ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΚΚΕ
Να απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον ρωτά εάν έχει αποφασιστεί η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, με την οποία τον καλεί ν' απαντήσει «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει Ελληνες στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν».

Ειδικότερα, στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: «Παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές διαψεύσεις των πληροφοριών ότι στο Στρατόπεδο "Γεωργούλα" στο Βόλο γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθεί "εθελοντικό" σώμα Ελλήνων πεζοναυτών προκειμένου να πάρει μέρος στις πολεμικής επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εμπλοκή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ετσι, όπως μεταδόθηκε και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γίνονται "κρούσεις" σε στρατιωτικούς στο 571 Τάγμα Πεζοναυτών στο Βόλο προκειμένου να συγκροτηθεί δύναμη που θα τεθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθεί στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ
«Δεν υφίσταται θέμα» αποστολής Ελλήνων, αλλά...

Στις χτεσινές αναφορές της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με το θέμα της αποστολής Ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, μέσω ολιγόλογης γραπτής δήλωσής του, που διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου. Σ' αυτήν αναφέρεται: «Δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα αποστολής Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μόλις πληροφορήθηκε την παραπάνω δήλωση, παρατήρησε: «Στρατεύματα δε σκέφτονται να στείλουν, στρατιωτικούς σκέφτονται; Σ' αυτό ο κύριος Παπαντωνίου δεν απάντησε».

Πάντως, η δήλωση αυτή του υπουργού Αμυνας καθόλου καθησυχαστική δεν είναι, καθώς δεν αποκλείει τίποτε και περιορίζεται στο να πει ότι «δεν υφίσταται θέμα», δηλαδή προς το παρόν, πράγμα που σημαίνει ότι αύριο μπορεί να υπάρχει άλλη στάση. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πριν δύο βδομάδες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, για το ίδιο θέμα, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, είχε δηλώσει ότι «δε μας έχει ζητηθεί, αλλά δεν έχουμε πει και όχι», ενώ ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος κατ' επανάληψη είχε δηλώσει πως «θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος, ...ξεπερνώντας και τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπουργών, δήλωσε: «Κατ' επανάληψη έχουμε πει ότι δεν υφίσταται τέτοια περίπτωση, δε θα συμμετάσχει η Ελλάδα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΜΙΛΕΡ
Κάνουμε ό,τι μας λέτε...

Με μια... απαγγελία μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση και αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα σπεύδει να «προσαρμοστεί» στις απαιτήσεις των Αμερικανών γύρω από τα ζητήματα της τρομοκρατίας, επιχείρησε χτες να «απαντήσει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Αμερικανό πρέσβη Τ. Μίλερ, ο οποίος επανήλθε προχτές στις γνωστές αιτιάσεις των ΗΠΑ κατά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το θέμα της «17Ν».

Ετσι ο Χρ. Πρωτόπαππας, σε μια ένδειξη... δυσφορίας (!) για τα λεχθέντα του Μίλερ, αφού ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική και ασφαλής χώρα» που έχει «ένα δεδομένο, συνταγματικό και νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της έννομης τάξης», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Για να αποδείξει, δε, ότι η κυβέρνηση κινείται πιστά στις αμερικανικές υποδείξεις, έσπευσε να σημειώσει ότι «τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών και βεβαίως και με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ». Κάνοντας μάλιστα έναν «απολογισμό πεπραγμένων», συμπλήρωσε «ότι πρόσφατα ψηφίσαμε έναν πραγματικά σημαντικό νόμο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» (σ.σ.: πρόκειται για τον «τρομονόμο»)...

Κατόπιν αυτής της «αναφοράς» που παρείχε ο Χρ. Πρωτόπαππας στον Μίλερ, θυμήθηκε ότι έπρεπε να τηρήσει και κάποια προσχήματα. Ως εκ τούτου πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με την εσωτερική έννομη τάξη, σύμφωνα με τα πιστεύω μας, δεν μπορεί να γίνουν συλλήψεις πολιτών, παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις ή βάσιμες ενδείξεις. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω - κατέληξε - είναι ότι σε καμία περίπτωση η συνεχής προσπάθειά μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, δεν μπορεί να συνδέεται με την άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση των ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών»...

Ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει...

Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε σήμερα για Πακιστάν, Ινδία και Ιράν. Αλλά, τι θα πάει να κάνει ο υπουργός Εξωτερικών, σε τι θέλει να συμβάλει με το ταξίδι του στην εύφλεκτη περιοχή (εκτός βέβαια από τη συμβολή του στην...«προώθηση της ειρήνης»);

Την απάντηση στο ερώτημα δε θα τη δώσουμε εμείς. Θα αφήσουμε να τη δώσει η εφημερίδα «Το Βήμα», το οποίο - σε αυτά τουλάχιστον τα θέματα - δείχνει ενημερωμένο.

***

Οπως παρατήρησε σε πρόσφατη συζήτηση το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Ηλίας Λέγγερης, στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής υπήρχε μια ενδιαφέρουσα σημείωση για το χαρακτήρα του προηγούμενου ταξιδιού που πραγματοποίησε ο κ. Παπανδρέου στην περιοχή.

Σύμφωνα με το «Βήμα», λοιπόν, «το ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στη Δαμασκό» έγινε «κατ' επίνευσιν/ υπόδειξη/ παράκληση των ΗΠΑ...» και «ευθύς ως επέστρεψε από τη Συρία τηλεφώνησε (ο κ. Παπανδρέου) στον Κόλιν Πάουελ, στον οποίο και θα στείλει γραπτή περιγραφή/ έκθεση/ αναφορά/ των συνομιλιών του με το καθεστώς» της Δαμασκού!

Αυτά σε ό,τι αφορά την... «αναφορά» (!) του κ.Παπανδρέου από τη Συρία.

***

Πρέπει να τονίσουμε ότι το να ...«αναφέρεται» ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως λέει το «Βήμα», είναι μια τακτική που έχει... παρελθόν. Πρόκειται για τακτική που μπορεί να μη θυμίζει τίποτα από το «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»..., θυμίζει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία ενός «συνεπή συμμάχου» των ΗΠΑ...

Σε ό,τι αφορά το πολύ πρόσφατο παρελθόν της υπόθεσης, αντί άλλης αποδείξεως, παραθέτουμε και πάλι τα γραφόμενα στο «Βήμα» της 9/6/99, αυτή τη φορά. Ηταν τότε που οι αντίστοιχες με τις σημερινές δραστηριότητες του κ. Παπανδρέου πραγματοποιούνταν με αφορμή τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Εγραφε τότε το «Βήμα»:

«Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Τάλμποτ με δική του πρωτοβουλία επαίνεσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Α. Παπανδρέου για τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα ότι παντού όπου πήγε (σ.σ.: ο κ. Τάλμποτ) προηγούνταν ή ακολουθούσε αμέσως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών... Επίσης ο κ. Τάλμποτ για να τεκμηριώσει την εκτίμησή του επικαλέστηκε σε δυο περιπτώσεις τις πληροφορίες που του μετέφερε από τις επαφές του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Το συμβάν αυτό - κατέληγε το "Βήμα" - ακολουθεί τους επαίνους που επιδαψίλευσε στον κ. Παπανδρέου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ...»!

***

Οπως γίνεται αντιληπτόν, ο ρόλος «ταχυδρόμου» και «μεσάζοντα» των ΗΠΑ, μόνο καινούριος δεν είναι για τον κ. Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση.

Το να λέγεται, πάντως, τόσο κυνικά και τόσο απροκάλυπτα ότι μετά τα ταξίδια του κ. Παπανδρέου ακολουθεί η «αναφορά» του στους Αμερικανούς, είναι κάτι που, αφ' ενός, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο. Αφ' ετέρου, πείθει ότι και αυτές οι «αναφορές» της ελληνικής κυβέρνησης, που θα φτάσουν στους «προϊσταμένους» της από Πακιστάν, Ινδία και Ιράν (αυτό είναι και το «νόημα» του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου), θα είναι το ίδιο... πλήρεις με τις προηγούμενες, της εποχής του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ
Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με την τρομοκρατία

Η Ολομέλεια Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας των Δικαστικών Επιμελητών της 26ης και 27 Οκτωβρίου, με ψήφισμά τους επισημαίνουν:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή το αποτρόπαιο, τρομακτικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, οι ΗΠΑ με συμμετοχή όλων των "πολιτισμένων" κρατών, βομβαρδίζουν με χιλιάδες βόμβες μέρα και νύχτα την πιο φτωχή χώρα του πλανήτη, το Αφγανιστάν.

Με πρόφαση τη σύλληψη του δικού τους παιδιού, του περιβόητου Οσάμα Μπιν Λάντεν, σκοτώνουν καθημερινά εκατοντάδες παιδιά, αμάχους πολίτες. Επανάληψη της τακτικής στο Σουδάν, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αύριο όπου Γης.

Οι δικαστικοί Επιμελητές της Ελλάδας καταδικάζουν το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης.

Με την ίδια βδελυγμία καταδικάζουν και τον προγραμματισμένο από τα πριν πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται με την τρομοκρατία, αλλά με τη λύση των προβλημάτων που τη γεννούν.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στους πύργους της Ν. Υόρκης, στους λαούς του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης και καλούμε όλους τους Ελληνες στην πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Λέμε όχι στην προσπάθεια που γίνεται με αφορμή την "τρομοκρατία", να καταστρατηγηθούν κατακτημένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λέμε όχι στον πόλεμο και το αφανισμό των Λαών.

Καλούμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να σταματήσουν άμεσα τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ