ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
«Δεν είναι εθνικός μας στόχος η ανεργία... »

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, τώρα που θα κλείσει το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», λόγω της ανακαίνισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι οι εργαζόμενοι σ' αυτό. Το έδειξαν χτες, με τη δίωρη στάση εργασίας έξω από το ξενοδοχείο και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, αποφασίζοντας για τη Δευτέρα ακόμη μια στάση και μια 24ωρη απεργία για την Τρίτη.

Μαζεμένοι έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου εργαζόμενοι με την ανησυχία στο πρόσωπο τους, αφού θα βρεθούν κυριολεκτικά «επί ξύλου κρεμάμενοι», φώναζαν για δουλιά, αξιοπρέπεια και όχι ανεργία. Χαρακτηριστικό το σύνθημα «Δεν είναι εθνικός μας στόχος η ανεργία γι' αυτό απαντάμε με απεργία». Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός ωρομισθίων που δεν καλύπτονται ούτε για το ταμείο ανεργίας!

Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων είναι να μη γίνει καμιά απόλυση κατά τη διάρκεια των 18 μηνών που θα παραμείνει κλειστό το ξενοδοχείο, οι αποδοχές του προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα ν' ανέρχονται στο 70% του ποσού που εισέπρατταν ως μισθό και να δοθεί ολόκληρο το επίδομα και η άδεια αυτούς τους μήνες. Η εργοδοσία από την πλευρά της επιμένει να διώξει εργαζόμενους με τη λεγόμενη οικειοθελή αποχώρηση, λέγοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να δώσει στους εργαζόμενους στο διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το ξενοδοχείο. Ενώ είναι πασίγνωστο ότι όλα τα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί τα χρήματα της ανακαίνισης.

Ο Χρ. Κατσώτης από το ΠΑΜΕ δήλωσε συμπαράσταση στους εργαζόμενους της «Μεγάλης Βρετάνιας» και όλου του κλάδου και τόνισε: «Ηδη μέσα από την παρέμβασή μας και με τα στελέχη του ΠΑΜΕ που είναι στο "ΧΙΛΤΟΝ", είχαμε εκεί μία καλή έκβαση της κινητοποίησης και της συμφωνίας που υπογράφτηκε. Εδώ οι εργαζόμενοι καθυστέρησαν βέβαια να μπουν στη διαδικασία των κινητοποιήσεων, πιστεύουμε όμως ότι ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να καταλάβουν ότι τα προβλήματά τους δε θα λυθούν στο τραπέζι του διαλόγου και των συζητήσεων, αλλά μέσα από σύγκρουση και αντιπαράθεση των εργαζομένων με τους εργοδότες, που θέλουν με τις απολύσεις και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων να κερδίσουν ακόμα περισσότερα. Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, αφού δίνει πακτωλό δισεκατομμυρίων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων στους εργοδότες και από την άλλη πλευρά βέβαια επιφυλάσσει την ανεργία και τη φτώχεια στους εργαζόμενους».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Τρομοκρατήθηκαν από τη μαζικότητα

Με εξώδικο προσπαθεί να εμποδίσει η ΠΑΣΚΕ τη μαζική προσέλευση εργαζομένων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου

Με μαζική προσέλευση συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, που ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται στις 27 Νοέμβρη, με την ανάδειξη και της νέας διοίκησης. Η μαζική συμμετοχή, όμως, στις εκλογές «ανησύχησε» την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, η οποία έτρεξε να «προλάβει τα χειρότερα» και εντελώς προκλητικά έστειλε χτες εξώδικο στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ζητώντας να κλείσει τα μητρώα και να μη γίνονται νέες εγγραφές...

Το Συνδικάτο, μόλις ενημερώθηκε γι' αυτές τις μεθοδεύσεις, κατήγγειλε την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ότι προσπαθεί με δικαστικά και νομικίστικα τερτίπια να αποκλείσει εκατοντάδες εργαζόμενους να ψηφίσουν στο Συνδικάτο, με στόχο να μην υπάρχει μαζικό Συνδικάτο, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοσίας.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι όμως, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα τακτική της ΠΑΣΚΕ, που θέλει τους εργαζόμενους μακριά από το Συνδικάτο, έρμαια των κυβερνητικών και εργοδοτικών συμφερόντων, εμφανίστηκαν μαζικά στις αρχαιρεσίες και έστειλαν αισιόδοξα μηνύματα για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χτες, για δεύτερη μέρα, πολλές εργαζόμενες πήγαν και ψήφισαν μαζικά στο εκλογικό κέντρο στο Ιλιον.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» η Δώρα Μαστρογιάννη, εργαζόμενη στη «Σεξ Φορμ» και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας», οι εργαζόμενοι συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, καθώς βλέπουν πως μόνο με μαζικό και γερό Συνδικάτο μπορούν να αντιπαρατεθούν στην επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα εισοδήματά τους, αλλά και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Τα εκλογικά κέντρα που μπορούν να ψηφίζουν οι εργαζόμενοι είναι: Στην Αθήνα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ` Σεπτεμβρίου 48β) Πέμπτη - Παρασκευή - Δευτέρα - Τρίτη 3 με 8 το απόγευμα και Σάββατο - Κυριακή 11 με 6 το απόγευμα. Στη Ν. Ιωνία (Δεκελείας 150) Πέμπτη - Παρασκευή - Δευτέρα - Τρίτη 3 με 8 το απόγευμα. Στην Καλλιθέα (Θησέως 156, 1ος όροφος) Πέμπτη - Παρασκευή - Δευτέρα - Τρίτη 3 με 8 το απόγευμα. Στο Περιστέρι (Αίμ. Βεάκη 28 1ος όροφος) Παρασκευή - Δευτέρα - Τρίτη 3 με 8 το απόγευμα.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ξανά στο δρόμο στις 13 Δεκέμβρη

Ενα μεγάλο τίποτα εισέπραξαν, ουσιαστικά, οι καθαρίστριες Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χτες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας των καθαριστριών.

Ο Κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε όσα και ο υπουργός Παιδείας είχε πει πρόσφατα. Δηλαδή ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα! Σ' ό,τι αφορά τις αυξήσεις ψίχουλα της τάξεως του 10%, ο υπουργός είπε ότι βλέπουν θετικά το αίτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση. Σ' όλα τα υπόλοιπα αιτήματα οι καθαρίστριες δεν πήραν καμία απάντηση. Αφού κατήγγειλαν τα όσα ο υπουργός είπε, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση. Επιτροπή επισκέφτηκε τα κόμματα της Βουλής όπου και συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη, που πρόσφατα κατέθεσε και Ερώτηση στη Βουλή, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστριών. Κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν ήταν εύκαιρος να δεχτεί το υπόμνημα της επιτροπής, ενώ συνάντηση έγινε και με εκπρόσωπο του ΣΥΝ.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως την απεργία αποφάσισε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάτω από την πίεση των καθαριστριών, κανένας εκπρόσωπος δεν παραβρέθηκε στις συναντήσεις της επιτροπής. Στο πλευρό των καθαριστριών ήταν ο Γ. Πέρρος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας. Οι καθαρίστριες συνεχίζουν με νέα πανελλαδική απεργία στις 13 Δεκέμβρη.

ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
Η κυβέρνηση εμπαίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την καταβολή των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους προς το ΙΚΑ, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών, απαιτούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Α. Σκυλλάκος. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με θεσμοθετημένες υποχρεώσεις, οφείλει στο ΙΚΑ 1,3 τρισ. δραχμές, γεγονός που αναγνώρισε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου, η δε καταβολή θα γινόταν σε 15 χρόνια με 2% επιτόκιο. Ρύθμιση που είχε βρει αντίθετους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τώρα ο κ. Χριστοδουλάκης ανακαλεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την καταβολή του χρέους και δεν προσδιορίζει πότε θα τα καταβάλει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός γιατί η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ξέχασε τις δεσμεύσεις της συνεχίζοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ; Πότε προτίθεται να επιλύσει οριστικά αυτό το σοβαρότατο ζήτημα και με ποιον τρόπο;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ