Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ

Σημαντική απόκλιση στις απόψεις που αφορούν στην τακτική για την κάθοδο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μεταξύ ΔΗΚΚΙ και Συνασπισμού, καταγράφηκε χτες στις δηλώσεις των Δ. Τσοβόλα και Ν. Κωνσταντόπουλου, μετά την κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του πρώτου, στην οποία μετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της ΑΚΟΑ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΕΔΗΚ και της ΚΕΔΑ. Δε διευκρινίστηκε πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση, που, όπως άφησαν να εννοηθεί, θα υπάρξει.

Στην εισήγηση του Δ. Τσοβόλα αναφέρεται πως στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός «αντινεοφιλελεύθερου και προοδευτικού κοινωνικού μετώπου», το οποίο θα αντισταθεί αποτελεσματικά στην ακολουθούμενη πολιτική και θα διαμορφώσει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για μια προοδευτική πορεία της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ σημείωσε πως ναι μεν δεν είναι εφικτή η κοινή κάθοδος σε όλους τους δήμους και τις νομαρχίες, αλλά η συνεργασία θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τους μεγάλους δήμους και νομαρχίες. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα, εκτίμησε πως αυτό θα πρέπει να ανατεθεί σε μια κοινή επιτροπή υψηλής πολιτικής ευθύνης, η οποία θα αναλάβει το έργο της σύγκλισης επιμέρους προγραμμάτων, με την επιφύλαξη, το τελικό της αποτέλεσμα να επικυρωθεί από τα όργανα των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, όπως είπε, εκτός από δημοκρατική πορεία με ήθος, συμμετοχή σε κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, υπόληψη και εκτίμηση στις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων να είναι πρόσωπα που συμμερίζονται τις διακηρύξεις με τις οποίες θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο. Για τον τρόπο επιλογής τους ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστούν στο ανώτατο πολιτικά επίπεδο κάθε κόμματος, ειδικά για τους επικεφαλής ψηφοδελτίων των πολιτικά βαρυσήμαντων περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τόνισε ότι το έργο αυτό πρέπει να ανατεθεί σε κοινές επιτροπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε, ωστόσο, πως «είναι φανερό ότι δε μιλάμε για κεντρικές πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες θα καθορίσουν πόλο εφ' όλης της ύλης, πανελλαδικό. Μας ενδιαφέρει η αναζήτηση των συγκλίσεων, των συνεργασιών και των κοινών πρωτοβουλιών».

«Πιστεύουμε - ανέφερε - ότι τα κόμματα που έχουν κοινές ή παραπλήσιες απόψεις, για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, αυτοδιοικητικά στον τομέα της περιφερειακής αποκέντρωσης, μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ευρύτερων παρατάξεων, συγκλίσεων, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εκφραστεί ο κοινωνικός και πολιτικός πλουραλισμός της ελληνικής κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει λοιπόν να ενθαρρυνθούν αυτές οι διαδικασίες, να αναζητηθούν οι κοινοί άξονες και τα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων και να δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων».

Ο Γ. Μπανιάς, από την ΑΚΟΑ, ανέφερε ότι «η συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς αποτελεί αίτημα της εποχής μας. Πιστεύω ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αποτελούν μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσει να εκφραστεί αυτή η συνεργασία και η συμπαράταξη δυνάμεων. Πιστεύω ότι σήμερα κάναμε ένα θετικό βήμα. Μένει να διερευνήσουμε τους όρους, τις κατευθύνσεις, το πλαίσιο το γενικότερο και τους άξονες αυτής της συνεργασίας».

Ο Δ. Κωστόπουλος, από την ΚΕΔΑ, δήλωσε πως το κείμενο του Δ. Τσοβόλα είναι κείμενο συνθετικό, καθαρά πολιτικό, βάση να συνεχιστεί η κουβέντα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το κείμενο αυτό καλύπτει και τις ανησυχίες όσων βρίσκονται υπό τη σκέπη του Χώρου Διαλόγου.

Ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, εκτίμησε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, τόνισε πως είναι αναγκαίο ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και στη «νέα τάξη», αλλά ένα μέτωπο που θα οριοθετείται ως προς την κεντροαριστερή διαχείριση. Τόνισε ακόμη την ανάγκη στις δημοτικές εκλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να υποστούν σοβαρή εκλογική ήττα και κατέληξε λέγοντας πως η επόμενη συνάντηση, που θα καθορίσει το πλαίσιο, θα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος, ο Ν. Σαρρής, από την ΕΔΗΚ, χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ, υπογράμμισε την ανάγκη ο απλός δημοκράτης, προοδευτικός πολίτης να απεγκλωβιστεί από τον διπολισμό και τη μονοδιάστατη φιλελεύθερη διαχείριση της εξουσίας. Τέλος, είπε πως η συνάντηση ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ευρύτερης συμπαράταξης όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ