο μέλλον», επισημαίνουν οι γιατροί και ζητούν να γνωρίζουν και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των εξελίξεων που αφορούν το νοσοκομείο, τους ασθενείς και τους εργαζόμενούς του.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου και ειδικά σε ό,τι αφορά το προβλεπόμενο προσωπικό, αφού ο υπάρχων οργανισμός αναφέρεται σε 450 κλίνες, ενώ σήμερα λειτουργούν 730 κλίνες. Ως εκ τούτου, ζητούν την αύξηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και την πλήρωση των κενών θέσεων. Τέλος, ζητούν την έγκαιρη πληρωμή των εφημεριών.

9.12.1998: Ο -τότε- υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με κουστωδία βουλευτών και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος, έθεσαν το θεμέλιο λίθο στο νέο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με την υπόσχεση ότι θα λειτουργούσε μετά από δυο χρόνια και με αποσπασμένους από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την ΕΘΕΛ! Τότε οι γιατροί, αντιδρώντας στις φιέστες, είχαν κάνει τετράωρη στάση εργασίας. Τώρα καταγγέλλουν ότι εκείνα τα θεμέλια έχουν πλημμυρίσει. Αυτά είναι τα «έργα πνοής που κάνει η κυβέρνηση» όπως διαφημίστηκαν τότε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Σωτήρια η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Σωτήρια για χιλιάδες γυναίκες μπορεί να αποδειχθεί η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, που αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες τη συχνότερη κακοήθη πάθηση των γυναικών. Εκστρατεία ενημέρωσης, με επίκεντρο το μήνα Οκτώβρη, ο οποίος θα αποτελεί κάθε χρόνο μήνα πρόληψης, ξεκίνησε από φέτος η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ), σε συνεργασία με άλλους φορείς. «Η πορεία της νόσου, την τελευταία 25ετία έχει σαφώς βελτιωθεί, καθώς η επιβίωση και η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλύτερες σε όλες τις ασθενείς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών εκτιμάται ότι έχει θεραπευτεί», επισήμαναν χθες οι εκπρόσωποι της ΕΑΕ και τόνισαν ότι:

  • Ολες οι γυναίκες, από την ηλικία των 20 ετών, πρέπει να εξετάζουν κάθε μήνα, την ίδια μέρα του κύκλου τους, το στήθος τους.
  • Ανω των 40 ετών, να επισκέπτονται το γιατρό τους μια φορά το χρόνο για προληπτική κλινική εξέταση του στήθους τους.
Αεροδιαστημικά ασύμβατα

Το 1ο Συνέδριο Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής στην Ελλάδα θα γίνει στις 4-6 Οκτώβρη στην Αθήνα. Η Αεροπορική και Διαστημική Ιατρική, αγκαλιάζοντας όλες σχεδόν τις κλινικές και εργαστηριακές ειδικότητες υποστηρίζει μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του ανθρώπου, στην προσπάθειά του για εξέλιξη και υπέρβαση, για απελευθέρωση από τα γήινα βαρυτικά δεσμά και κατάκτηση νέων χώρων, οι οποίοι είναι ασύμβατοι με τη φυσική δομή και τη λειτουργικότητά του, τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου

Η υποστήριξη αυτή εκδηλώνεται σε πολλούς τομείς, όπως η κατασκευή ασφαλών αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, στην επιλογή των πλέον κατάλληλων, από σωματική και ψυχοπνευματική άποψη, για το επάγγελμα του ιπταμένου, στη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων με σκοπό τον εντοπισμό των αιτιών και αποφυγή επανάληψης αυτών. Επίσης συμβάλει στην οργάνωση και εκτέλεση -των σωτήριων- αεροδιακομιδών, καθώς και στο σχεδιασμό αντιμετώπισης μαζικών απωλειών υγείας από συμβατικά ή ραδιολογικά - βιολογικά - χημικά αίτια.

Εντυπωσιακοί πράγματι οι τομείς. Και ασύμβατοι με τα καταστροφικά σχέδια που εκδηλώνονται τούτες τις μέρες. Δηλαδή τα πορίσματα της αεροπορικής και διαστημικής ιατρικής -όπως όλων των επιστημών- είναι υποστηρικτικά ή όχι για τον άνθρωπο, ανάλογα με τα χέρια που τα εξουσιάζουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ