Τρίτη 9 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα ανεξάρτητων δημιουργών

Μία ακόμη σημαντική πολιτιστική παρέμβαση καταθέτει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών, το 3ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, από 15-20/10.

Το «Πανόραμα» χωρίζεται σε διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και video-art και την ενότητα «Οι μεγάλοι του μικρού», με ταινίες μικρού μήκους μεγάλων σκηνοθετών: Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Λουίς Μπονιουέλ, Αλέν Ρενέ, Ζαν Ρους, Γκίντερ Ρατζ.

Το ελληνικό τμήμα, ανεξάρτητο από το διεθνές, συμπεριλαμβάνει 17 ταινίες (2 ντοκιμαντέρ, 12 μικρού μήκους και 3 μεγάλου μήκους). Στο διεθνές τμήμα συμμετέχουν 37 ταινίες (2 στο πληροφοριακό τμήμα, 1 ντοκιμαντέρ, 6 ταινίες μεγάλου μήκους και 28 μικρού μήκους) από Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Βέλγιο, Καναδά, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Ιταλία, Αυστραλία, Σουηδία, Τουρκία, Ιράν, Κύπρο.

Οι περισσότερες ξένες ταινίες βραβεύτηκαν σε μεγάλα φεστιβάλ, ενώ όλες οι παραγωγές είναι ανεξάρτητες (δεν υποστηρίχτηκαν οικονομικά από κρατικούς φορείς και στούντιο) και εμπίπτουν στην κατηγορία του κινηματογράφου του «δημιουργού». Το μουσικό μέρος του Πανοράματος έχει αναλάβει το συγκρότημα «Ιάσων».

Την κριτική επιτροπή αποτελούν τέσσερις δημοσιογράφοι - μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Στράτος Κερσανίδης, Κεχαγιάς Βασίλης, Γιώργος Τούλας, Σωτήρης Ζήκος), έναν εκπρόσωπο της Λέσχης Κινηματογράφου (Θωμάς Βακέντης), έναν εκπρόσωπο του «TV 100» (Γιάννης Αθανασίου), ενώ πρόεδρος είναι ο κινηματογραφιστής Νίκος Μπιλιλής.

Το «Πανόραμα» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, με χορηγό επικοινωνίας τη Δημοτική Τηλεόραση «TV 100».

Ολες οι προβολές (8μμ) θα γίνονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου), με ελεύθερη είσοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ