Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εργασιακό γκέτο ελέω 2004

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματός του στο Ολυμπιακό Χωριό. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο αυτό έργο με κανονικές συνθήκες δουλιάς θα τελείωνε σε 4 έως 5 χρόνια. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να τελειώσει σε δύο χρόνια. Για να πετύχουν να τελειώσουν το έργο στον περιορισμένο χρόνο που απέμεινε, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν, οι εργοδότες καταπατούν όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης».

Ακόμα πιο συγκεκριμένα το συνδικάτο αναφέρει:

«Η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της δουλιάς και η άσχημη συμπεριφορά των εργολάβων και των υπεργολάβων, είναι ο βασικός τρόπος λειτουργίας του εργοταξίου. Τα εξοντωτικά ωράρια και οι απολύσεις αυτών που δε δέχονται να δουλέψουν 9ωρα και 10ωρα είναι καθημερινά φαινόμενα».

Συνεχίζοντας στην ανακοίνωση οι οικοδόμοι αναφέρουν ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό:

  • Το πενθήμερο καταπατείται απ' όλους τους εργοδότες και δεν πληρώνεται καμία προσαύξηση για το Σαββατοκύριακο.
  • Η αμοιβή των υπερωριών ανύπαρκτη, οι επιπλέον ώρες δουλιάς αμείβονται σχεδόν με το ωρομίσθιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ωρομίσθιο υπολογίζεται με 8ωρο κι όχι με 7ωρο.
  • Δεν ασφαλίζεται καμία υπερωριακή ώρα. Κατακλέβουν έτσι οι εργοδότες τεράστια ποσά από το δωροαδειόσημο των εργαζομένων και την κοινωνική ασφάλιση.
  • Τα μέτρα ασφαλείας δεν τηρούνται, ούτε καν τα στοιχειώδη, καθώς και τα ατομικά μέσα προστασίας (παπούτσια, φόρμες, γάντια, κράνη) δεν τα δίνουν όλοι οι εργοδότες.
  • Πόσιμο νερό δεν υπάρχει και όταν βρέχει όχι μόνον δεν καλύπτεται το μεροκάματο, αλλά ούτε τις επόμενες ημέρες υπάρχει πρόσβαση στους χώρους δουλιάς και όταν έχουν, δουλεύουν στις λάσπες και τα νερά.

Τα παραπάνω - όπως σημειώνεται - είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει άμεσα με την πάλη τους οι εργαζόμενοι να αναγκάσουν τους εργοδότες να λύσουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση ήδη την Τρίτη 27 Νοέμβρη διοργανώνονται δύο συγκεντρώσεις σε εργοτάξια και συγκεκριμένα: Στην κεντρική είσοδο του εργοταξίου (στο χώρο της Α εργολαβίας) της Κοινοπραξίας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ στις 7 το πρωί και στην κεντρική είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΤΕ, ΑΛΤΕ ΑΤΕ, ΓΕΚΑΤ ΑΤΕ στις 7 το πρωί.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματίσει και για την Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 7 το πρωί στην είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΑΒΑΞ ΑΕ, ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ, ΓΕΚ ΑΕ και την Πέμπτη 29 Νοέμβρη στην είσοδο του εργοταξίου της Κοινοπραξίας ΑΤΤΙ-ΚΑΤ ΑΤΕ, ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ