ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Η συνέπεια λόγων του Κ. Καραμανλή!

1988. Στο απόγειό τους οι μάχες στο Αφγανιστάν. Οι «ιεροί πολεμιστές» (δηλαδή, οι σημερινοί Ταλιμπάν και οι τότε συμπολεμιστές τους, της σημερινής Βόρειας Συμμαχίας) δίνουν τον αγώνα για την ανατροπή του λαϊκοδημοκρατικού καθεστώτος και την επιστροφή της κοινωνίας στον θεοκρατικό μεσαίωνα. Αξιοποιούν σ' αυτή τους την προσπάθεια την πλούσια και πολύμορφη ενίσχυση των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Πακιστάν και άλλων χωρών και κλιμακώνουν το αντάρτικό τους εναντίον των «απίστων», της λαϊκοδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας και της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο κύριος Κώστας Καραμανλής, σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, είχε τότε τη φαεινή ιδέα να πάρει θέση στα τεκμαινόμενα. Προλόγισε, λοιπόν το βιβλίο του Π. Κασιμάτη, «Αφγανιστάν: Η μαρτυρία ενός ρεπόρτερ». Και έγραψε, ανάμεσα στ' άλλα, τα εξής αποκαλυπτικά:

«Ο οκτάχρονος πόλεμος του Αφγανιστάν αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους. Κανείς δεν περίμενε ότι οι Σοβιετικοί θα συναντούσαν ανυπέρβλητες δυσκολίες να επιβάλουν τη θέλησή τους, ούτε ότι οι άοπλοι Αφγανοί θα έδιναν με τόσο πάθος τη ζωή τους σε έναν τελείως άνισο αγώνα. Κι όμως ένας φτωχός, σκληροτράχηλος λαός δε συμβιβάστηκε. Πολέμησε και πολέμησε για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τις παραδόσεις του. Ο πόλεμος της ντροπής, αλλά και της μεγαλοσύνης του αφγανικού λαού ήταν ίσως το πιο συνταρακτικό γεγονός της δεκαετίας, το τέλος της οποίας διερχόμαστε. Ανάλογη ήταν η μεταχείριση που του επιφυλάχτηκε από τη διεθνή δημοσιότητα. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπου τα μέσα επικοινωνίας και οι δημοσιογράφοι δεν είναι κατευθυνόμενα, το δράμα του Αφγανιστάν έγινε ευρύτατα γνωστό. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, του ελεύθερου, του δημοκρατικού κόσμου, με εξαίρεση την Ελλάδα. Την Ελλάδα της οποίας η κρατική τηλεόραση βάφτισε τους ήρωες της αφγανικής αντίστασης φανατικούς θεοκράτες και ακροδεξιούς μισθοφόρους. Είναι αυτή η επίσημη παραπληροφόρηση που υπονομεύει μακροπρόθεσμα τα θεμέλια της ελληνικής δημοκρατίας»!

Σήμερα, βέβαια, οι τότε «ήρωες της αφγανικής αντίστασης» έχουν γίνει «οργανωμένοι εγκληματίες», που «για τη συντριβή τους» υπάρχει ανάγκη για την «ανυπόκριτη συμπαράταξη της πατρίδας μας στον αγώνα των ΗΠΑ και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, την περασμένη Τρίτη, 9 Οκτώβρη. Συνεπής στις θέσεις της, όπως πάντα, η ΝΔ και ο αρχηγός της.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Προωθούν ολιγοπώλιο στους ευρωπαϊκούς ουρανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Κομισιόν προτείνει μειωμένες και χρονικά περιορισμένες κρατικές ενισχύσεις προς τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, που έχουν πληγεί μετά τα γεγονότα της 11/9/2001, προδιαγράφοντας έτσι το ολιγοπώλιο ορισμένων, κυρίως γερμανικών και βρετανικών εταιριών, στους ευρωπαϊκούς «ανοιχτούς ουρανούς».

Σύμφωνα με πρόταση που υιοθέτησε χτες η Κομισιόν, μετά από εισήγηση της αντιπροέδρου Λογιόλα ντε Παλάθιο (Μεταφορές) και του αρμόδιου για τον ανταγωνισμό επιτρόπου Μάριο Μόντι, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών καλείται να υιοθετήσει στις 16/10/2001 ένα πακέτο «μέτρων» που, παρά την έκτακτη κρίση, συνεχίζει τη φιλελεύθερη πολιτική «εκσυγχρονισμού» που απειλεί, πλέον, με κλείσιμο μια σειρά από μικρές εταιρίες αερομεταφορών, όπως για παράδειγμα τη βελγική Sabena που τελεί ήδη υπό δικαστική προστασία. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν προβλέπεται χορήγηση κρατικής βοήθειας προς τις πληγείσες εταιρίες μόνο για το τετραήμερο μετά την 11/9/2001 που ήταν κλειστός ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ, ενώ οι σχετικές αιτήσεις θα υποβληθούν προς έγκριση από την Κομισιόν, ξεχωριστά η κάθε μία. Οι ίδιες οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν ότι οι απώλειες των εταιριών ήταν μεγάλες, τόσο σε μειώσεις πτήσεων όσο και στο κόστος πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.

Οσον αφορά την κρατική βοήθεια για την κάλυψη των πρόσθετων ασφαλίστρων, η Κομισιόν προτείνει τα κράτη - μέλη να μπορούν να εγγυηθούν των ενισχύσεων αλλά μόνο μέχρι το τέλος του έτους (2001) και με την προϋπόθεση ότι οι εταιρίες δε θα βρεθούν σε «πλέον ευνοϊκή» κατάσταση απ' αυτήν που είχαν πριν από την 11/9/2001 και τα μέτρα αυτά θα πρέπει να τεθούν υπό την έγκριση της Κομισιόν. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται και με μια σειρά δευτερεύουσες προτάσεις, όπως η ανάληψη από το Δημόσιο του κόστους ορισμένων έκτακτων μέτρων ασφαλείας καθώς και το δικαίωμα στις εταιρίες διατήρησης μιας αεροπορικής γραμμής, έστω και αν προσωρινά αναβληθούν οι πτήσεις, εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν από την 11/9/2001 υπήρξε σημαντική μείωση των πτήσεων από 15% μέχρι 30%, με αντίστοιχη αύξηση (20-30%) του κόστους των πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, ενώ 108 αεροσκάφη παρέμειναν στο έδαφος. Αλλά όπως δήλωσε χτες η αρμόδια επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο «η αναδιάρθρωση των αερομεταφορών είχε αρχίσει πριν από τις επιθέσεις και όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και να επιταχυνθεί. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι αεροπορικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ήδη πριν την έκτακτη κρίση, δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα να επιβιώσουν και οι «ευρωπαϊκοί ουρανοί» θα κυριαρχούνται από μερικές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, μεγάλες εταιρίες.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η ΚΠΕ θα αποφανθεί για την Μ. Δαμανάκη

Συνέχεια στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της Μαρίας Δαμανάκη και της ηγεσίας του Συνασπισμού έδωσε χτες ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, με μια λακωνική δήλωση, αποκαλυπτική, ωστόσο, των διαθέσεων της ηγεσίας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Μ. Δαμανάκη καταφέρθηκε εναντίον των αποφάσεων για συμμετοχή του ΣΥΝ σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ κατέκρινε και την πολιτική συμμαχιών του. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίηση στα πλαίσια της Πολιτικής Γραμματείας των τριών μελών της που ανήκουν στην ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ. Ενώ ακολούθησε ομοβροντία δηλώσεων άλλων στελεχών που καταδίκασαν τη στάση της βουλευτού σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα σύγκρουσης ήρθε χτες η σειρά του Ν. Κωνσταντόπουλου να δηλώσει: «Είναι προφανές ότι μετά τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη ότι διαφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΝ υπάρχει θέμα. Αυτό το θέμα θα το συζητήσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της».

Είναι η πρώτη φορά - στο χρονικό της κρίσης - που ο πρόεδρος του κόμματος παρεμβαίνει κατ' αυτόν τον τρόπο, παραπέμποντας το θέμα στην ΚΠΕ, η οποία προφανώς δε θα περιοριστεί στη συζήτησή του, αλλά θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο μεταξύ χτες, τόσο ο Π. Σκοτεινιώτης, όσο και ο Π. Κουναλάκης τάχθηκαν στο πλευρό της Μ. Δαμανάκη, υιοθετώντας τις απόψεις της, ενώ σιγήν ιχθύος τηρούν επί του παρόντος τα μέλη της ΠΓ που προέρχονται από την «ανανεωτική» τάση (Μ. Παπαγιαννάκης, Θ. Μαργαρίτης, Κ. Πουλάκης). Από την πλευρά της ηγεσίας ήταν ο Στ. Πιτσιόρλας, συντονιστής της ΠΓ, αυτός που ανέλαβε χτες από τις σελίδες της «Αυγής» να (ξανά)απαντήσει στη Μ. Δαμανάκη, κατηγορώντας τη για «χονδροειδής παραποιήσεις και αστήρικτες συκοφαντίες» και να υπερασπιστεί τα σημεία της πολιτικής του ΣΥΝ που δέχτηκαν τα πυρά της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ