ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια του αγώνα με όποιο τίμημα...

Εντυπώσεις απ' τους αγωνιστές απεργούς πείνας μετέφερε η 12η ελληνική αποστολή, που γύρισε πρόσφατα απ' την Κωνσταντινούπολη

Η δωδέκατη ελληνική αποστολή, απ' τον περασμένο Οκτώβρη που ξεκίνησε η απεργία πείνας μέχρι θανάτου στην Τουρκία, γύρισε την Κυριακή απ' την Κωνσταντινούπολη και μετέφερε χτες - σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο - τις πολύτιμες εμπειρίες της. Σκοπός κι αυτής της αποστολής ήταν, όπως επισήμαναν τα μέλη της, «να εκφράσουμε από κοντά την έμπρακτη εκδήλωση πολιτικής, ηθικής και ανθρωπιστικής στήριξης στους απεργούς πείνας και να μεταφέρουμε το πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης στους ανθρώπους, που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες αγωνίζονται για τη δημοκρατία σ' αυτή τη χώρα».

Η συγκεκριμένη αποστολή συναντήθηκε με δικηγόρους της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερη εντύπωση τούς προκάλεσε η στάση του Μπενίτς Ασγκί, ενός πρώην εισαγγελέα, που θυσίασε καριέρα και με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του προτίμησε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων και των απεργών πείνας. Συνάντηση έγινε επίσης με την εκδότρια του περιοδικού «Vatan» (πατρίδα), το οποίο δέχτηκε ξανά πριν δύο βδομάδες τη βίαιη εισβολή των διωκτικών αρχών στα γραφεία του, καθώς και με γιατρούς της Πόλης που συμπαραστέκονται στους απεργούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση, ωστόσο, στα μέλη της ελληνικής αποστολής προκάλεσε η επίσκεψη που έκαναν σε ιδιωτικό κέντρο περίθαλψης της Κωνσταντινούπολης, όπου πέντε νεαροί αγωνιστές (18 έως 25 ετών), μερικώς αποφυλακισθέντες και σε πολύ κακή κατάσταση, αντιμετώπιζαν ποινές έως και ισόβια γιατί συμμετείχαν σε οργανώσεις της Αριστεράς. Ακόμη επίσκεψη έγινε και στη συνοικία των ηρώων και αγωνιστών απεργών πείνας, στο Κιουτσούκ Αρμουκλού, που δέχτηκε δολοφονικές επιθέσεις απ' τις αστυνομικές δυνάμεις στις 5 και 13 του περασμένου Νοέμβρη, καθώς και στον Σύλλογο Γονέων Πολιτικών Κρατουμένων «Ταγιάντ». Τέλος, τα μέλη της ελληνικής αποστολής πήραν μέρος στη συγκέντρωση- συλλαλητήριο, που διοργάνωσαν τα τουρκικά συνδικάτα, την 1η του Δεκέμβρη, με οικονομικά και πολιτικά αιτήματα. «Ζώντας από κοντά και βλέποντας τη θηριωδία των τουρκικών διωκτικών αρχών απέναντι σε όσους αγωνίζονται, θα μεταφέρουμε την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας και η συμπαράστασή μας στους αγωνιστές της Τουρκίας», ήταν η υπόσχεση που δόθηκε απ' την ελληνική αποστολή. Σ' αυτήν συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΣΑ, της ΟΛΜΕ κ.ά.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προχωρά σε μέτρα καταστολής η κυβέρνηση

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Associated Press

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία
ΣΕΟΥΛ.-

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει βία για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εάν αυτοί προχωρήσουν σε απεργία, όπως έχουν προειδοποιήσει, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, απείλησαν χθες Νοτιοκορεάτες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Κορέα Χέραλντ, σε συνάντηση συναρμόδιων υπουργών για κοινωνικά ζητήματα, τέθηκε το θέμα της συνδυασμένης απεργίας, που κήρυξαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις έξι δημόσιων επιχειρήσεων (σιδηρόδρομοι, αέριο, θέρμανση, ηλεκτρισμός, πυρηνική ενέργεια και βαριά βιομηχανία). Ο υπουργός Κυβερνητικών Υπηρεσιών και Εσωτερικών Λι Κέουν-σικ, ο υπουργός Εργασίας Γου Γιονγκ-τάε κ.ά. κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν τη βούληση να εμπλακούν σε «διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των συνδικάτων για να αποφευχθεί η απεργία», ωστόσο σε μια - προφανή - προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα κινητοποιήσουν τις αστυνομικές αρχές για να σπάσουν την απεργία και θα χρησιμοποιήσουν έκτακτους εργαζόμενους. «Από την αρχή το περιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα κήρυσσε παράνομη την απεργία και θα απειλούσε με κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας», σχολίασε ο Λι Γιονγκ-ριούλ, από το συνδικάτο των Εργαζομένων στους Σιδηροδρόμους, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η απεργία - που είναι προγραμματισμένη για την τρίτη βδομάδα του Δεκέμβρη - θα γίνει. Ηδη, απεργίες έχουν αρχίσει σε αρκετούς άλλους τομείς της νοτιοκορεατικής οικονομίας αυτήν τη βδομάδα.

Βάρβαρο φονικό στην Κολομβία

ΜΠΟΓΟΤΑ.-

Ο 17χρονος φοιτητής Τζον Φρέντυ Ποβέντα είχε μόλις αρχίσει τις διακοπές του από τη σχολή του - σπούδαζε μηχανικός - κι είχε πάρει το λεωφορείο για να πάει στο ορεινό σπίτι της μητέρας του, όπου θα περνούσε τα Χριστούγεννα. Αλλά δεν έμελλε να φτάσει ποτέ. Μασκοφόροι, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, ανήκουν στην ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα AUC, έβγαλαν το φοιτητή και τους άλλους επιβαίνοντες έξω, πήραν το νεαρό και άλλα 14 άτομα, ανάμεσά τους και μια φοιτήτρια Ιατρικής, και αφού τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν τους πυροβόλησαν δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού...

Το φονικό, ένα από τα πιο βάρβαρα της τελευταίας χρονιάς, συνέβη το Σάββατο, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστό, και αποτελεί την πρώτη εμφάνιση της οργάνωσης Ηνωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) στην περιοχή Σογκαμόσα, που διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο. Πρόκειται για μια δολοφονία που δεν είχε κανένα κίνητρο - ανάμεσα στους 12 άνδρες και τις 3 γυναίκες βρίσκονταν μηχανικοί, δάσκαλοι και φοιτητές, που δεν είχαν καμία σχέση με τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα επί 37 χρόνια.

Ενας τοπικός αξιωματούχος μίλησε για «πρωτοφανές» επεισόδιο στην περιοχή. «Οι άνθρωποι εδώ είναι τίμιοι και σκληρά εργαζόμενοι. Ποτέ δεν είχαν συμβεί σφαγές σαν κι αυτήν εδώ».

Μια μονάδα της AUC προσπαθούσε εδώ και καιρό να «διεισδύσει» στην περιοχή, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες. Αλλά «κανείς δεν είχε πάρει τις απειλές τους στα σοβαρά», δήλωσε ο Λουίς Μπερνάρδο Δίαζ του κυβερνητικού γραφείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ακροδεξιοί «δεν ενδιαφέρονταν καν αν υποστηρίζουμε την FARC» (τις Απελευθερωτικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), είπε μια γυναίκα που βρισκόταν στο λεωφορείο. «Μας είπαν πως έστελναν ένα μήνυμα σε άλλους».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μέτρα απελπισίας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η κυβέρνηση της Αργεντινής προχώρησε χθες στην απαγόρευση αναλήψεων ποσών άνω των 250 δολαρίων σε μετρητά τη βδομάδα για όλους τους πολίτες της χώρας επί 90 μέρες, σε μια προσπάθεια να «σώσει» τη χώρα από την πλήρη οικονομική κατάρρευση, μετέδιδε χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, καθώς οι πολίτες προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους πριν αρχίσει να ισχύει το νέο μέτρο. Τουλάχιστον 700 εκατ. δολάρια από τα αποθεματικά τραπεζών είχαν αντληθεί από τους καταθέτες, εν μέσω των φόβων για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο δήλωσε πως οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι για να αντιμετωπιστούν οι «επιθέσεις κερδοσκόπων» εναντίον του εθνικού νομίσματος, του πέσος, με σκοπό να υποτιμηθεί και να μονιμοποιηθεί το χρέος της Αργεντινής, που ανέρχεται στο ποσόν των 132 δισ. δολαρίων.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης απαγορεύει, επίσης, τις μεταφορές ποσών άνω των 1.000 δολαρίων το μήνα. Οι πολίτες μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες και επιταγές.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Καβάγιο, όσο και ο Πρόεδρος Φερνάνδο δε λα Ρούα έκαναν δηλώσεις σε δραματικούς τόνους: «Ολο το χρόνο κάποιοι ήθελαν να καταστρέψουν την Αργεντινή... αλλά δε θα φύγουν με τα χρήματά μας. Αυτή τη φορά δε θα χάσουμε», είπε ο πρώτος. Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, είπε πως «δε θα υπάρξει υποτίμηση του πέσος».

Η οικονομική κρίση έχει εκτοξεύσει την ανεργία σε ποσοστό άνω του 16%, ενώ οι προταθείσες μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά 13% (!) προκαλούν όλο και πιο αυξημένη ένταση στο κοινωνικό πεδίο.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέες διαδηλώσεις κατά της εξαθλίωσης

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Για άλλη μια φορά, χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, την περασμένη Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για τις άσχημες συνθήκες επιβίωσης, την ανασφάλεια στις εργασίες τους και απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Με τους ήχους μπάντας που έπαιζε πατριωτικά τραγούδια και με υψωμένες τις γροθιές, περίπου 15.000 εργάτες πορεύτηκαν στο κέντρο του Βουκουρεστίου, αψηφώντας τους παγωμένους δρόμους του.

«Φτάνει πια! Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός», ήταν το βασικό σύνθημα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Οι συνθήκες διαβίωσης των φτωχών χειροτερεύουν τον χειμώνα, όταν αυξάνονται οι λογαριασμοί θέρμανσης και οι τιμές προϊόντων, ενώ άλλα προϊόντα δέχονται αυξήσεις στις τιμές τους λόγω και των Χριστουγέννων.

Αρκετοί εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες και στα ταχυδρομεία εξέφρασαν φόβους ότι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πρόσφατα αύξησε τις τιμές στα κύρια καταναλωτικά αγαθά, εκτελώντας μέρος του σχεδίου για να φτάσει η χώρα στα διεθνή επίπεδα.

Τώρα πια τα κύρια αγαθά ενός μήνα φτάνουν ως και 50 δολάρια, μεγάλο ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μόλις 100 δολάρια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου το 35% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο έχει καθοριστεί με μηνιαίες αποδοχές τα 40 δολάρια.

Οι διαδηλωτές επίσης εξέφρασαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Ανδριάν Ναστάσι, έχει δεχτεί έντονες κριτικές πως ικανοποιεί τις ορέξεις της Δύσης σε ό,τι αφορά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που δεν ασχολείται με τα καθημερινά προβλήματα του λαού.

«Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς και χαμηλότερους φόρους», είπε η Ελένα Μπασίου, εργαζόμενη στα ταχυδρομεία του Βουκουρεστίου, και πρόσθεσε ότι λαμβάνει περίπου 60 δολάρια το μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ