ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Μελέτη και έρευνα μετ' εμποδίων;

Στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού πρόκειται να εγκατασταθεί, μέχρι το 2004, το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο», σε μια έκταση 5.000 τ.μ., μαζί με τη Θεατρική Βιβλιοθήκη. Η μεταφορά τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2004. Η χρηματοδότηση για τη μεταστέγαση του μουσείου καλύπτεται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί η πρώτη δόση, ύψους 360 εκατ. δραχμών.

Η ανάγκη μεταστέγασης του Θεατρικού Μουσείου ήταν μεγάλη και χρόνια. Ωστόσο η απομάκρυνσή του από το κέντρο της Αθήνας το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο μουσειακός αλλά και εκπαιδευτικός, ερευνητικός κλπ. Πώς θα εξακολουθήσει, λοιπόν, να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε φοιτητές, ερευνητές κ.ά. όταν θα βρίσκεται σε τόσο μακρινή απόσταση;

Από την άλλη, ενισχύονται οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής ότι τελικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, το μόνο που δε θα μείνει είναι χώρος για πάρκο πρασίνου και αναψυχής, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο συνολικής έκτασης 5.800 στρεμμάτων, έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί: μεγάλο μέρος Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ένα Συνεδριακό Κέντρο, το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ, ένα μεγάλο μέρος (περίπου 1.200 στρέμματα) θα οικοπεδοποιηθεί και θα πουληθεί σε ιδιώτες. Ακόμα, συζητείται και η δημιουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ανώνυμης εταιρίας «Παναθηναϊκός».

Ανεξάρτητα από τη μεταστέγασή του, το «Θεατρικό Μουσείο» προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα εκδηλώσεις, συνέδρια, αφιερώματα και εκθέσεις. Μεταξύ άλλων, τα διακρατικά συνέδρια «Ο Παπαδιαμάντης στη σκηνή, στην οθόνη και σε ξένες γλώσσες» (Σκιάθος, 5 - 8/10) και «Το θέατρο του απόδημου ελληνισμού» στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη. Επίσης, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Χάρτας του Ρήγα (11 - 16/10) και στο συνέδριο που διοργανώνει η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τενερίφης για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Αγγελο Σικελιανό και τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικά θεατρικά έργα στον ελληνικό κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στην Κατίνα Παξινού, στον Αλέξη Μινωτή, στον Αλέξη Σολομό κ.ά.

Πρεμιέρες με περσινές επιτυχίες
  • Πρεμιέρα, αύριο της «νέας Σκηνής» του Λευτέρη Βογιατζή που επαναλαμβάνει και τις δύο περσινές της παραστάσεις, στο θέατρο «Ροές» και στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων». Στις «Ροές» θα επαναληφθεί το έργο της τραγικά χαμένης στα 28 της χρόνια Βρετανίδας Σάρα Κέιν «Καθαροί, πια». Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά Λίλης Πεζανού, κοστούμια Κώστα Ζαμάνη, μουσική Κ. Βήτα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, επιμέλεια κίνησης Δημήτρη Παπαϊωάννου. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Λούλης, Αλεξία Καλτσίκη. Στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», επίσης από αύριο, θα επαναληφθεί το έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο», σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού, μουσική Φ. Μπαξεβάνη, σχεδιασμό ήχου Στ. Σκουρόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, επιμέλεια κίνησης Β. Παπαχρήστου. Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αγγελική Παπαθεμελή, Νίκος Καραθάνος, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννης Κότσιφας.
  • Αύριο ξεκινά η νέα σεζόν και για το Θέατρο του Νέου Κόσμου με την επανάληψη της παράστασης «Το τέλος του παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ. Το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου περιλαμβάνει επίσης μια πανελλήνια πρεμιέρα και ένα νέο ελληνικό έργο. Το «Τέλος του παιχνιδιού» θα παρουσιαστεί για 40 παραστάσεις στον Κάτω Χώρο. Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα και οι φωτισμοί του Τάσου Ράτζου. Τους ρόλους υποδύονται οι: Χρήστος Στέργιογλου, Μανώλης Μαυροματάκης, Ολγα Δαμάνη και Πάνος Πανάγου.

«Τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο Νέου Κόσμου»
«Τέλος του παιχνιδιού» στο «Θέατρο Νέου Κόσμου»
«Τολμηρές πολαρόιντ» είναι ο τίτλος του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου του Μαρκ Ρέινβενχιλ. Η ζωή στην Αγγλία και στον δυτικό κόσμο γενικότερα παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στο έργο αυτό, που πραγματεύεται τον έρωτα, την πολιτική, την αρρώστια και το θάνατο. Θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη και μουσική Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά. Παίζουν οι: Γιώργος Νινιός, Μαρία Κατσανδρή, Κώστας Γαλανάκης κ.ά. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Νοεμβρίου, στον «Επάνω Χώρο».

Τέλος, την άνοιξη του 2002, θα ανέβει το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη με τίτλο «Ενας άγγελος που πλάνεψε η γη». Το έργο πραγματεύεται τη σχέση της Γεωργίας Σάνδη με τον Φρειδερίκο Σοπέν. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Αγγελική Στελλάτου και για τις ανάγκες της μουσικής, που θα είναι ζωντανή, το θέατρο συνεργάζεται με το Μουσικό Σύνολο «Νίκος Σκαλκώτας».

Εντατικές δοκιμές

«Η κυρία με το σκυλάκι» στο «Ανοιχτό Θέατρο»
«Η κυρία με το σκυλάκι» στο «Ανοιχτό Θέατρο»
Με το έργο «Φάλαινες τον Αύγουστο» του Ντέιβιντ Μπέρι, ένα σύγχρονο αμερικάνικο έργο, γραμμένο το 1980, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα ανοίξει αυλαία η Νέα Σκηνή του Εθνικού. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Κεντρικά πρόσωπα είναι η Σάρα, η Λίμπι και η Τίσυ, γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, οι οποίες κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα που αφορούν τη ζωή, την επιβίωση και το θάνατο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Σαριδάκη, η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκό. Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ντίνος Δουλγεράκης, Δημήτρης Μπικηρόπουλος.

  • Το έργο «Η Κυρία με το σκυλάκι» θα παρουσιάσει το χειμώνα το «Ανοιχτό Θέατρο». Πρόκειται για το ομότιτλο διήγημα του Αντον Τσέχωφ, που ανεβαίνει σε μετάφραση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει η Αγνή Ντούτση, τη μουσική ο Αντώνης Μιχαηλίδης και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Γεωργία Σοφιανοπούλου.

«Ηθελα πολύ να φτιάξω μια ερωτική ιστορία», σημειώνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης, «Να αφηγηθώ μια μεγάλη ερωτική ιστορία μέσα σε όλη αυτήν την πρόκληση των ημερών και την οπτική και ακουστική οχλοβοή... Είναι έργο ηθοποιών. Δεν έχει καταναλωθεί και δε θα καταναλωθεί σε εξωτερικά πράγματα. Θα επικεντρωθεί στον ηθοποιό και στο ρόλο. Εγώ ανεβάζω μια ερωτική ιστορία χωρία προκλήσεις, σε μια εποχή όπου όλα δηλώνονται με τη βία, το σεξ και το γυμνό. Δεν υπάρχει γυμνό». Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Μιχαηλίδη, Ηλίας Στρατάκος, Ελένη Κρίτα, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ