Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους επαναπροώθησαν στο... θάνατο

Εκατόν πενήντα οχτώ άνθρωποι επιστράφηκαν στην Τουρκία, κατ' εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που υπέγραψε η κυβέρνηση

«Εις θάνατον» καταδίκασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 158 ανθρώπους που αναζήτησαν μια «θέση στον ήλιο». Πρόκειται για τρεις καραβιές προσφύγων που εντοπίστηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες (από την Τετάρτη μέχρι χτες) στα ελληνικά χωρικά ύδατα και επαναπροωθήθηκαν στα τουρκικά παράλια για να αποτελέσουν τα πρώτα θύματα του Πρωτοκόλλου της ντροπής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία για τη ...«ρύθμιση θεμάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών»! Η εντολή για να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο δόθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με την προχτεσινή του προκλητική δήλωση: «Θέλω - είπε - πάθη θυσία να τους ανακόπτετε προτού φθάσουν στα ελληνικά παράλια»!

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, από τη Σύρο όπου βρίσκεται, αφού εξέφρασε την... ευαρέσκειά του προς τους λιμενικούς, δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή στις 8/11 του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», τα τρία αυτά περιστατικά «δημιουργούν νέες συνθήκες στην αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών»...

Συγκεκριμένα χτες τα ξημερώματα περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Κω εντόπισε νοτιοανατολικά του νησιού να πλέει 8μετρο αλιευτικό σκάφος με «φορτίο» 20 ταλαίπωρους ανθρώπους που κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι και από πού προέρχονται, αν είναι πρόσφυγες του Αφγανιστάν ή «δραπέτες» των «λευκών κελιών» της Τουρκίας ή Κούρδοι και πάει λέγοντας. Το περιπολικό σκάφος έφραξε το δρόμο του αλιευτικού και ειδοποίησε επιτόπου τις Τουρκικές Αρχές, οπότε και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής «παρέλαβε» τους 20 ανθρώπους τους οποίους και μετέφερε στο λιμάνι της Αλικαρνασσού, ενώ στο ίδιο λιμάνι ρυμουλκήθηκε και το αλιευτικό.

Η ίδια... μέθοδος εφαρμόστηκε και προχτές το βράδυ οπότε σκάφος του Λιμενικού εντόπισε μεσοπέλαγα τη θαλαμηγό «ΜΕΛΙΣΣΑ» σημαίας ΗΠΑ με κυβερνήτη Τούρκο δουλέμπορα να μεταφέρει άλλους 96 «λαθρο»μετανάστες. Σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρέλαβε τη θαλαμηγό και τους επιβάτες της στην οριογραμμή βόρεια της Σάμου και βέβαια το οδήγησε στα τουρκικά παράλια. Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη όταν στην οριογραμμή Κω - Τουρκίας εντοπίστηκε από το Λιμενικό 16μετρο ιστιοφόρο με 42 «λαθρο»μετανάστες. Μάλιστα οι 42 είχαν την «τύχη» να είναι οι πρώτοι που γεύτηκαν την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ