Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τους πρόσφυγες

Το δουλεμπορικό που κατέληξε στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Το δουλεμπορικό που κατέληξε στη Ζάκυνθο
Παρέμβαση στη Βουλή σχετικά με τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας, έκανε το ΚΚΕ μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Π. Κοσιώνης, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη, προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Απ' αφορμή τον πόλεμο στην περιοχή εκατομμύρια Αφγανοί, Κούρδοι, Ιρακινοί και άλλοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες. Τμήματα απ' αυτούς αποφασίζουν να έρθουν προς τις χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ - Καναδά). Η σύμβαση της Λωζάνης από το 1951 είναι σαφής: Μία χώρα υποχρεούται να παρέχει αξιοπρεπή στέγη, διατροφή και μικρή οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες μέχρι να λυθεί το πρόβλημά τους. Το ίδιο αποφάσισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2001 και προτάθηκε σαν οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα παρότι έχουν περάσει 10-11 χρόνια έντονης μετανάστευσης και προσφυγιάς και παρά τις κατά καιρούς αρνητικές διαπιστώσεις διάφορων επισήμων φορέων δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων».

Ακόμη, οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνουν: «Ενδεικτικό είναι ότι ο καταυλισμός του Λαυρίου δεν μπορεί να καλύψει από χρόνια τις ανάγκες που υπάρχουν. Ετσι φτάσαμε στους αναγκαστικούς καταυλισμούς στην Πεντέλη ή στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθήνας στον Αγιο Ανδρέα ή άλλες στο Λουτράκι. Παρατηρούνται φαινόμενα να τους δίνουν ένα «χαρτί» με άδεια παραμονής, που πιθανόν ανανεώνεται, και να τους διώχνουν χωρίς χρήματα, διαμονή και εργασία για να ζήσουν. Ετσι δημιουργούνται καταυλισμοί - αναγκαστικά - είτε παλιά στην οδό Σοφοκλέους (Ωδείο) είτε στην πλατεία Κουμουνδούρου, είτε στο «Γκριν-Παρκ» σήμερα. Ακόμα στοιβάζονται σε απίθανους ξενώνες σαν της οδού Μαυροματαίων, όπου συνωστίζονται εκατοντάδες πρόσφυγες με κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για τους περιοίκους. Επιπλέον υπάρχουν κρούσματα κακοποίησής τους, όπως σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο κ.α. από τους Λιμενικούς, καθώς και κρούσματα καταλήστευσής τους, όπως καταγγέλθηκε, ενώ αυτό που έγινε με τους 1.200 πρόσφυγες στη Ζάκυνθο είναι απαράδεκτο. Είναι φανερό ότι η έξοδος από τις χώρες τους είναι συνδεδεμένη με την κατάσταση που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, τη μη ανάπτυξη αυτών των χωρών και την καταδίκη τους στη φτώχεια. Τον τελευταίο καιρό ο αριθμός τους, λόγω των βομβαρδισμών του Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς, μεγαλώνει».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν την κυβέρνηση:

-- Θα ανταποκριθεί λαβαίνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχει υπογράψει και θα δώσει πολιτικό άσυλο και κατά συνέπεια κατοικία, διατροφή και βοηθητικό εισόδημα, πολύ περισσότερο που αυτά επιδοτούνται και από την ΕΕ;

-- Θα πάρει μέτρα προστασίας τους από κάθε κακοποίηση από τα εκτελεστικά όργανα;

-- Θα δημιουργήσει καταυλισμούς αξιοπρεπείς;

-- Από την άλλη πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα του δουλεμπορίου;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ