ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Πρόσθετες διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκτός από την αποστολή στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή»

Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με μόνο περιορισμό - προς το παρόν - τη μη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή» και μόνο. Συγκεκριμένα χτες, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αγγλο υφυπουργό Αμυνας Λόρδο Μπαχ, έκανε λόγο για παροχή «πρόσθετων διευκολύνσεων» και «όλων των αναγκαίων μέσων» στους Αμερικάνους για τον πόλεμο που κάνουν στο Αφγανιστάν και μίλησε για «μεγάλη» και «ενεργό συμμετοχή» της Ελλάδας στον «κοινό αγώνα» κατά της τρομοκρατίας.

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό Αμυνας, για την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Και οι δύο τονίσαμε τη μεγάλη μας συμμετοχή, την ενεργό συμμετοχή στον κοινό αυτό αγώνα. Τόνισα από δικής μου πλευράς, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Οτι η ίδια η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας μέσα από την οργάνωση της "17 Νοέμβρη" και ότι ένας Αγγλος, ο Ταξίαρχος Σάντερς, υπήρξε και αυτός θύμα μαζί με άλλους πολίτες, Ελληνες πολίτες, Αμερικανούς πολίτες αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα αναγκαία μέσα για να πατάξει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τόσο στο δικό μας εθνικό χώρο, όσο και βεβαίως διεθνώς, μέσα από τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που παρέχει στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες που διεξάγουν τον πόλεμο αυτό. Η τρομοκρατία είναι μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να την καταπολεμήσουμε οριστικά και ουσιαστικά».

Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Από δημοσιογράφους τέθηκε το ερώτημα αν συζήτησαν το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ο μεν Λόρδος Μπαχ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πλέξει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης «για το τι έχει προσφέρει η Ελλάδα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της βρετανικής κυβέρνησης «για το ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα σε αυτήν την επιχείρηση». Ο δε Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επίσης ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα συμμετέχει με C-130 για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην περιοχή του πολέμου, είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Αλλά θέλω να σημειώσω και πάλι ότι η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την παροχή προσθέτων διευκολύνσεων στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει αποκλειστεί η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη αυτή περιοχή».

Ζητήσαμε πάντως από κύκλους του υπουργείου Αμυνας να εξηγήσουν τι σημαίνει «πρόσθετες διευκολύνσεις» και «αναγκαία μέσα», τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας θα παράσχει η Ελλάδα και δεν ήταν θέση να δώσουν σαφή απάντηση παρά μόνο ότι οι αναφορές αυτές αφορούν τις υποδομές, δηλαδή ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια και συνολικά διευκολύνσεις στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

ΓΚΑΛΟΠ
Πόλεμος για τα συμφέροντα της Δύσης

Στο «κενό» πέφτει η φιλοπόλεμη προπαγάνδα και η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται συστηματικά τους τελευταίους δύο μήνες με τη συνδρομή όλων των «πυλώνων» του συστήματος. Ο ελληνικός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του συνεχίζει να διαδηλώνει την αντίθεσή του στον πόλεμο, έχοντας σαφή επίγνωση ότι γίνεται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και όχι για να αντιμετωπιστεί δήθεν η «τρομοκρατία».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γκάλοπ της «Οπίνιον», για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας», το 80% των Ελλήνων εκφράζει τη διαφωνία του στον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος γίνεται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στο ίδιο ποσοστό αποφαίνεται ότι ο πόλεμος γίνεται για τα συμφέροντα της Δύσης. Το 60% διαφωνεί ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν είναι «άμυνα» των ΗΠΑ μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 72% διαφωνεί με τον ισχυρισμό ότι ο πόλεμος είναι δίκαιος «γιατί γίνεται για τη δημοκρατία και την ασφάλεια του κόσμου που απειλούνται από την τρομοκρατία», ενώ το 85% υποστηρίζει την άποψη ότι «κανένας πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι δικαιολογημένος, αν πρώτα δεν εξαλειφθούν οι αδικίες και η φτώχεια που γεννάνε την τρομοκρατία». Στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι έκανε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη», το 29,6% απαντά ο Μπιλ Λάντεν, το 28,2% οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, το 8,9% «κάποιοι Αραβες τρομοκράτες» και το 7,7% «οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ». Με τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη στον πόλεμο συμφωνεί το 44,1% (απόλυτα 20,5% και μάλλον 23,6%), ενώ διαφωνεί το 42,6% (απόλυτα 30,1%, μάλλον 12,5%). Η δημοσκόπηση έγινε από τις 26 Οκτώβρη μέχρι 6 Νοέμβρη σε δείγμα 1.600 ατόμων.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ»
Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Ελλάδα

Θέματα τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, καταπολέμησης των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος θα συζητηθούν, επισήμως, σήμερα και αύριο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στρογγυλής τράπεζας των κρατών - μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου. Το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμμετέχει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στη στρογγυλή τράπεζα, για «την ασφάλεια και τη συνεργασία στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Η Πρωτοβουλία συστάθηκε το 2000 από την Ιταλία και πήρε νομική υπόσταση με τη Διακήρυξη της Ανκόνα. Από την ίδρυσή της τελεί κάτω από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, αφού πέραν των άλλων εκπληρώνει τις επιταγές των συμπερασμάτων του Τάμπερε, στα οποία υπάρχει ειδική αναφορά για την υλοποίηση τέτοιων περιφερειακών πρωτοβουλιών συνεργασίας. Στη Σύνοδο του Τάμπερε, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ. Από τότε προωθήθηκαν για υλοποίηση η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας (Europol), που αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα είδος FBI, που θα συνεργάζεται στενά με το αντίστοιχο αμερικάνικο. Αυτή θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών. Επίσης προωθείται η διαδικασία για το σώμα ευρωδικαστών για τον καλύτερο συντονισμό των δικαστικών αρχών των χωρών - μελών της ΕΕ. Ολα αυτά γίνονται σήμερα κάτω από την ομπρέλα του «ευρωτρομονόμου», που αναμένεται τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ο τελευταίος αναμένεται «να ανοίξει την πόρτα» στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, που είναι κριτικά προς την εξουσία και την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

Ανώτατο όργανο της Πρωτοβουλίας αποτελεί συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γιουγκοσλαβίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Προφυλακίστηκαν...

Οι δώδεκα Αγγλοι και δύο Ολλανδοί που συνελήφθησαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας για παράβαση του νόμου περί κατασκοπίας

Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, χτες βράδυ, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση των δώδεκα Αγγλων και οι δύο Ολλανδών, που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας.

Να θυμίσουμε ότι τη μέρα της σύλληψης των 14 κατηγορουμένων, η είσοδος του στρατιωτικού αεροδρομίου ήταν ελεύθερη για το κοινό, λόγω γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους φωτογραφικό υλικό και άλλες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονταν οι τύποι των αεροπλάνων. Οπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Γιάννη Νικητέα, ανήκουν σε όμιλο αεροπλοΐας και πως η αγάπη τους για τα αεροπλάνα τους οδήγησε να συλλέξουν ορισμένα στοιχεία για αυτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί αναμένεται στην Καλαμάτα κλιμάκιο της ΕΥΠ, να παραλάβει και εξετάσει το υλικό που βρέθηκε στα χέρια των κατηγορουμένων την ώρα της σύλληψής τους.

Ο Τ. Χυτήρης

Ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, αναφερόμενος χτες στη σύλληψη των 15 ατόμων στην Καλαμάτα είπε: «Νομίζω ότι δεν είναι μόνο Αγγλοι, είναι και Ολλανδοί. Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει. Τα άτομα αυτά φωτογράφιζαν στην Καλαμάτα μια αεροπορική βάση. Επομένως, συνελήφθησαν, κατασχέθηκε το φωτογραφικό υλικό και οδηγήθηκαν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στον εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε απολογούνται στον εισαγγελέα, γίνεται η σχετική ανάκριση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ