ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Ανάγκη να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή σε σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Τη «λαθρομετανάστευση» τη γεννάει η πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών με τους πολέμους, την καταλήστευση του πλούτου των χωρών και τη στήριξη αντιδημοκρατικών καθεστώτων, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής σε παρέμβασή του σε σχετική Επερώτηση από την πλευρά της ΝΔ.

Ανέφερε ότι οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται μόνο στις συνέπειες της «λαθρομετανάστευσης», χωρίς όμως να αναζητούν και τις πραγματικές αιτίες του φαινομένου. Κάτι τέτοιο, είπε, δεν είναι αφύσικο, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ υπηρετούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα μετά και τις 11 Σεπτέμβρη και τη στήριξή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο Ν. Γκατζής είπε ότι οι λαθρομετανάστες που έρχονται στη χώρα μας ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και τόνισε ότι η δημιουργία των διάφορων γκέτο οφείλεται στην εγκατάλειψή τους από την πολιτεία κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η χώρα μας. Αναφερόμενος στον επικίνδυνο μύθο περί αυξημένης εγκληματικότητας των μεταναστών που τροφοδοτεί το ρατσισμό και την ξενοφοβία επικαλέστηκε στοιχεία της Ασφάλειας Μαγνησίας σύμφωνα με τα οποία από 365 εγκληματικές ενέργειες που ερευνήθηκαν, μόνο επτά διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς.

Αντίθετος δήλωσε ο βουλευτής και με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επαναπροώθηση μεταναστών, λέγοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επιστρέφουν εκεί πολιτικοί πρόσφυγες που διώκονται στην Τουρκία. Ζήτησε δε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους λαθρομετανάστες και συγκεκριμένα να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, η εργασία τους και τα δικαιώματά τους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αναλάβουν το κόστος και οι ΗΠΑ και η ΕΕ που με την πολιτική τους δημιουργούν το πρόβλημα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του είπε η εγκληματικότητα των αλλοδαπών είναι σαφώς μειωμένη και ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 700.000 καταγεγραμμένοι αλλοδαποί, ενώ την περίοδο 2000-2001 έγιναν 360.000 επαναπροωθήσεις.

Οταν ρωτήθηκε από βουλευτές για την «έκθεση» για τη «17Ν» που δημοσίευσαν χτες τα ΝΕΑ, αρκέστηκε να πει ότι τον καλύπτει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση είπε ότι γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς έγινε η διαρροή της «έκθεσης» και ανέφερε ότι η έρευνα για την τρομοκρατία γίνεται μέσα στα πλαίσια της δημοκρατικής νομιμότητας και όχι με σενάρια και πρακτορικές μεθόδους.

ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους πρόσφυγες

Το δουλεμπορικό που κατέληξε στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Το δουλεμπορικό που κατέληξε στη Ζάκυνθο
Παρέμβαση στη Βουλή σχετικά με τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας, έκανε το ΚΚΕ μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Π. Κοσιώνης, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Απ' αφορμή τον πόλεμο στην περιοχή εκατομμύρια Αφγανοί, Κούρδοι, Ιρακινοί και άλλοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες. Τμήματα απ' αυτούς αποφασίζουν να έρθουν προς τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ - Καναδά). Η σύμβαση της Λωζάνης από το 1951 είναι σαφής: Μία χώρα υποχρεούται να παρέχει αξιοπρεπή στέγη, διατροφή και μικρή οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες μέχρι να λυθεί το πρόβλημά τους. Το ίδιο αποφάσισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2001 και προτάθηκε σαν οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα παρότι έχουν περάσει 10-11 χρόνια έντονης μετανάστευσης και προσφυγιάς και παρά τις κατά καιρούς αρνητικές διαπιστώσεις διάφορων επισήμων φορέων δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων».

Ακόμη, οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν: «Ενδεικτικό είναι ότι ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν μπορεί να καλύψει από χρόνια τις ανάγκες που υπάρχουν. Ετσι φτάσαμε στους αναγκαστικούς καταυλισμούς στην Πεντέλη ή στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας στον Αγιο Ανδρέα ή άλλες στο Λουτράκι. Παρατηρούνται φαινόμενα να τους δίνουν ένα «χαρτί» με άδεια παραμονής, που πιθανόν ανανεώνεται, και να τους διώχνουν χωρίς χρήματα, διαμονή και εργασία για να ζήσουν. Ετσι δημιουργούνται καταυλισμοί - αναγκαστικά - είτε παλιά στην οδό Σοφοκλέους (Ωδείο) είτε στην πλατεία Κουμουνδούρου, είτε στο «Γκριν-Παρκ» σήμερα. Ακόμα στοιβάζονται σε απίθανους ξενώνες σαν της οδού Μαυροματαίων, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες πρόσφυγες με κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τους περιοίκους. Επιπλέον υπάρχουν κρούσματα κακοποίησής τους, όπως σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο κ.α. από τους Λιμενικούς, καθώς και κρούσματα καταλήστευσής τους, όπως καταγγέλθηκε, ενώ αυτό που έγινε με τους 1.200 πρόσφυγες στη Ζάκυνθο είναι απαράδεκτο. Είναι φανερό ότι η έξοδος από τις χώρες τους είναι συνδεδεμένη με την κατάσταση που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, τη μη ανάπτυξη αυτών των χωρών και την καταδίκη τους στη φτώχεια. Τον τελευταίο καιρό ο αριθμός τους, λόγω των βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, μεγαλώνει».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν την κυβέρνηση:

-- Θα ανταποκριθεί λαβαίνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχει υπογράψει και θα δώσει πολιτικό άσυλο και κατά συνέπεια κατοικία, διατροφή και βοηθητικό εισόδημα, πολύ περισσότερο που αυτά επιδοτούνται και από την ΕΕ;

-- Θα πάρει μέτρα προστασίας τους από κάθε κακοποίηση από τα εκτελεστικά όργανα;

-- Θα δημιουργήσει καταυλισμούς αξιοπρεπείς;

-- Από την άλλη πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα του δουλεμπορίου;

Τους επαναπροώθησαν στο... θάνατο

Εκατόν πενήντα οχτώ άνθρωποι επιστράφηκαν στην Τουρκία, κατ' εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που υπέγραψε η κυβέρνηση

«Εις θάνατον» καταδίκασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 158 ανθρώπους που αναζήτησαν μια «θέση στον ήλιο». Πρόκειται για τρεις καραβιές προσφύγων που εντοπίστηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες (από την Τετάρτη μέχρι χτες) στα ελληνικά χωρικά ύδατα και επαναπροωθήθηκαν στα τουρκικά παράλια για να αποτελέσουν τα πρώτα θύματα του Πρωτοκόλλου της ντροπής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία για τη ...«ρύθμιση θεμάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών»! Η εντολή για να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την προχτεσινή του προκλητική δήλωση: «Θέλω - είπε - πάθη θυσία να τους ανακόπτετε προτού φθάσουν στα ελληνικά παράλια»!

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, από τη Σύρο όπου βρίσκεται, αφού εξέφρασε την... ευαρέσκειά του προς τους λιμενικούς, δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή στις 8/11 του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», τα τρία αυτά περιστατικά «δημιουργούν νέες συνθήκες στην αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών»...

Συγκεκριμένα χτες τα ξημερώματα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω εντόπισε νοτιοανατολικά του νησιού να πλέει 8μετρο αλιευτικό σκάφος με «φορτίο» 20 ταλαίπωρους ανθρώπους που κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι και από πού προέρχονται, αν είναι πρόσφυγες του Αφγανιστάν ή «δραπέτες» των «λευκών κελιών» της Τουρκίας ή Κούρδοι και πάει λέγοντας. Το περιπολικό σκάφος έφραξε το δρόμο του αλιευτικού και ειδοποίησε επιτόπου τις Τουρκικές Αρχές, οπότε και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής «παρέλαβε» τους 20 ανθρώπους τους οποίους και μετέφερε στο λιμάνι της Αλικαρνασσού, ενώ στο ίδιο λιμάνι ρυμουλκήθηκε και το αλιευτικό.

Η ίδια... μέθοδος εφαρμόστηκε και προχτές το βράδυ οπότε σκάφος του Λιμενικού εντόπισε μεσοπέλαγα τη θαλαμηγό «ΜΕΛΙΣΣΑ» σημαίας ΗΠΑ με κυβερνήτη Τούρκο δουλέμπορα να μεταφέρει άλλους 96 «λαθρο»μετανάστες. Σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρέλαβε τη θαλαμηγό και τους επιβάτες της στην οριογραμμή βόρεια της Σάμου και βέβαια το οδήγησε στα τουρκικά παράλια. Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη όταν στην οριογραμμή Κω - Τουρκίας εντοπίστηκε από το Λιμενικό 16μετρο ιστιοφόρο με 42 «λαθρο»μετανάστες. Μάλιστα οι 42 είχαν την «τύχη» να είναι οι πρώτοι που γεύτηκαν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Η μεταναστευτική πολιτική στο τραπέζι

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα

Στη μείωση των λόγων που μπορεί να επικαλεστεί ένας μετανάστης για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κύμα των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας.

Το θέμα των «λαθρομεταναστών» και της μεταναστευτικής πολιτικής θα απασχολήσει την κυβέρνηση, την Τετάρτη, σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Η κυβέρνηση έχει ήδη καθιερώσει ως πολιτική αντιμετώπισης των «λαθρομεταναστών», την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης, ενώ η νέα μεταναστευτική της πολιτική βασίζεται στο εξής δόγμα: Οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας προσδιορίζουν και πόσοι μετανάστες θα μπουν στη χώρα μας. Για τους υπόλοιπους τα σύνορα κλείνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ