ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Κόντρα στον τρομο-πόλεμο οι αντιστασιακοί

Προσκλητήριο συμμετοχής των αντιστασιακών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, 8 του Νοέμβρη, από την ΠΕΑΕΑ

Αγωνιστικό προσκλητήριο απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ προς όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για να συμμετάσχουν στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο, που οργανώνεται την Πέμπτη 8 του Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα, ενάντια στην τρομοκρατία των ΗΠΑ, στον πόλεμο και στην «παγκοσμιοποίηση». Στη σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση συμμετοχής τονίζεται συγκεκριμένα:

«Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, με τα φονικά τους όπλα και αυτά του ΝΑΤΟ, της Αγγλίας και με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνακόλουθο την ελληνική κυβέρνηση, με πρόσχημα τα θλιβερά γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη, έχουν αποδυθεί σ' έναν ανηλεή τρομοκρατικό βομβαρδισμό των πόλεων του Αφγανιστάν, κυνηγώντας, όπως ισχυρίζονται, τον σκληρό πυρήνα των Ταλιμπάν.

Οι δίδυμοι ουρανοξύστες τούς ήρθαν "λουκούμι" για να δικαιολογήσουν, εδραιώσουν και να επεκτείνουν, με τη φωτιά και το σίδερο, την παγκοσμιοποίηση της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και μιλιταρισμού των ΗΠΑ. Οι βάρβαροι βομβαρδισμοί για το γονάτισμα των Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι δικό τους κατασκεύασμα, είναι προειδοποίηση για κάθε λαό, για κάθε κυβέρνηση που αντιτίθεται στο οικονομικό-πολιτικό-στρατιωτικό σχεδιασμό της PAX-AMERICANA.

Εμείς οι βετεράνοι της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που με τους αγώνες μας όχι μόνο απελευθερώσαμε τη χώρα μας αλλά και αποτρέψαμε μαζί με τους άλλους λαούς την παγκοσμιοποίηση της χιτλερικής φασιστικής νέας τάξης, συνεχίζουμε τους αγώνες μας για να ματαιώσουμε και αυτή τη νέα τάξη των Μπους, Μπλερ, Σολάνα και ΕΕ. Με τη μαζική ειρηνική πάλη οι λαοί θα τρομοκρατήσουμε την τρομοκρατία των πυραύλων και των βομβών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Στη Ν. Σμύρνη

Καθολική και έντονη ήταν η καταδίκη του τρομοκρατικού πολέμου κατά του λαού του Αφγανιστάν και του ενδεχόμενου επέκτασης, από τους αντιστασιακούς της Νέας Σμύρνης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές την Κυριακή. Αλλά και ομόφωνη η απόφαση συμμετοχής στη μεγάλη αντιπολεμική κινητοποίηση της Πέμπτης 8 του Νοέμβρη, όπως και σε κάθε άλλη μορφή αντίστασης στην παγκοσμιοποιημένη βία της «νέας τάξης».

Οι αγωνιστές του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα καταγγέλλουν την πολιτική των «διευκολύνσεων» της κυβέρνησης, που δημιουργεί ευρύτερους κινδύνους τυχοδιωκτικής εμπλοκής της χώρας μας. Ο πόλεμος αυτός, τονίζεται ανάμεσα στα άλλα, προωθεί τα σχέδια της πλανητικής επικυριαρχίας των ΗΠΑ, ελέγχου των πετρελαιοφόρων περιοχών και των δρόμων πετρελαίου, ανακατανομής των αγορών κλπ. Και αποτελεί προέκταση της παγκοσμιοποίησης που συνεπάγεται για τους λαούς του κόσμου και για τον ελληνικό λαό ανεργία, φτώχεια, οικονομική στασιμότητα, ιδιωτικοποιήσεις και υπονόμευση των κοινωνικών κατακτήσεων, ένταση της κρατικής καταστολής, περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και εκδηλώσεις διοργανώνονται τις επόμενες μέρες, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο, διοργανώνουν σωματεία εργαζομένων, στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου, σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ.

Αύριο Τετάρτη

- Στα Χανιά, η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στον Πόλεμο πραγματοποιεί σύσκεψη φορέων στις 8 μ.μ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με θέμα: «Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και διοργάνωση παγκρήτιας μηχανοκίνητης πορείας στη βάση της Σούδας».

- Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση - συναυλία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ταπητουργείου. Θα μιλήσει ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος, ενώ θα χαιρετίσει ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Χρήστο Θηβαίο, Λάκη Παπαδόπουλο και Μίλτο Πασχαλίδη.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς διοργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα τη διεύρυνση της επιτροπής και τον προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Νίκαιας διοργανώνει Αντιπολεμική Εκδήλωση στο Δημαρχείο Νίκαιας στις 7 μ.μ. με θέμα: «Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, γεωπολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ο ρόλος του Αντιπολεμικού Κινήματος». Ομιλητές θα είναι οι: Κακαράς Αντώνης, αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α., εκπρόσωπος ΚΕΘΑ, Κατσαρός Νίκος, πρόεδρος χημικών Βαλκανίων και Στοφορόπουλος Θέμος, πρέσβης ε.τ.

- H Αντιπολεμική Επιτροπή Αμαλιάδας καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που οργανώνει με θέμα: «Πόλεμος και τρομοκρατία εναντίον λαών και δικαιωμάτων», στις 7.30 μ.μ., στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο. Στη συζήτηση - εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Καλτσώνης, Δρ. Νομικής και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος από την «Κίνηση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» της Πάτρας.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «902»
Ανανεωμένο από χτες το πρόγραμμα

Ανανεωμένο από χτες είναι το πρόγραμμα της τηλεόρασης του «902». Στόχος του προγράμματος της νέας τηλεοπτικής περιόδου ο «902 TV» ν' αποτελέσει βαθμιαία την εναλλακτική τηλεοπτική πρόταση, το αντίπαλο δέος στην κουλτούρα της ευτέλειας και της βίας, που κατακλύζουν αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ιδιαίτερο βάρος στο νέο πρόγραμμα δίνεται στην ενίσχυση της πολιτικής, αλλά και πολιτιστικής ζώνης, που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος.

Η βελτίωση του προγράμματος δεν αφορά μόνο το περιεχόμενό του, αλλά και την ποιοτική, από άποψη αισθητικής, παρουσία του.

Οι τηλεθεατές θα πρέπει, επίσης να γνωρίζουν, ότι το εμπορικό τμήμα του σταθμού έχει διαθέσει το διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 8 το πρωί για τηλεαγορές και διαφημίσεις με στόχο την οικονομική ενίσχυση του σταθμού, ώστε να καταστεί δυνατή η παραπέρα ανάπτυξη του προγράμματος.

Παρακολουθήστε λοιπόν σήμερα Τρίτη:

  • Στις 16.00, στην εκπομπή «Συνδεθείτε με το γιατρό σας», μια συζήτηση για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, με ομιλητές τον Στ. Μιχαλά και τον Β. Τσιγγούνη.
  • Στις 18.15, στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους καλεσμένους του για την κυκλοφορία στις αρχές του 2002 του ευρώ και τις επιπτώσεις του στη ζωή μας.
  • Στις 20.00, στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας», που αυτόν τον κύκλο επιμελούνται και παρουσιάζουν ο Βαγγέλης Κούτας και η Λίτσα Ψαραύτη, μια συζήτηση με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, εκπαιδευτικό και συγγραφέα του βιβλίου «Θεοί του Ολύμπου» και το Ζώη Καναβά συγγραφέα του βιβλίου «Χίλια Μύρια κύματα», με θέμα το παιδί και το βιβλίο.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Αντιθέσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με τους Ν. Κακαστή πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, Χ. Κατσούλια αντιπρόεδρο του σωματείου και τον Δ. Λιάλιο γραμματέα του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης χαρτοβιομηχανίας της χώρας.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο» που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου, μια συζήτηση με τη δημοφιλή ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου για την πορεία της στο θέατρο. Η Ελ. Γερασιμίδου μοιράζεται τα όνειρα και τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τους φόβους της για όσα συμβαίνουν σήμερα.
ΣΥΝεργαζόμενο «Κέντρο Δράσης»

Τη συγκρότηση ενός «Κέντρου Δράσης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση», σαν μετεξέλιξη μιας από τις επιτροπές που είχαν στηθεί για τη διαδήλωση στη Γένοβα, ανακοίνωσαν χτες στελέχη του ΣΥΝ. Παρόντες στη σχετική συνέντευξη, εκτός από τους συνδικαλιστές του ΣΥΝ Α. Καλύβη, Δ. Στρατούλη και Κ. Γκουτζαμάνη, ήταν από την ΚΕΔΑ ο Σ. Γεωργόπουλος και από το Δίκτυο Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων οι Γ. Αλμπάνης και Κ. Αργαλιώτης. Η πρωτοβουλία «ΓΕΝΟΒΑ 2001» δε συμμετέχει στο «Κέντρο Δράσης» καθώς αυτό ήδη καταγράφεται ως δορυφορικό σχήμα του ΣΥΝ, με συμμετοχή - εκτός ΣΥΝ - κατά κύριο λόγο των σε μόνιμη βάση συνεργαζομένων με τον ΣΥΝ μελών του Δικτύου. Βέβαια, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ που έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις, είπε πως στο «Κέντρο Δράσης» μετέχουν «από το ΠΑΣΟΚ ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά». Προς επιβεβαίωση του ενός σκέλους των συμμετοχών δόθηκαν τα ονόματα των Κ. Χριστόπουλου και Ν. Γιαννόπουλου από το ΠΑΣΟΚ. Η ανάγνωση του σχετικού καταλόγου δείχνει επίσης πως δε μετέχει το ΝΑΡ, ενώ δε μετέχει κανείς από τις συσπειρώσεις που λειτουργούν σε επίπεδο ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Απουσιάζουν επίσης ονόματα από το Δίκτυο της Θεσσαλονίκης που έχουν διαφοροποιηθεί, καθώς και από το «Χώρο Διαλόγου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ