ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ

Σημαντική απόκλιση στις απόψεις που αφορούν στην τακτική για την κάθοδο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μεταξύ ΔΗΚΚΙ και Συνασπισμού, καταγράφηκε χτες στις δηλώσεις των Δ. Τσοβόλα και Ν. Κωνσταντόπουλου, μετά την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του πρώτου, στην οποία μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΕΔΗΚ και της ΚΕΔΑ. Δε διευκρινίστηκε πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση, που, όπως άφησαν να εννοηθεί, θα υπάρξει.

Στην εισήγηση του Δ. Τσοβόλα αναφέρεται πως στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός «αντινεοφιλελεύθερου και προοδευτικού κοινωνικού μετώπου», το οποίο θα αντισταθεί αποτελεσματικά στην ακολουθούμενη πολιτική και θα διαμορφώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε πως ναι μεν δεν είναι εφικτή η κοινή κάθοδος σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες, αλλά η συνεργασία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τους μεγάλους δήμους και νομαρχίες. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα, εκτίμησε πως αυτό θα πρέπει να ανατεθεί σε μια κοινή επιτροπή υψηλής πολιτικής ευθύνης, η οποία θα αναλάβει το έργο της σύγκλισης επιμέρους προγραμμάτων, με την επιφύλαξη, το τελικό της αποτέλεσμα να επικυρωθεί από τα όργανα των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, όπως είπε, εκτός από δημοκρατική πορεία με ήθος, συμμετοχή σε κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, υπόληψη και εκτίμηση στις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων να είναι πρόσωπα που συμμερίζονται τις διακηρύξεις με τις οποίες θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο. Για τον τρόπο επιλογής τους ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστούν στο ανώτατο πολιτικά επίπεδο κάθε κόμματος, ειδικά για τους επικεφαλής ψηφοδελτίων των πολιτικά βαρυσήμαντων περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να ανατεθεί σε κοινές επιτροπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε, ωστόσο, πως «είναι φανερό ότι δε μιλάμε για κεντρικές πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες θα καθορίσουν πόλο εφ' όλης της ύλης, πανελλαδικό. Μας ενδιαφέρει η αναζήτηση των συγκλίσεων, των συνεργασιών και των κοινών πρωτοβουλιών».

«Πιστεύουμε - ανέφερε - ότι τα κόμματα που έχουν κοινές ή παραπλήσιες απόψεις, για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά στον τομέα της περιφερειακής αποκέντρωσης, μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ευρύτερων παρατάξεων, συγκλίσεων, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εκφραστεί ο κοινωνικός και πολιτικός πλουραλισμός της ελληνικής κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να ενθαρρυνθούν αυτές οι διαδικασίες, να αναζητηθούν οι κοινοί άξονες και τα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων και να δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων».

Ο Γ. Μπανιάς, από την ΑΚΟΑ, ανέφερε ότι «η συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς αποτελεί αίτημα της εποχής μας. Πιστεύω ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσει να εκφραστεί αυτή η συνεργασία και η συμπαράταξη δυνάμεων. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ένα θετικό βήμα. Μένει να διερευνήσουμε τους όρους, τις κατευθύνσεις, το πλαίσιο το γενικότερο και τους άξονες αυτής της συνεργασίας».

Ο Δ. Κωστόπουλος, από την ΚΕΔΑ, δήλωσε πως το κείμενο του Δ. Τσοβόλα είναι κείμενο συνθετικό, καθαρά πολιτικό, βάση να συνεχιστεί η κουβέντα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το κείμενο αυτό καλύπτει και τις ανησυχίες όσων βρίσκονται υπό τη σκέπη του Χώρου Διαλόγου.

Ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, εκτίμησε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, τόνισε πως είναι αναγκαίο ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στη «νέα τάξη», αλλά ένα μέτωπο που θα οριοθετείται ως προς την κεντροαριστερή διαχείριση. Τόνισε ακόμη την ανάγκη στις δημοτικές εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να υποστούν σοβαρή εκλογική ήττα και κατέληξε λέγοντας πως η επόμενη συνάντηση, που θα καθορίσει το πλαίσιο, θα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος, ο Ν. Σαρρής, από την ΕΔΗΚ, χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε την ανάγκη ο απλός δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης να απεγκλωβιστεί από τον διπολισμό και τη μονοδιάστατη φιλελεύθερη διαχείριση της εξουσίας. Τέλος, είπε πως η συνάντηση ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ
«Μία από τα ίδια»

Τις γνωστές «τάσεις» των τελευταίας «κοπής» γκάλοπ επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ-1. Το καινούριο, αλλά αναμενόμενο, είναι η παραπέρα συρρίκνωση της απήχησης του ΚΕΠ, γεγονός που προδικάζει και την «τύχη» του στις επόμενες εκλογές.

Το πανελλαδικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από 13 μέχρι 27 Σεπτέμβρη σε δείγμα 2.000 ατόμων επιβεβαιώνει την «ανυποληψία» των δύο μεγάλων κομμάτων στην πλειοψηφία του λαού, αφού μόνο το 26% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και 24,4% από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το 41,3% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση (40,7% από τη ΝΔ), ενώ το 31,2% δηλώνει «όχι και τόσο» από την κυβέρνηση (31,5% από τη ΝΔ). Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ (36,9% έναντι 30,2%) και ακολουθούν: ΚΚΕ 5,4%, το ΚΕΠ 5,1%, ο ΣΥΝ 3,3%, ΔΗΚΚΙ 1,7%, «άλλο» («αδιευκρίνιστη ψήφος») 17,4%. Στην παράσταση νίκης (ποιος πιστεύετε ότι θα νικήσει στις επόμενες εκλογές;), το 45,8% απαντά η ΝΔ και το 32,9% το ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 33,1% απαντά τον Κ. Σημίτη, το 29,9% τον Κ. Καραμανλή και το 9,8% το Δ. Αβραμόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «ξεφούσκωμα» του ΚΕΠ προβληματίζει αρκετά στελέχη του, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν τώρα «δεύτερες σκέψεις» για το μέλλον του κόμματος του Δ. Αβραμόπουλου και ήδη «αλληθωρίζουν» προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Από την άλλη, η Ρηγίλλης διαπιστώνει ότι το κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου προσελκύει περισσότερους ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ και λιγότερους από τη ΝΔ και από αυτή τη σκοπιά δε βλέπουν άσχημα μια...«αυτόνομη κάθοδο» του ΚΕΠ στις επόμενες εκλογές.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Οι Φούρνοι της Ικαριάς

Από τα τρισμέγιστα και ζοφερά των πολεμικών κινητοποιήσεων στα μικρά, τα καθημερινά του δικού μας κόσμου. Φούρνοι, λοιπόν, της Ικαριάς. Το νησάκι αυτό των χιλίων κατοίκων, το νησάκι της ναυτοσύνης και των ψαράδων που επιμένει να διατηρεί υψηλά την αγωνιστική προοδευτική αντίληψη και να αντιστέκεται στη φθορά και στην αδιαφορία της πολιτείας.

Τριγυρισμένο από το πέλαγος, ανεμόδαρτο, με λόφους και χαραδρώσεις που καταλήγουν σε πασίχαρους όρμους και γιαλούς στρωμένους με ασημόκοκκη άμμο και χρωματιστά βότσαλα, κατά την τραμουντάνα, την όστρια, το λεβάντε, τον πουνέντε, παρουσιάζει προβλήματα που γίνονται δυσβάστακτα.

Στα καφενεία των ψαράδων, στο λιμάνι, έτσι και φωνάξεις «καπετάνιε», θα σου απαντήσουν «τσούρμο» οι ψημένοι από τον ήλιο, την αλμύρα και τα δρολάπια παλιοί και νέοι ψαράδες, ξέμπαρκοι ναυτικοί, θαλασσοδαρμένοι της ναυτοσύνης και ξωμάχοι της γης, που βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται, τα προβλήματα να μεγαλώνουν και την πολιτεία να μένει αμέτοχη, απόμακρη και ένοχη.

Μας ανιστορούν λόγια της πλώρης, αλλά και για τη σκληρή ζωή του μόχθου που μένει χωρίς δικαίωση. Για τα αλιεύματα που λιγοστεύουν, για το λιμάνι, για τα λιόδεντρα και τ' αμπέλια που περιορίζονται και ξεραίνονται στις βουνίσιες πεζούλες, για τη λειψυδρία και τα προβλήματα ύδρευσης, για το κεντρικό οδικό δίκτυο που δεν ολοκληρώνεται, για τη μείωση του πληθυσμού, για τη «μετανάστευση» των νέων, για τον τουρισμό που πρέπει να προσαρμοστεί σε ήπιες μορφές και ανθρώπινα μέτρα.

Συστηματικά μας παρουσιάζουν τα προβλήματα αυτά οι δικοί μας αγωνιστές, ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης, Δημήτρης Βούλγαρης, και ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Αλιέων, Νίκος Κυπραίος, που πέρα από την εισαγωγική αναφορά σ' αυτή τη μικρή στήλη, θα αναπτυχθούν σε ιδιαίτερο σημείωμα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Πέθανε ο Γιακουμής Ροδίτης

Ενας παλαίμαχος κομμουνιστής, μέλος του ΚΚΕ περισσότερο από 60 χρόνια, ο Γιακουμής Ροδίτης, πέθανε χτες πλήρης ημερών. Αγωνιστής του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Αττικής και μέλος της ΑΕ Ελευσίνας του ΚΚΕ, γνώρισε όλες τις διώξεις που το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του εφάρμοσαν σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών. Πέρασε από το Μακρονήσι, τον Αη Στράτη, τη Γυάρο και τη Λέρο, τα αστυνομικά τμήματα. Και έμεινε αλύγιστος, σταθερός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Η κηδεία του Γιακουμή Ροδίτη θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Ελευσίνας.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Η Κομματική Οργάνωση Νέας Ερυθραίας του ΚΚΕ σας προσκαλεί στην εκδήλωση, που διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Πλαστήρα, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πρόσφατες εξελίξεις». Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη, για τις διεθνείς εξελίξεις και τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, στις 7.30 μ.μ., στη Γιάννουλη Λάρισας, με ομιλητή τον Βασίλη Ζωγράφο, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

- Επίσης, εκδήλωση πραγματοποιείται, αύριο, στις 8.30 μ.μ., στο Συκούριο Λάρισας στο ζαχαροπλαστείο «Πρώτο» (πλατεία Θέμιδος), με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Οι ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ καλούν σε συζήτηση για τις εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό πλήγμα που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ, τη Δευτέρα, 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πλειάδες» Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης. Θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Λογιστών της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της ενημέρωσης, αλλά και της ανταλλαγής απόψεων, γύρω από την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και διεθνώς, προσκαλεί τους λογιστές, μέλη ή φίλους του Κόμματος, στη σύσκεψη που διοργανώνει, με θέμα: «Οι τελευταίες εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Οκτώβρη 2001, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος, στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ