ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Συνεχίζουμε μαζικά, μαχητικά, αντιιμπεριαλιστικά

Με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

Μεγάλη, μαχητική, δυναμική και με ξεκάθαρο το αντιιμπεριαλιστικό της περιεχόμενο, η πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία, το περασμένο Σάββατο, αποτέλεσε πραγματική κορύφωση των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού για την 28η επέτειο της εξέγερσης του 1973. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται ενάντια σε λαούς, η ευθεία απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και η κατάφωρη υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας, η διαρκής επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, μπήκαν στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

Δεκάδες χιλιάδες ο κόσμος που στη διάρκεια του τριημέρου τίμησε την ηρωική εξέγερση, περνώντας από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου ή συμμετέχοντας στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία. Λαός και νεολαία ανέδειξαν μ' αυτό τον τρόπο ότι είκοσι οκτώ χρόνια μετά, τα οράματα του Πολυτεχνείου μένουν ζωντανά, οδηγούν και σήμερα τους αγώνες. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά επιμένουν να διαδηλώνουν μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, που τότε εγκατέστησε τη χούντα στην Ελλάδα, σήμερα μακελεύει λαούς. Ετσι και σήμερα, λαός και νεολαία δε σκύβουν το κεφάλι, μπαίνουν «στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».

Ξεχωριστή για τον παλμό και τον όγκο της η παρουσία του ΚΚΕ στη μεγάλη πορεία κι ανάμεσά του τα δεκάδες μαζικότατα μπλοκ της ΚΝΕ. Οι κομμουνιστές έδωσαν το μήνυμα ότι «ο αγώνας κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού συνεχίζεται, δυναμώνει, έχει προοπτική». Με την ορμή της επιτυχίας του τριήμερου εορτασμού και της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας, καλούν το λαό και τη νεολαία σε δυναμική συνέχεια, στους αγώνες που έρχονται.



ΚΝΕ
Το Πολυτεχνείο ζει και θα νικήσει

Τα ανυπότακτα νιάτα, που δε σκύβουν το κεφάλι, που αγωνίζονται για όλα όσα τους ανήκουν και που συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό ήταν και φέτος εκεί. Ηταν εκεί, στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης, για να τιμήσουν και φέτος τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και να διαδηλώσουν και αυτοί 28 χρόνια μετά για «μόρφωση - δουλιά - δημοκρατία».

Το Σάββατο το μεσημέρι, λίγο μετά τις 2.30 τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το «Μινιόν», παίρνοντας τη θέση τους στα μπλοκ για να ξεχυθούν μια ώρα αργότερα, στους δρόμους, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα μαχητικά συνθήματά τους.

«Εξω αί ΗΠΑ, Εξω το ΝΑΤΟ. Νοέμβρης 2001: Μόρφωση - δουλιά - δημοκρατία, όχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», έγραφε το πανό της πρωτοπόρας Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας των υπόλοιπων μπλοκ. Ξεχωριστή η παρουσία και φέτος των στρατευμένων νιάτων στα μπλοκ της ΚΝΕ και τα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Πίσω ακριβώς δέσποζε το πανό των Οργανώσεων ΕΜΠ της ΚΝΕ, στέλνοντας το μήνυμα ότι «28 χρόνια μετά έχουμε τον ίδιο εχθρό... τον ιμπεριαλισμό», ενώ ακολουθούσαν οι Οργανώσεις Φυσικομαθηματικής της ΚΝΕ με την υπόσχεση «η νεολαία στον αγώνα με την εργατική τάξη και το λαό για το μέτωπο και το σοσιαλισμό». Ακολουθούσαν τα μπλοκ των Οργανώσεων του Πανεπιστημίου Αθήνας, της ΑΣΟΕΕ, της Παντείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά, της Φιλοσοφικής. Πιο πίσω ακολουθούσαν τα μπλοκ των συνοικιών, των Μαθητών της Γκράβας που έστελναν το μήνυμα ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα νικήσει», της Σιβιτανιδείου, των Ιδιωτικών Σχολών.

Ολοι μαζί ένωσαν τις φωνές τους, τη θέλησή τους για έναν καλύτερο κόσμο αφού «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός» και βροντοφώναξαν με όλη τους τη δύναμη καθόλη τη διάρκεια της πορείας προς το σύμβολο του ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη πρεσβεία, «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Η ατμόσφαιρα πέρα από τα δυναμικά συνθήματα γέμισε με μελωδίες και τραγούδια που έβγαιναν από τα χείλη των νέων κομμουνιστών: «...πότε θα κάνει ξαστεριά...».


«Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας»

Εκδήλωση του ΕΜΠ και του Συλλόγου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967 - 1974

Η κραυγή «αθάνατοι» σφράγισε το προσκλητήριο των νεκρών της εξέγερσης του Νοέμβρη με το οποίο ολοκληρώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης το μεσημέρι του Σαββάτου. Μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, και αφού οι μαρτυρικές πύλες του ιδρύματος είχαν κλείσει, χιλιάδες στόματα τραγούδησαν «επέσατε θύματα» και δώσανε υπόσχεση αγώνα φωνάζοντας «με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας».

Τη λιτή εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος, που ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι «28 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το νόημα και το μήνυμα εκείνης της θυσίας μεταλλάσσονται αλλά δε δικαιώνονται. Αντίθετα, βαθαίνουν και ενισχύονται». Αναφέρθηκε στην επιδείνωση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών, παιδείας, υγείας, ασφαλιστικού συστήματος, την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Κάτω από αυτές τις δραματικές νέες συνθήκες το Πολυτεχνείο πρωτοπορεί και σήμερα στη χάραξη πολιτικής και στους αγώνες για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία"», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «στο χώρο του Πολυτεχνείου, η αντίσταση στο πισωγύρισμα και η χάραξη επίκαιρων πολιτικών θέσεων, μετουσιώνει κατά τη σημερινή επέτειο, 28 χρόνια μετά, το νόημα και το μήνυμα εκείνης της εξέγερσης».

Στον καθιερωμένο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχ. Βαρδάνης σημείωσε ότι «το Πολυτεχνείο είναι και θα παραμείνει η αγωνιστική ταυτότητα του λαού και της νεολαίας του. Χρέος μας να την τιμάμε στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο. Τα ανεκπλήρωτα οράματα των νεκρών του αντιδικτατορικού αγώνα το ζητούν. Να βαδίζουμε στο δρόμο που χάραξαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ