Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
31ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Σημαντική άνοδος των αγωνιστικών δυνάμεων

Ενισχυμένες βγήκαν από το συνέδριο οι αγωνιστικές δυνάμεις που μετείχαν στο συνδυασμό «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση», έχασε την αυτοδυναμία η ΠΑΣΚ, μείωση για ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι αγωνιστικές δυνάμεις στο 31ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, αυξάνοντας τις έδρες τους στο νέο Γενικό Συμβούλιο από 8 σε 11, με μια αύξηση ψήφων που μεταφράζεται σε 30,6%! Ο συνδυασμός «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), που υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ, απέδειξε έτσι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στο δημόσιο εμπιστεύονται και στηρίζουν τις προσπάθειες για την ταξική, αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, γυρίζουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες ηγεσίες, αποδέχονται το κάλεσμα αντίστασης στην κυβερνητική επίθεση.

Η χτεσινή, τελευταία μέρα του συνεδρίου εξαντλήθηκε στις ψηφοφορίες, απ' όπου η ΠΑΣΚ βγήκε χάνοντας 2 έδρες και την αυτοδυναμία στο Γενικό Συμβούλιο, 1 έδρα έχασε και η ΔΑΚΕ, άλλη 1 η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), ενώ 1 επιπλέον κέρδισαν οι «Παρεμβάσεις».

Συγκεκριμένα, η ΤΑΔΗΣΥ έλαβε 86 ψήφους (12,8% από 9,8%) και 11 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο. Η ΠΑΣΚ έλαβε 328 ψήφους (48,73% από 51,68%) και 42 έδρες. Η ΔΑΚΕ 177 (26,3% από 27,12%) και 22 έδρες. Η ΑΠ 55 (8,17% από 8,98%) και 7 έδρες. Οι «Παρεμβάσεις» 27 (4% από 2,72%) και 3 έδρες. Ψήφισαν συνολικά 674 και με 1 λευκό-άκυρο υπήρξαν 673 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Με τις ψηφοφορίες έπεσε χτες η «αυλαία» του συνεδρίου, το οποίο με ευθύνη των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» δεν κατόρθωσε να συζητήσει επί της ουσίας τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αναμένεται να ενταθεί η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους, όχι μόνο λόγω της γενικότερης αντεργατικής και αντιασφαλιστικής πολιτικής της, αλλά και λόγω των συγκεκριμένων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που θέλει να προχωρήσει στη δημόσια διοίκηση και στο κράτος. Αναδιαρθρώσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και θα ενισχυθούν με αλλαγές στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, στο μισθολόγιο, στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη και μέσα στο συνέδριο, με τις θέσεις τους για την αγωνιστική ενεργοποίηση των εργαζομένων και την υιοθέτηση ενός προσανατολισμού αντίστασης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

Στο στόχαστρό τους μπήκε η γραμμή του συμβιβασμού, της «κοινωνικής συναίνεσης», των «κοινωνικών διαλόγων», της ουσιαστικής στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής από την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης.

Τα στελέχη της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» εξάντλησαν ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα που είχαν για να περιοριστεί ο κύκλος νοθείας που επιδίωξαν να επιβάλουν οι άλλες παρατάξεις. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της επιδίωξης ήταν η προσπάθεια να περάσουν ως νόμιμοι οι νόθοι αντιπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ. Τελικά μόνο 4 από τους 14 εγκρίθηκαν από το συνέδριο, χαριστικά με τις ψήφους της ΠΑΣΚ, η οποία θέλησε να δώσει μια «ευκαιρία» στην Ομοσπονδία και να μην την αποκλείσει εντελώς από το συνέδριο. Από όλες τις παρατάξεις αναγνωρίστηκε - πλην της ΑΠ που αποχώρησε θεατρικά προχτές για να επανέλθει χτες - πως το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, από το οποίο προήλθαν οι 14 αντιπρόσωποι, ήταν νόθο. Πρόκειται για το θεματικό συνέδριο, που πραξικοπηματικά ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ επιχείρησαν να μετατρέψουν σε εκλογικό, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τότε οι 81 από τους 140 συνέδρους του, αντιδρώντας στις νόθες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε αυτό!

Ας σημειωθεί ότι χτες απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι μη νομιμοποιημένοι αντιπρόσωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ