ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΜΑ
Τους ξεζούμισαν και τους απόλυσαν

Εκδικάστηκε χτες η πρώτη αίτηση ενάντια στις απολύσεις. Στο πλευρό των απολυμένων το ΠΑΜΕ

Πριν από έναν περίπου χρόνο, 300 εργαζόμενοι στο γκέτο της ΕΤΜΑ πετάχτηκαν στο δρόμο με μια φτωχή αποζημίωση για τα χρόνια που γέμισαν τα πνευμόνια τους με χημικά, δουλεύοντας σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και κάτω από την ωμή εργοδοτική τρομοκρατία. Μια τρομοκρατία που έφερε και την «εν ψυχρώ» δολοφονία το 1980 της Κατερίνας Βασιλακοπούλου.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όμως, δεν αποδέχτηκαν με δεμένα χέρια την απόλυσή τους μετά από χρόνια εργασίας μέσα στα χημικά και την τρομοκρατία. Προχώρησαν κατά ομάδες σε μηνύσεις εναντίον της επιχείρησης, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν. Χτες, εκδικάστηκε η μήνυση της πρώτης ομάδας απολυμένων, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις απολύσεις υποστηρίζοντας, ότι η επιχείρηση δεν έχει κέρδη λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου...

Στο πλευρό των απολυμένων, στο Δικαστήριο, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά συνδικαλιστές από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και συγκεκριμένα ο Γ. Σταυρόπουλος από το ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρος από το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και ο Δ. θεοδώρου από την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών. Αλλωστε, και στο παρελθόν το ΠΑΜΕ είχε συμπαρασταθεί στους απολυμένους και εργαζόμενους της ΕΤΜΑ, καλώντας τους να δημιουργήσουν επιτροπή αγώνα ενάντια στις απολύσεις αλλά και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Οπως επισήμαναν χτες οι συνδικαλιστές προς τους απολυμένους, πρέπει να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και ότι η μόνη διέξοδος για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι η συμβολή τους στη δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η εργοδοσία της ΕΤΜΑ επικαλούμενη τον περασμένο Δεκέμβρη, ότι το τμήμα ρεγιόν μαζί με άλλα «εμποδίζουν την αύξηση των κερδών», τα έκλεισε απολύοντας ομαδικά 300 εργαζόμενους. Σήμερα, όμως, ένα χρόνο μετά μεταφέρει τα μηχάνημα των τμημάτων αυτών στην Κίνα, επενδύοντας εκεί με χρηματοδότηση μάλιστα της κυβέρνησης! Αλλωστε, το υπουργείο Εργασίας βοήθησε την εργοδοσία της ΕΤΜΑ καθώς δεν έκανε απολύτως τίποτα για να εμποδίσει τις παράνομες απολύσεις. Το ίδιο όμως έπραξαν και οι πλειοψηφίες των εργοδοτικών σωματείων στο εργοστάσιο αλλά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Καταδίκη ζήτησε και η εισαγγελέας

Την ενοχή του γενικού τεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνού για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», που βυθίστηκε στον Ατλαντικό μαζί με το 24μελές πλήρωμά του, πρότεινε χτες η εισαγγελέας του τριμελούς Εφετείου Πειραιά. Η εισαγγελέας εντόπισε τις ευθύνες του Ελληνικού Νηογνώμονα και του εκπροσώπου του Δ. Μελισσηνού, καθώς και αυτές των πλοιοκτητών αδελφών Ηλιόπουλου, που γνώριζαν ότι το πλοίο έπλεε από καθαρή τύχη. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο είχε απαλλάξει από την ποινή της 5ετούς φυλάκισης, που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα, τον έναν από τους πλοιοκτήτες, τον Α. Ηλιόπουλο, με δικαιολογητικό την «εσφαλμένη κλήτευση».

Από την αγόρευση αναδείχτηκαν και οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να παρέχει «γην και ύδωρ» στον Ελληνικό Νηογνώμονα, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα πια αποτελεί μια πηγή κέρδους για τους εφοπλιστές και «κίνδυνο θάνατο» για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η εισαγγελέας μίλησε για την «κακή κατάσταση του πλοίου». «Αν είχαμε - σημείωσε - ένα καλοσυντηρημένο πλοίο αυτό θα άντεχε και στη μικρή υπερφόρτωση, αλλά και στην κακοκαιρία της οποίας οι συνθήκες δεν ήταν τραγικές». Επισήμανε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας και συγκεκριμένα ο Δ. Μελισσηνός, είχε όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι η κατάσταση του πλοίου ήταν κακή, ότι στην πλαϊνή δεξιά δεξαμενή έρματος νο 5, της οποίας οι λαμαρίνες άνοιξαν σαν χαρτί με αποτέλεσμα τη βύθιση του πλοίου, δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες επισκευές. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν εφάρμοσε ούτε τους κανονισμούς του ίδιου του Νηογνώμονα και αυτό δεν πρέπει να του συγχωρεθεί». Αναφερόμενη στον πλοίαρχο απέρριψε ασυζητητί κάθε ευθύνη του για το ναυάγιο, επισημαίνοντας: «Εκανε το καλύτερο δυνατό που μπορούσε. Είναι φανερό ότι ξεγελάστηκε από τα πιστοποιητικά» που είχε εκδώσει ο Ελληνικός Νηογνώμονας «και νόμιζε ότι το πλοίο, αφού τα πιστοποιητικά το έδειχναν αξιόπλοο, μπορούσε να αντεπεξέλθει»...


Προς «δίκτυο» - «παράταξη» του ΣΥΝ - Χώρου

Ενόψει της δημιουργίας ενός «δικτύου σχημάτων και συνδικαλιστών που πολιτικά έχουν αναφορά στο Χώρο διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς», ο ΣΥΝ αποφάσισε το Σάββατο οι δύο παρατάξεις του που λειτουργούσαν σε επίπεδο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να ενωθούν σε μία, με πανελλαδική συγκρότηση υπό τον σημερινό τίτλο της «Αυτόνομης Παρέμβασης», η οποία «θα επιχειρεί να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που αυτή τη στιγμή αναφέρονται στις απόψεις μας». Οπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, η μέχρι τώρα παρουσία και δράση διαφόρων σχημάτων, μέσα από τα οποία δούλευαν οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, «απέχει σημαντικά από τις σημερινές ανάγκες». Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι «οι διαφοροποιήσεις συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ θα ενταθούν» και «πρέπει να έχουμε ετοιμότητα για να τις αξιοποιήσουμε». Στην κατεύθυνση αυτή τίθεται ως «κεντρικός στόχος την επόμενη πενταετία να αποτελέσουμε μία δύναμη του 15% μέσα στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Στην εισήγηση υπάρχει αναφορά στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, για τον οποίο εκτιμάται ότι «διακλαδώνεται σε όλη την κλίμακα των συνδικαλιστικών οργανώσεων», «μέσω ενός δικτύου εξαρτήσεων, εκδουλεύσεων και προνομίων των συνδικαλιστικών στελεχών, πελατειακών σχέσεων και εκβιασμών προς τα απλά μέλη των συνδικάτων, αλλά και ωμής παρέμβασης και στήριξή του από την εργοδοσία». Μάλιστα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός καταγγέλλεται ως «πολυπλόκαμη Ανώνυμη Εταιρία». Αυτόν το μηχανισμό, βέβαια, ο ΣΥΝ τον αντιμετωπίζει ως «οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα», ενώ αντίθετα σε διάφορα σημεία της εισήγησης γίνεται καθαρό ότι παραμένει σταθερό το αντι-ΚΚΕ μέτωπο και όποια συσπείρωση επιμένει στη θέση ότι με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν μπορεί να υπάρχει «πίστη στην ενότητα δράσης», όπως ζητά ο ΣΥΝ.

Χρειάζεται άλλη κινητοποίηση

Απεργία για το «μπόνους» κήρυξαν τρεις σύλλογοι εργαζομένων του ΟΤΕ, κύρια διοικητικοί. Η ΕΣΚ-ΟΤΕ επισημαίνει ότι είναι «αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο» να προκηρύσσονται τέτοιες κινητοποιήσεις και τονίζει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η επιδίωξη της διοίκησης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος αμοιβών, όπως φάνηκε και μέσα από τη ΣΣΕ 2001. Καλεί τις πλειοψηφίες των ΔΣ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων - ΟΤΕ να αναπροσανατολίσουν τη δράση τους ώστε οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν και να αποκρούσουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

«ΛΕΜΟΝΗΣ»
Απόλυση συνδικαλιστή

Την απόλυση ενός εργαζόμενου από την εργοδοσία της επιχείρησης υποδημάτων «ΛΕΜΟΝΗΣ» στο Περιστέρι ως εκδικητική και για συνδικαλιστικούς λόγους, καταγγέλλει σε ανακοίνωση το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Οπως επισημαίνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, ο εργαζόμενος απολύθηκε καθώς είχε καταγγείλει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βιοτεχνία, ενώ είχε δραστηριοποιηθεί συνδικαλιστικά, βάζοντας υποψηφιότητα για τις εκλογές που θα γίνουν στο Συνδικάτο στις 22 Νοέμβρη.

«ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Στη Βουλή οι παρανομίες

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Ακόμα και η κυβέρνηση με τη σταθερά αντεργατική της πολιτική αναγκάστηκε χτες στη Βουλή να παραδεχτεί ότι οι απολύσεις συνδικαλιστών που έγιναν στην εταιρία «Χατζηγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη είναι παράνομες.

Το θέμα έφερε για συζήτηση με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Λ. Τζιόλας παραδέχτηκε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που η συγκεκριμένη εταιρία προχωράει σε «άστοχες» ενέργειες. Οπως είπε, τον Οκτώβρη επιχείρησε και πάλι να απολύσει συνδικαλιστές αλλά τελικά υποχώρησε μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας. Για τις νέες απολύσεις συνδικαλιστών, είπε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας υπέβαλε μήνυση για παράβαση του νόμου, αφού η λεγόμενη «συμφιλιωτική διαδικασία» που προβλέπεται δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ανακοίνωσε δε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει στο υπουργείο τριμερής συνάντηση για να βρεθεί λύση και να εξεταστούν οι νέες καταγγελίες κατά της εταιρίας.

Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο Α. Τζέκης την αναγνώριση, εκ μέρους του υφυπουργού, των παρανομιών της εταιρίας και την υποβολή μήνυσης για την παράβαση του νόμου. Υπενθύμισε όμως ότι πριν λίγο καιρό ο εισαγγελέας είχε στείλει τρεις διμοιρίες ΜΑΤ κατά των εργαζομένων της εταιρίας που απεργούσαν και τόνισε ότι οι εργοδότες παίρνουν αφορμές για παρανομίες από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργοδότες, κατέληξε, πρέπει να καταλάβουν ότι η δικτατορία τους και η τρομοκρατία τους θα βρουν αντίσταση από τους εργαζόμενους και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να στείλει μήνυμα ότι δε θα γίνονται δεκτές οι παρανομίες.

Επικίνδυνα δρομολόγια

Κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού επιβάλλουν με την ανοχή της κυβέρνησης οι εργοδότες σε βάρος των εργαζόμενων οδηγών πούλμαν για να κάμψουν τις αντιδράσεις τους από τη μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και τα εξαντλητικά ωράρια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής. Ακόμα, επισημαίνεται ότι τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα είτε δεν ασκούν επαρκείς ελέγχους για τις συνθήκες εργασίας είτε οι έλεγχοι που κάνουν είναι, ουσιαστικά, αναποτελεσματικοί. Η Ενωση καταγγέλλει πράξεις ξυλοδαρμού οδηγών που διεκδικούν το δίκιο τους και ζητά να ακινητοποιούνται τα πούλμαν όταν διαπιστώνεται παραβίαση ωραρίου καθώς αυτό ενέχει κινδύνους για οδηγό και επιβάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ