Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Θέατρο
Μελέτη και έρευνα μετ' εμποδίων;

Στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού πρόκειται να εγκατασταθεί, μέχρι το 2004, το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο», σε μια έκταση 5.000 τ.μ., μαζί με τη Θεατρική Βιβλιοθήκη. Η μεταφορά τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2004. Η χρηματοδότηση για τη μεταστέγαση του μουσείου καλύπτεται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί η πρώτη δόση, ύψους 360 εκατ. δραχμών.

Η ανάγκη μεταστέγασης του Θεατρικού Μουσείου ήταν μεγάλη και χρόνια. Ωστόσο η απομάκρυνσή του από το κέντρο της Αθήνας το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας. Ο ρόλος του δεν είναι μόνο μουσειακός αλλά και εκπαιδευτικός, ερευνητικός κλπ. Πώς θα εξακολουθήσει, λοιπόν, να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες σε φοιτητές, ερευνητές κ.ά. όταν θα βρίσκεται σε τόσο μακρινή απόσταση;

Από την άλλη, ενισχύονται οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής ότι τελικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, το μόνο που δε θα μείνει είναι χώρος για πάρκο πρασίνου και αναψυχής, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζουμε ότι στο χώρο συνολικής έκτασης 5.800 στρεμμάτων, έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί: μεγάλο μέρος Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ένα Συνεδριακό Κέντρο, το Ολυμπιακό Κέντρο Σλάλομ, ένα μεγάλο μέρος (περίπου 1.200 στρέμματα) θα οικοπεδοποιηθεί και θα πουληθεί σε ιδιώτες. Ακόμα, συζητείται και η δημιουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Ανώνυμης εταιρίας «Παναθηναϊκός».

Ανεξάρτητα από τη μεταστέγασή του, το «Θεατρικό Μουσείο» προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα εκδηλώσεις, συνέδρια, αφιερώματα και εκθέσεις. Μεταξύ άλλων, τα διακρατικά συνέδρια «Ο Παπαδιαμάντης στη σκηνή, στην οθόνη και σε ξένες γλώσσες» (Σκιάθος, 5 - 8/10) και «Το θέατρο του απόδημου ελληνισμού» στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη. Επίσης, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Χάρτας του Ρήγα (11 - 16/10) και στο συνέδριο που διοργανώνει η έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τενερίφης για τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, τον Αγγελο Σικελιανό και τον Ανδρέα Εμπειρίκο.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικά θεατρικά έργα στον ελληνικό κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στην Κατίνα Παξινού, στον Αλέξη Μινωτή, στον Αλέξη Σολομό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ