ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκινάμε ξανά, αύριο, από το «Σπόρτιγκ»

Πέντε άξονες για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Σημαντική πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου αντίστασης και πάλης, τη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού προγράμματος δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων, που είναι αποφασισμένες να υπερασπίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αποτελεί η σύσκεψη, που διοργανώνει αύριο Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Σπόρτιγκ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η ανοιχτή πρόσκληση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους κοινωνικούς φορείς, τις επιτροπές αγώνα, τις συντονιστικές επιτροπές, τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη των εργαζομένων, των βιοτεχνών και της αγροτιάς, εξυπηρετεί την ανάγκη της ευρύτερης συσπείρωσης, μπροστά στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου της απάτης. Στην ανάγκη για ένα νέο παλλαϊκό ξεσηκωμό, που θα ματαιώσει την επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Οπως, μάλιστα, εκτιμούσε στην πρόσκλησή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το μέτωπο αντίστασης πρέπει να βασίζεται σε πέντε κεντρικούς άξονες:

Πρώτον, απορρίπτει συνολικά τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Η θέση αυτή παίρνει υπόψη της το γεγονός ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι ενιαία. Δεν αφήνει «απέξω» κανέναν εργαζόμενο. Τους θίγει όλους, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό, στο δημόσιο τομέα, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες. Ολοι θα πληρώσουν, αν τα μέτρα περάσουν. Επιπλέον, είναι η μόνη γραμμή άμυνας των εργαζομένων απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «σαλαμοποιήσει» τις ανατροπές, να διαιρέσει τους εργαζόμενους, να τους παγιδεύσει με δήθεν υποσχέσεις ότι τα μέτρα δε θα τους θίξουν όλους.

Δεύτερον, καταδικάζει τα παζάρια και τον «κοινωνικό διάλογο». Η καταδίκη αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι έχει αναχθεί σε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του ΣΕΒ και όσων σέρνονται ξοπίσω τους. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ο «κοινωνικός διάλογος» ήταν το «καπέλο», για να περάσουν το μίνι Ασφαλιστικό, ο αντεργατικός νόμος για τις εργασιακές σχέσεις, όλα τα αντιλαϊκά τερατουργήματα των τελευταίων χρόνων. Ειδικά για το Ασφαλιστικό, η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης - παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων - αποθράσυνε την κυβέρνηση και της έδωσε τη νομιμοποίηση να επανέλθει και πάλι με τις ίδιες αντιασφαλιστικές θέσεις, όπως αυτές που διατυπώθηκαν την τελευταία βδομάδα. Η απερίφραστη, λοιπόν, καταδίκη των παζαριών, είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ, για να μην περάσουν τα μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν κυβέρνηση και ΣΕΒ στις επιδιώξεις τους.

Τρίτο, να χρηματοδοτηθεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης από κυβέρνηση και εργοδότες, χωρίς νέα επιβάρυνση των εργαζομένων. Επιστροφή των κλεμμένων. Μέχρι τώρα, μόνον οι εργαζόμενοι πληρώνουν. Το σύστημα της τριμερούς χρηματοδότησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κράτος ουδέποτε ανέλαβε τις υποχρεώσεις του, η εργοδοσία, σε μεγάλο βαθμό, δεν κατέβαλε ούτε τα νόμιμα. Είναι καιρός πλέον να πληρώσουν και αυτοί. Αλλά και να επιστρέψουν τα αποθεματικά που λήστεψαν, τα κεφάλαια που χάθηκαν στον τζόγο. Να αποδοθούν οι οφειλές του κράτους για την άσκηση της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής που έχουν φορτωθεί στα Ταμεία.

Τέταρτον, απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και τα «απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία». Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε Υγεία και Πρόνοια είναι η άλλη πλευρά της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί δραστικό περιορισμό της ευθύνης του κράτους για την παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ενισχύει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, καθιστά την Υγεία εμπόρευμα. Και εδώ, όπως και στις συντάξεις με τη μη οικονομική ενίσχυση των Ταμείων, την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το κόστος της περίθαλψης επιχειρείται να φορτωθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Πέμπτος άξονας, διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών και αγροτικών νοικοκυριών. Η άμυνα σήμερα δεν αρκεί. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να περιοριστούν στο στενό «κορσέ» της ΟΝΕ, των καπιταλιστικών κερδών, της μεζούρας των «ελλειμμάτων» των Ταμείων και της «ανταγωνιστικότητας» των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν οι πόροι. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η πρόοδος της επιστήμης, επιβάλλουν τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων, την ενίσχυση των Ταμείων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, που πρέπει να είναι δωρεάν.

Οι παραπάνω άξονες είναι μια στέρεη βάση, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να στηριχτεί. Είναι μια βάση ευρύτερης συσπείρωσης, που ισχυροποιεί το μέτωπο της πάλης, απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας. Είναι όπλα στη δύσκολη αναμέτρηση που πλησιάζει, αλλά και στην εργατική αντεπίθεση, που μπορεί και πρέπει να γίνει, κόντρα και σε εκείνες τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που υπονομεύουν τους αγώνες, ανοιχτά πλέον προωθούν τη γραμμή της υποταγής.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ*
Υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις μας

Στη χώρα μας και διεθνώς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μία προσπάθεια κατεδάφισης των κοινωνικών ασφαλιστικών συστημάτων. Η κατεδάφιση αυτή συνοδεύεται και με την αντικατάστασή τους από συνταξιοδοτικά συστήματα κεφαλαιοποιητικού τύπου, τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με κοινωνική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και αποτελεί ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ενώ στα συστήματα που προτίθενται να εφαρμόσουν, ο κάθε εργαζόμενος θα καλείται να καλύπτει τις ανάγκες του λόγω γήρατος ή ασθένειας σε ατομική βάση.

Η προσπάθεια αυτή στη χώρα μας ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου και αφού σταμάτησε μετά από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση των εργαζομένων την άνοιξη, επανέρχεται τώρα με τρόπο προσεκτικότερο. Σήμερα βασικό μέλημα της ντόπιας ολιγαρχίας και της υπηρετούσας αυτήν κυβέρνησης, είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που επηρεάζουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδιά τους έχει η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, η οποία και έχει αποδεχτεί στο μεγαλύτερο μέρος τα επιχειρήματά τους και τις αλλαγές που προτίθενται σε αυτό το στάδιο να εφαρμόσουν.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δημιουργείται η ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτερου μετώπου, με αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, με τη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζόμενων στο Σπόρτιγκ στις 10 Δεκέμβρη και το συντονισμό του αγώνα.

*Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ του ΕΚΑ

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ*
Εμπρός για το μέτωπο της αντίστασης

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μεθοδικά τη χειμερινή επίθεσή της ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Με δηλώσεις υπουργών, με διαρροές στον ημερήσιο Τύπο, με συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών και υποτακτικών της συνδικαλιστών (όπως η πρόσφατη του προέδρου της ΓΣΕΕ), προσπαθεί να καλλιεργήσει το κατάλληλο κλίμα, για ν' αρχίσει το «δήθεν διάλογο» με τις ελεγχόμενες από αυτήν ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με στόχο να περάσει τα αντεργατικά σχέδιά της για το Ασφαλιστικό.

Είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση έχει έτοιμες τις αποφάσεις της, τις οποίες θα επιχειρήσει να επιβάλει και ο «διάλογος» αποτελεί απλά μια απάτη, αποτελεί νομιμοποίηση των ειλημμένων αποφάσεων και αποδοχή των νεοφιλελεύθερων εντολών της κυβέρνησης για συρρίκνωση και αφαίρεση ασφαλιστικών κατακτήσεων.

Παράλληλα, προχωρεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τις μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΟΑ και των υπολοίπων ΔΕΚΟ που έχουν απομείνει και, μάλιστα, με ύποπτες και αδιαφανείς διαδικασίες. Η σκληρή αυτή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους, στους αγρότες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα συναντήσει την ενωτική και δυναμική απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους φορείς, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών στο Σπόρτιγκ στις 10 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., με στόχο να συγκροτήσουμε ευρύ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ στα κυβερνητικά σχέδια, και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

* Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ

Η εργαζόμενη γυναίκα στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Την περασμένη Κυριακή γράφαμε από τις ίδιες εδώ στήλες των εργατικών θεμάτων ότι «Οι προτάσεις Γιαννίτση είναι εδώ!». Λίγες μόλις ώρες αργότερα, τη Δευτέρα το πρωί η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας. Ετσι ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, μιλώντας σε ημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαπέλυσε τη δική του «ρουκέτα» κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Στο στόχαστρό του μπήκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υφυπουργό Εργασίας, στη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση πρέπει να καθοριστεί «μια νέα ισορροπία μεταξύ των φύλων, που καθιστούν αναγκαία την εξάλειψη των διαφοροποιήσεων». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι και τα ελάχιστα δικαιώματα που απομένουν στις εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και μάλιστα στο όνομα της «ισότητας»!

Στο πλευρό του υφυπουργού τάχθηκε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου, η οποία με τη σειρά της, παραδίδοντας μαθήματα «φεμινιστικής» και ευρωπαϊκής ευαισθησίας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η εφαρμογή της "προστατευτικής νομοθεσίας" (15ετία, πρόωρη συνταξιοδότηση, έμμεση και εξαρτημένη ασφάλιση) ευθύνεται για την υποβαθμισμένη θέση των γυναικών στην αγορά» και πως «η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, λόγω μητρότητας, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση των γυναικών»..!

Οι δήθεν ανασκευές που ακολούθησαν από τον υφυπουργό Εργασίας, αλλά και η τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι οι θέσεις της ευρωβουλευτή είναι προσωπικές και δε δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν τις ανησυχίες των εργαζομένων. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης για ανατροπές, λέγοντας ότι δε νοείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού του Δ. Ρέππα, ο οποίος επί της ουσίας κράτησε ανοιχτό το «παράθυρο» για χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης των γυναικών.

Είπαν «όχι» στην απεργία

Δεν περνάει μέρα, που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μην επιβεβαιώνει τον υπονομευτικό της ρόλο, την πλήρη ευθυγράμμισή της με την πολιτική της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, την Παρασκευή, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ, για πανεργατική προειδοποιητική απεργία στα μέσα Γενάρη, με κύριο μέτωπο την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία και την Πρόνοια. Μια απεργία, που χρονικά θα συνέπιπτε με την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» και την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της κυβέρνησης των αντιασφαλιστικών μέτρων, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας. Απέρριψαν την απεργιακή κινητοποίηση, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι ένα όπλο, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη συσπείρωση των εργαζομένων, θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και θα ενταφιάσει τον «κοινωνικό» της διάλογο, πριν ακόμα αρχίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ