ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εργασιακό γκέτο ελέω 2004

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματός του στο Ολυμπιακό Χωριό. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο αυτό έργο με κανονικές συνθήκες δουλιάς θα τελείωνε σε 4 έως 5 χρόνια. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να τελειώσει σε δύο χρόνια. Για να πετύχουν να τελειώσουν το έργο στον περιορισμένο χρόνο που απέμεινε, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν, οι εργοδότες καταπατούν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης».

Ακόμα πιο συγκεκριμένα το συνδικάτο αναφέρει:

«Η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της δουλιάς και η άσχημη συμπεριφορά των εργολάβων και των υπεργολάβων, είναι ο βασικός τρόπος λειτουργίας του εργοταξίου. Τα εξοντωτικά ωράρια και οι απολύσεις αυτών που δε δέχονται να δουλέψουν 9ωρα και 10ωρα είναι καθημερινά φαινόμενα».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση οι οικοδόμοι αναφέρουν ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό:

  • Το πενθήμερο καταπατείται απ' όλους τους εργοδότες και δεν πληρώνεται καμία προσαύξηση για το Σαββατοκύριακο.
  • Η αμοιβή των υπερωριών ανύπαρκτη, οι επιπλέον ώρες δουλιάς αμείβονται σχεδόν με το ωρομίσθιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ωρομίσθιο υπολογίζεται με 8ωρο κι όχι με 7ωρο.
  • Δεν ασφαλίζεται καμία υπερωριακή ώρα. Κατακλέβουν έτσι οι εργοδότες τεράστια ποσά από το δωροαδειόσημο των εργαζομένων και την κοινωνική ασφάλιση.
  • Τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται, ούτε καν τα στοιχειώδη, καθώς και τα ατομικά μέσα προστασίας (παπούτσια, φόρμες, γάντια, κράνη) δεν τα δίνουν όλοι οι εργοδότες.
  • Πόσιμο νερό δεν υπάρχει και όταν βρέχει όχι μόνον δεν καλύπτεται το μεροκάματο, αλλά ούτε τις επόμενες ημέρες υπάρχει πρόσβαση στους χώρους δουλιάς και όταν έχουν, δουλεύουν στις λάσπες και τα νερά.

Τα παραπάνω - όπως σημειώνεται - είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει άμεσα με την πάλη τους οι εργαζόμενοι να αναγκάσουν τους εργοδότες να λύσουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση ήδη την Τρίτη 27 Νοέμβρη διοργανώνονται δύο συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και συγκεκριμένα: Στην κεντρική είσοδο του εργοταξίου (στο χώρο της Α εργολαβίας) της Κοινοπραξίας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ στις 7 το πρωί και στην κεντρική είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΤΕ, ΑΛΤΕ ΑΤΕ, ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ στις 7 το πρωί.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει και για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 7 το πρωί στην είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΑΒΑΞ ΑΕ, ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ, ΓΕΚ ΑΕ και την Πέμπτη 29 Νοέμβρη στην είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ.

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αυταρχισμός

Την ώρα που οι ιδιοκτήτες αρνούνται να δώσουν τα αναδρομικά του 2001 και τα επιδόματα, κάνουν επεκτάσεις της κλινικής

Με σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη στάση εργασίας του προσωπικού της ιδιωτικής κλινικής «Βουγιουκλάκειο», παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε, μετά την ανακοίνωση της κινητοποίησης, από τη διοίκηση της κλινικής.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της στάσης (8 π.μ - 12 μ.) έξω από την κλινική και διεκδίκησαν την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), αλλά και του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Επαγγελματιών.

«Ζητάμε το μισθό μας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας», τόνισαν οι εργαζόμενοι. Οπως επισήμαναν στο «Ρ», η διοίκηση της κλινικής αυθαίρετα αποφάσισε να καταστρατηγήσει τη σύμβαση εργασίας τους. Οι πληρωμές του προσωπικού γίνονται πλέον με μονομερή απόφαση της διοίκησης σε δυο δόσεις, δυο φορές το μήνα. «Τα επιδόματα ασθενείας μας δίνονται ακόμα και με έξι μήνες καθυστέρηση, ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί την αύξηση του 2001», επισήμαναν.

Σημαντικά προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που οδηγεί στην υπερεντατικοποίηση της δουλιάς τους. «Ενα άτομο κάνει δουλιά για πέντε. Μια αδερφή είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη 40 ασθενών. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο το βράδυ που υπάρχει μόνο μια νοσοκόμα ανά δυο ορόφους, με περίπου 35 ασθενείς σε κάθε όροφο», υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την έλλειψη νοσοκόμου κατά την απογευματινή βάρδια και τα Σαββατοκύριακα που έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι νοσηλεύτριες να σηκώνουν κατάκοιτους ασθενείς, φορεία κλπ. Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν και στις καθαρίστριες.

Στις δύσκολες αυτές συνθήκες έρχεται να προστεθεί ο αυταρχισμός και οι απειλές της εργοδοσίας στο προσωπικό. Σε αυτό το πνεύμα αυταρχισμού άλλωστε κινήθηκε ο ιδιοκτήτης της κλινικής Αλ. Βουγιουκλάκης και στη συνάντηση που είχε χτες με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των σωματείων και συνδικαλιστικών φορέων. Είπε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων, γιατί η οικονομική κατάσταση της κλινικής δεν του το επιτρέπει. Την ίδια όμως στιγμή η οικονομική κατάσταση της κλινικής επιτρέπει την επέκταση με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που αναμένεται να λειτουργήσουν από το νέο χρόνο!


Επανόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» κάναμε λάθος στα ονόματα τριών ναυτεργατών που τιμήθηκαν στην εκδήλωση της ΠΕΜΕΝ με αφορμή τα 100 χρόνια του σωματείου. Τα σωστά ονόματα είναι Σταύρος Τσερκέσογλου, Διονύσης Διακρούσης και Γρηγόρης Τουγλίδης. Ζητάμε συγνώμη από καρδιάς.


ΨΑΡΑ
Απεργία πείνας για την απομάκρυνση

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από χτες οι 5 υπό μετάθεση εργαζόμενοι του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας των Ψαρών, ενώ παράλληλα λειτουργούν το εργοστάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι καλούνται με γραπτή εντολή του Δ/ντη Περιφέρειας νησιών Μ. Σιδέρη να εγκαταλείψουν τα Ψαρά από την 1/12. Για το θέμα, το Εργατικό Κέντρο Χίου σε επιστολή του προς αρμόδιους φορείς, τονίζει τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από την απομάκρυνση των 5 πολυμελών οικογενειών, τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων όσο και στην αδύναμη οικονομικά κοινωνία του νησιού που της στερούν τα νιάτα από το νησί και τις μοναδικές πάγιες θέσεις απασχόλησης, τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες ν' αυξηθούν.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αμετακίνητη η κυβέρνηση στο στόχο

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο

Αμετακίνητη στο στόχο για την παραπέρα εκποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας παραμένει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Οι δηλώσεις αυτές συμπληρώνουν τις άγριες περικοπές του προϋπολογισμού που θα σημάνουν τρομακτικές επιβαρύνσεις για τους ασθενείς και σύνθλιψη των υπαρχουσών υγειονομικών μονάδων. Μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος βγαίνοντας απ' του Μαξίμου ανήγγειλε «την αλλαγή της φύσης ορισμένων μικρών νοσοκομείων στην Αττική». Οπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν τα μικρά νοσοκομεία θα γίνουν διαγνωστικά κέντρα ή κάτι παραπλήσιο.

Βέβαια ο Αλ. Παπαδόπουλος με τις δηλώσεις προσπάθησε με λαϊκίστικο τρόπο να δώσει εντελώς διαφορετική εντύπωση: «Από αυτή τη συνολική ενημέρωση, είπε, προκύπτει το αμετακίνητο του κύριου στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την οικοδόμηση ενός πραγματικού δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο να λειτουργεί πρωτίστως υπέρ των πολιτών και μετά για όλους εμάς».

Η χτεσινή συνάντηση, κατά τον υπουργό ήταν προγραμματισμένη, καθώς φέρεται ως συνέχεια της συνάντησης που δεν ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού. Ωστόσο όμως πληροφορίες που είδαν και το φως της δημοσιότητας φέρουν τον Αλ. Παπαδόπουλο ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με τα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή των τριών νόμων που ψηφίστηκαν και για «τα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται σε ένα στάδιο ωριμότητας» και είναι: Για τον Οργανισμό Πιστοποίησης, τη δημόσια υγεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόνοια. Επίσης, κατά τον υπουργό, έγινε ενημέρωση για τις κτιριολογικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία -ιδιαίτερα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες- για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, την εγκατάσταση των μάνατζερς, το νοσοκομείο Χαϊδαρίου.

Γραφεία Υποδοχής ασθενών

Για να δώσει την εντύπωση της προώθησης της διαβόητης μεταρρύθμισης που έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα του πολίτη ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έστειλε εγκύκλιο προς τους προέδρους των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) για τη δημιουργία Γραφείων Υποδοχής των ασθενών.

Για τη συγκρότηση των γραφείων υποδοχής την ευθύνη την έχουν οι μάνατζερς των νοσοκομείων.

Σύσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις

Σύσκεψη με θέμα τις εργασιακές σχέσεις διοργανώνει την Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, η Επιτροπή Νέων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στα γραφεία του σωματείου, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η επιτροπή που συνεδρίασε πρόσφατα αποφάσισε επίσης και την πραγματοποίηση ενός γλεντιού το Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ