ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διαψεύδουν... επιβεβαιώνοντας τις ανατροπές που ετοιμάζουν

Κανείς από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε ζητά ανατροπή των μέχρι τώρα αντιασφαλιστικών νόμων. Συζητούν παραπέρα υποβάθμιση των γυναικών, αρκεί να γίνει με «κοινωνικό διάλογο»

Στη γνωστή τακτική του «άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω» επανέρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του ασφαλιστικού, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, να εξουδετερώσει αντιδράσεις και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους. Ετσι χτες, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος έσπευσαν να διαψεύσουν, είτε να πάρουν αποστάσεις από τα λεχθέντα στην προχτεσινή ημερίδα για την κοινωνική ασφάλιση που είχε οργανώσει η ευρωβουλευτής του κόμματος Α. Καραμάνου.

Ομως παρά τις «διαψεύσεις», όπως σαφώς προκύπτει από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών θα εμπεριέχεται στη διαδικασία του διαλόγου»..! Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναμόρφωση του ασφαλιστικού, αν όλες οι ρυθμίσεις παραμείνουν ως έχουν..!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην προχτεσινή ημερίδα της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου, η ίδια είχε προβάλει την εξωφρενική εκτίμηση ότι «η εφαρμογή της "προστατευτικής νομοθεσίας" (15ετία, πρόωρη συνταξιοδότηση, έμμεση ασφάλιση) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υποβαθμισμένη θέση των γυναικών» και πως «η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών λόγω μητρότητας, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση των γυναικών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, χωρίς ούτε στιγμή να αμφισβητήσει τις εκτρωματικές θέσεις που πρόβαλε η ευρωβουλευτής του κόμματός του, ανέλαβε με τη σειρά του τη θεωρητική θεμελίωση των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ετσι υποστήριξε ότι «η διαφοροποίηση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για πρόσβαση σε όλες τις θέσεις εργασίας, η καθιέρωση ισότητας στην αμοιβή και στους όρους εργασίας αποτελούν για την κυβέρνησή μας τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των φύλων, που καθιστούν αναγκαία την εξάλειψη των διαφοροποιήσεων στη σχεδιαζόμενη κοινωνικο-ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το γιατί βέβαια η προστασία και ενίσχυση των γυναικών πρέπει να περάσει μέσα από την κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων της με την «εξάλειψη των διαφοροποιήσεων μεταξύ των φύλων» είναι ένα πράγμα που μπορεί να κατανοήσει μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος του οποίου Μ. Κουτσίκου έσπευσε να υποστηρίξει ότι ναι μεν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να παραμείνει στην εγγύηση της πολιτείας, αλλά αυτό «καθόλου δεν αναιρεί την ανάγκη ανάπτυξης παράλληλων συστημάτων επικουρικής ασφάλισης, βασισμένων στην κεφαλαιοποιητική και πλήρως ανταποδοτική λογική».

Οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Εργασίας και της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσαν θύελλα υποκρισίας..! Ευκαιρία δοθείσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έσπευσε να επιτεθεί στη σύντροφό του στο κόμμα ευρωβουλευτή, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της «απαράδεκτες». Την ίδια στιγμή όμως, ερωτηθείς για τις θέσεις του υφυπουργού, απάντησε ότι «ο υφυπουργός διέψευσε ότι έκανε τέτοιες προτάσεις» για να προσθέσει πως «προτάσεις στις οποίες εμπεριέχεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν τις αποδεχόμαστε». Προφανώς ξέχασε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «εκ των πραγμάτων ο εξορθολογισμός του συστήματος σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ή δύο χρόνια». Και βέβαια και χτες παρά τις φραστικές κορόνες δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα: «Αν η κυβέρνηση έχει να προτείνει κάποιες συζητήσεις συγκεκριμένες επί των συγκεκριμένων θεμάτων, εμείς εδώ είμαστε..!».

Αδύνατη μνήμη όμως φαίνεται ότι έχει και ο συντονιστής επί κοινωνικών υποθέσεων της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αν και υπενθυμίζει «την αμετακίνητη θέση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα όρια ηλικίας» δε μας υπενθυμίζει ότι με νόμο της ΝΔ όλες οι εργαζόμενες γυναίκες μετά το 1993 υποχρεώνονται να εργάζονται όπως και οι άντρες μέχρι τα 65 χρόνια τους. Για το γεγονός αυτό, δε λένε κουβέντα όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές, και εκπρόσωποι κομμάτων και στην πράξη νομιμοποιούν το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε βάρος των γυναικών τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της προστασίας της μητρότητας και της πραγματικής ισότητας των γυναικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε χτες τις θέσεις που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας «μια ακόμη επίδειξη κοινωνικού κανιβαλισμού που καταμαρτυρεί τις μεθοδεύσεις και προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό».


«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»
Αγριες περικοπές και στον κοινωνικό τομέα

Ο λεγόμενος «κοινωνικός προϋπολογισμός» του 2001 δεν είναι τίποτε άλλο παρά η «επιβεβαίωση του χαρακτήρα και αυτού του προϋπολογισμου (σσ του 2002) ως αντιλαϊκού και βαθιά ταξικού», ο οποίος χαρακτηρίζεται από «άγριες περικοπές και συρρίκνωση των δαπανών που διατίθενται στον κοινωνικό τομέα». Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του κοινωνικού προϋπολογισμου του 2001 ο οποίος σύμφωνα με το Ν. 2084/92 πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο τρέχον έτος. Η συζήτηση αυτή γίνεται φέτος για πρώτη φορά σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διατάξεις του αναθεωρημένου Συντάγματος. Σχολιάζοντας την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όπως διαμορφώθηκε το 2001, αλλά και όπως προκαθορίζεται για τον επόμενο χρόνο, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι η κυβέρνηση «προσαρμόζεται πλήρως, ως καλός υπάλληλος, στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου στις υποχρεώσεις που καθορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις εντός ΟΝΕ δεσμεύσεις».

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν την υγεία ο Νίκος Γκατζής τόνισε πως οι περικοπές κονδυλίων «προετοιμάζουν τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση». Σημείωσε πως «για άλλη μια χρόνια οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται για ολοκλήρωση των νέων νοσοκομείων, την επέκταση των κτιριακών υποδομών, τη σύσταση και λειτουργία των μονάδων όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι υποσχέσεις μόνο στα χαρτιά, ενώ το ίδιο γίνεται και για το θέμα των προσλήψεων». Μάλιστα επισήμανε ότι για τις προσλήψεις προβλέπεται κονδύλιο μόλις 5,87 εκατομμυρίων ευρώ. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία επισήμανε πως υπάρχουν 26.000 κενές οργανικές θέσεις, όταν τα κονδύλια που διατίθενται δε φθάνουν ούτε για να καλύψουν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις που είναι περίπου 1.500 έως 2.000 εργαζόμενοι. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε επίσης πως «οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων για κοινωνικές δαπάνες μειώνονται κατά 40% από 16 εκατομμύρια ευρώ σε 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τη νοσηλεία στο εξωτερικό μηδενίζονται, καθώς και οι δαπάνες για τη λειτουργία σχολών στα νοσοκομεία, ενώ μειώσεις υπάρχουν και στα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «μειώνονται δραματικά τόσο οι επιχορηγήσεις για τα ιδρύματα πρόνοιας, καθώς και οι επιχορηγήσεις για τις αποδοχές του προσωπικού».

Για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης ο Νίκος Γκατζής έκανε λόγο για «περικοπές σοκ», λέγοντας πως «μεθοδευμένα η κυβέρνηση υπονομεύει τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τα σε παραπέρα οικονομικό βούλιαγμα προκειμένου το επόμενο διάστημα να επιβάλλει τα γνωστά αντιασφαλιστικά της μέτρα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε επίσης πως «την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις γνώστες στατιστικές της απάτης μεταφέρει μέρος από τα ψαλιδισμένα κονδύλια στα ασφαλιστικά ταμεία στην περιβόητη συμμετοχή του δημόσιου στην κοινωνική ασφάλιση». Ο Νίκος Γκατζής κατάθεσε χτες στη Βουλή τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση που μεταξύ άλλων προβλέπουν τη «δημόσια καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό» καθώς και την «πλήρη ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση».

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι εισηγητές βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι τα κονδύλια που διατίθενται είναι αυτά που μπορούν να διατεθούν «με δεδομένες τις δημοσιονομικές συνθήκες». «Κωμικοτραγικό» χαρακτήρισαν το γεγονός της συζήτησης του κοινωνικού προϋπολογισμου του 2001 το... Δεκέμβρη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ασκώντας τη συνήθη κριτική περί αδιαφάνειας των συναλλαγών και των προμηθειών στο χώρο της υγείας. Για την «εφαρμογή πολιτικών με στόχο την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος» έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΝ.


Στάση εργασίας στον ΟΓΑ

Σε τετράωρη στάση εργασίας (11-3 μ.μ.) κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του ΟΓΑ, διαμαρτυρόμενοι γιατί η κυβέρνηση δεν τους αποδίδει το ειδικό επίδομα, ύψους 60.000 δραχμών το μήνα. Οι στάσεις εργασίας θα επαναληφθούν τις ίδιες ώρες όλη την επόμενη βδομάδα, 10-14 Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επίδομα χορηγήθηκε σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, τελικά η υπόσχεση δεν τηρείται.

Για εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του ΟΓΑ, κάνει λόγο ο Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου ΟΓΑ. Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η κατάσταση στις υπηρεσίες του Οργανισμού έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λειτουργούν με το μισό προσωπικό, προσλήψεις δε γίνονται και οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται, ενώ αναγκάζονται να περιμένουν και ενάμιση χρόνο για να πάρουν τις συντάξεις ή τις αποζημιώσεις για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής, υπηρεσίες του ΟΓΑ, ανατίθενται σε ιδιώτες έναντι υψηλών αμοιβών.

  • Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα και οι ισόβιες συντάξεις για το έκτο δίμηνο του 2001, θα καταβληθούν από τις 6-15 Δεκέμβρη.

Συνέλευση συνταξιούχων Καλλιθέας

Την απολογιστική συνέλευσή της πραγματοποιεί η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω Δήμων το Σάββατο 8 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στο δημαρχείο Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76). Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο απολογισμός δράσης του διοικητικού συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ