Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας για αναβάθμιση και εκδημοκρατισμό

Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
Από τη χτεσινή πορεία προς το ΥΕΝ
Πόλεμο στο «μεσαίωνα» και τη «στρατοκρατία» που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στις ναυτικές σχολές έχουν κηρύξει οι ναυτεργάτες. Χτες πλοίαρχοι και μηχανικοί του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και σπουδαστές από τις ναυτικές Ακαδημίες (ΑΕΝ) Ασπροπύργου ένωσαν τα αγωνιστικά τους βήματα έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας διαδηλώνοντας την απαίτησή τους για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, την αποστρατικοποίηση των ναυτικών σχολών και ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας. Ναυτεργάτες και σπουδαστές, που βρίσκονται επί ποδός από την περασμένη βδομάδα, έδωσαν περιθώριο στο γενικό γραμματέα του ΥΕΝ Λ. Λαμπρόπουλο τρεις μέρες (από χτες) για να δώσει σαφείς και κυρίως θετικές απαντήσεις στα αιτήματά τους, διαφορετικά η κυβέρνηση θα δεχτεί ξανά τα αγωνιστικά τους «πυρά».

Οι πλοίαρχοι και μηχανικοί που αυτή την περίοδο αναβαθμίζουν τα διπλώματά τους στο ΚΕΣΕΝ ξεκίνησαν την πορεία τους από την περιοχή του Ρέντη όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της σχολής. Οι σπουδαστές των ΑΕΝ συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και βροντοφωνάζοντας «Η τρομοκρατία δε θα περάσει των σπουδαστών η πάλη θα τη σπάσει», ξεκίνησαν την πορεία τους. Ναυτεργάτες και σπουδαστές έσμιξαν στη λεωφόρο Γρηγορίου Λαμπράκη, ενώ τα συνθήματα «εφοπλιστές είσαστε ληστές» και «δικό μας έργο η ναυτιλία» δόνησαν την ατμόσφαιρα. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν και οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου. Τα αιτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία όσον αφορά το ΚΕΣΕΝ είναι να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, εργαστήρια και άλλα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες τεχνολογίες των πλοίων. Απαίτησαν ακόμα την αύξηση του εκπαιδευτικού επιδόματος στο 80% του μισθού και αυτό να καταβάλλεται και για τις 7 μέρες της βδομάδας και να επιδοτηθεί το νοίκι που καταβάλουν οι ναυτεργάτες που έρχονται από την επαρχία για να φοιτήσουν. Για τις ΑΕΝ απαίτησαν να σταματήσουν οι ωμές παρεμβάσεις εφοπλιστών και υπουργείου στα εσωτερικά του Συλλόγου των σπουδαστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιχείρηση καθαίρεσης του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο εξέλεξαν νόμιμα οι σπουδαστές και η αναγνώριση άλλου από το ΥΕΝ που είναι της αρεσκείας των εφοπλιστών! Εθεσαν ακόμα το αίτημα της ισοτιμίας και αναγνώρισης των διπλωμάτων τους με τα αντίστοιχα της στεριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ