ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σενάρια «κοινωνικού διαλόγου»

Σε «θολά νερά» συνεχίζει να ψαρεύει η κυβέρνηση, εντείνοντας την πίεση πάνω στους εργαζόμενους και χωρίς ακόμα να δημοσιοποιεί τα σχέδιά της για την Kοινωνική Aσφάλιση, ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται τα σχετικά δημοσιεύματα και οι δηλώσεις «αρμοδίων». Στα πλαίσια αυτής της τακτικής ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ερωτηθείς χτες μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΣΕΕ, είπε ότι η κυβέρνηση θα διατυπώσει τη θέση της στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ χωρίς να διαψεύσει τα διάφορα σενάρια, τα χαρακτήρισε «στοιχείο προβληματισμού».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος επιβεβαιώνει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης θα παρουσιαστούν στην πρώτη συνάντηση του «κοινωνικού διαλόγου», ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει στα μέσα Δεκέμβρη και όχι αργότερα από τις 10 Γενάρη. Από τα παραπάνω και όλη τη σχετική φιλολογία, γίνεται φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης «πάση θυσία» ν' ανοίξει το διάλογο της απάτης και να σύρει τα συνδικάτα σε έναν κύκλο διαπραγμάτευσης, από τον οποίο οι εργαζόμενοι μόνο θα χάσουν.

Οχι τυχαία άλλωστε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Σ.Ψυχάρης, με άρθρο - παρέμβαση, ζητάει «Διάλογο επειγόντως» για την Kοινωνική Aσφάλιση, δείχνοντας και αυτός με τη σειρά του προς τα πο;y σπρώχνει τα πράγματα το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και τίνος τα συμφέροντα τελικά εξυπηρετεί αυτός ο «διάλογος». Στην ίδια εφημερίδα, αναπαράγεται ένα ακόμα σενάριο που και αυτό, όπως και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, βάζουν στο στόχαστρο τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων, την επιβολή κεφαλαιοποιητικού και πλήρους ανταποδοτικού συστήματος στις συντάξεις τουλάχιστον στις επικουρικές.

Η εμμονή της κυβέρνησης, αλλά και των εργοδοτικών φορέων, στον «κοινωνικό διάλογο» -όπως αποτυπώθηκε και χτες στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την ηγεσία της ΕΣΕΕ, δείχνει ότι αυτό είναι ένα ...γήπεδο για να προωθηθούν τα δικά τους συμφέροντα και επιδιώξεις σε βάρος των εργαζομένων. Αντίθετα, όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που αυτές τις ημέρες συνεχίζουν τις περιοδείες τους στους χώρους δουλιάς, το «πεδίο», όπου πρέπει να δοθεί η μάχη, είναι αυτό της ενημέρωσης, της οργάνωσης και της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων. Μια συμμετοχή και δράση, που όχι μόνο θα αμύνεται, αλλά και θα διεκδικεί τα δικά τους αιτήματα, κόντρα σε κάθε προσπάθεια ανατροπής ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όποια μορφή και αν εκδηλωθεί.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας για αναβάθμιση και εκδημοκρατισμό

Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
Πόλεμο στο «μεσαίωνα» και τη «στρατοκρατία» που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στις ναυτικές σχολές έχουν κηρύξει οι ναυτεργάτες. Χτες πλοίαρχοι και μηχανικοί του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και σπουδαστές από τις ναυτικές Ακαδημίες (ΑΕΝ) Ασπροπύργου ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διαδηλώνοντας την απαίτησή τους για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, την αποστρατικοποίηση των ναυτικών σχολών και ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας. Ναυτεργάτες και σπουδαστές, που βρίσκονται επί ποδός από την περασμένη βδομάδα, έδωσαν περιθώριο στο γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Λ. Λαμπρόπουλο τρεις μέρες (από χτες) για να δώσει σαφείς και κυρίως θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους, διαφορετικά η κυβέρνηση θα δεχτεί ξανά τα αγωνιστικά τους «πυρά».

Οι πλοίαρχοι και μηχανικοί που αυτή την περίοδο αναβαθμίζουν τα διπλώματά τους στο ΚΕΣΕΝ ξεκίνησαν την πορεία τους από την περιοχή του Ρέντη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της σχολής. Οι σπουδαστές των ΑΕΝ συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και βροντοφωνάζοντας «Η τρομοκρατία δε θα περάσει των σπουδαστών η πάλη θα τη σπάσει», ξεκίνησαν την πορεία τους. Ναυτεργάτες και σπουδαστές έσμιξαν στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, ενώ τα συνθήματα «εφοπλιστές είσαστε ληστές» και «δικό μας έργο η ναυτιλία» δόνησαν την ατμόσφαιρα. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν και οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου. Τα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία όσον αφορά το ΚΕΣΕΝ είναι να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, εργαστήρια και άλλα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες τεχνολογίες των πλοίων. Απαίτησαν ακόμα την αύξηση του εκπαιδευτικού επιδόματος στο 80% του μισθού και αυτό να καταβάλλεται και για τις 7 μέρες της βδομάδας και να επιδοτηθεί το νοίκι που καταβάλουν οι ναυτεργάτες που έρχονται από την επαρχία για να φοιτήσουν. Για τις ΑΕΝ απαίτησαν να σταματήσουν οι ωμές παρεμβάσεις εφοπλιστών και υπουργείου στα εσωτερικά του Συλλόγου των σπουδαστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιχείρηση καθαίρεσης του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο εξέλεξαν νόμιμα οι σπουδαστές και η αναγνώριση άλλου από το ΥΕΝ που είναι της αρεσκείας των εφοπλιστών! Εθεσαν ακόμα το αίτημα της ισοτιμίας και αναγνώρισης των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εισαγγελέας για τους ελέγχους - μαϊμού

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών του Πειραιά προκάλεσαν οι καταγγελίες των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τον τεχνικό ασφαλείας Μ. Πετρομανωλάκη, ο οποίος στις 29 του Οκτώβρη είχε εντοπιστεί από τους συνδικαλιστές να υπογράφει ότι ήταν παρών και επέβλεπε ταυτόχρονα τις επισκευαστικές εργασίες σε...18 πλοία τα οποία ήταν διασκορπισμένα από την επισκευαστική της Δραπετσώνας μέχρι αυτή της Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα! Χτες, ο προϊστάμενος Πρωτοδικών Πειραιά κ. Λιόγας έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Γρ. Πεπόνη να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν αν από τις καταγγελίες των σωματείων της Ζώνης προκύπτουν αξιόποινα αδικήματα σε βάρος του Μ. Πετρομανωλάκη και άλλων.

Να σημειωθεί ότι το ΠΔ 70/90 για την «Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων σε ναυπηγικές εργασίες» προβλέπει ρητά ότι ο τεχνικός ασφαλείας θα πρέπει να βρίσκεται πάνω στο επισκευαζόμενο πλοίο καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με την καταγγελία που είχαν εκδώσει τα σωματεία, ότι ο τεχνικός ασφαλείας δεν μπορεί να επιβλέπει πάνω από δύο πλοία και αυτό εξαρτάται από το είδος των επισκευαστικών και τον αριθμό των μελών των συνεργείων που εργάζονται στο πλοίο.


Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο του Γ. Μαυρίκου

Παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69), από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα 1918 - 1948». Το βιβλίο παρουσιάζουν ο πρώην αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κουκουλές, η ιστορικός αρχειονόμος, διευθύντρια των Αρχείων του Νομού Εύβοιας, Κάλια Χατζηγιάννη, ο βετεράνος συνδικαλιστής Δημήτρης Κολιαράκης και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθούν διαφάνειες από την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΑΣ
Αποκλείονται ταξικές οργανώσεις

Το σκόπιμο αποκλεισμό εκπροσώπων ταξικών οργανώσεων στις διοικήσεις επικουρικών ταμείων (ποτά - τρόφιμα, φάρμακο) καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ και απαιτεί το πρόβλημα που έχει προκύψει να συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ σημειώνει ότι η Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών έγκαιρα είχε ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να αποκαταστήσει την εκπροσώπηση στο ΤΕΑΠΟΖΟ, παίρνοντας υπόψη της, τουλάχιστον την αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων. Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων δεν εκπροσωπείται με κανέναν αντιπρόσωπο στο Ταμείο, τη στιγμή που η Ομοσπονδία Τροφίμων έχει και τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ του Ταμείου. Αν και η πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση - σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανωτικού - συμμετέχει στη ΓΣΕΕ με 2.836 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία 2.310 ψηφίσαντα, ενώ η Ομοσπονδία Τροφίμων με 786 εγγεγραμμένα μέλη και 662 ψηφίσαντα.

Ανάλογο κρούσμα διαπιστώνεται και στο Ταμείο εργαζομένων στη φαρμακευτική βιομηχανία στο ΤΕΑΦΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο που είναι η πιο αντιπροσωπευτική με 1.619 ψηφίσαντες, προτάθηκε από τη ΓΣΕΕ να εκπροσωπείται στο Ταμείο με έναν εκπρόσωπο, ενώ η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών με 548 ψηφίσαντες να εκπροσωπείται με δύο εκπροσώπους. Από τα παραπάνω γεγονότα προκύπτει ο προκλητικά σκόπιμος αποκλεισμός εκπροσώπων των εργαζομένων, υπογραμμίζουν τα στελέχη της ΔΑΣ και ζητάνε την άμεση συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ