Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διαψεύδουν... επιβεβαιώνοντας τις ανατροπές που ετοιμάζουν

Κανείς από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε ζητά ανατροπή των μέχρι τώρα αντιασφαλιστικών νόμων. Συζητούν παραπέρα υποβάθμιση των γυναικών, αρκεί να γίνει με «κοινωνικό διάλογο»

Στη γνωστή τακτική του «άλλα λέω, άλλα εννοώ και άλλα κάνω» επανέρχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση του ασφαλιστικού, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, να εξουδετερώσει αντιδράσεις και να παγιδεύσει τους εργαζόμενους. Ετσι χτες, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, αλλά και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος έσπευσαν να διαψεύσουν, είτε να πάρουν αποστάσεις από τα λεχθέντα στην προχτεσινή ημερίδα για την κοινωνική ασφάλιση που είχε οργανώσει η ευρωβουλευτής του κόμματος Α. Καραμάνου.

Ομως παρά τις «διαψεύσεις», όπως σαφώς προκύπτει από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, «το θέμα της συνταξιοδότησης των γυναικών θα εμπεριέχεται στη διαδικασία του διαλόγου»..! Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε και αυτός ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναμόρφωση του ασφαλιστικού, αν όλες οι ρυθμίσεις παραμείνουν ως έχουν..!

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στην προχτεσινή ημερίδα της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου, η ίδια είχε προβάλει την εξωφρενική εκτίμηση ότι «η εφαρμογή της "προστατευτικής νομοθεσίας" (15ετία, πρόωρη συνταξιοδότηση, έμμεση ασφάλιση) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υποβαθμισμένη θέση των γυναικών» και πως «η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών λόγω μητρότητας, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση των γυναικών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, χωρίς ούτε στιγμή να αμφισβητήσει τις εκτρωματικές θέσεις που πρόβαλε η ευρωβουλευτής του κόμματός του, ανέλαβε με τη σειρά του τη θεωρητική θεμελίωση των ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ετσι υποστήριξε ότι «η διαφοροποίηση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για πρόσβαση σε όλες τις θέσεις εργασίας, η καθιέρωση ισότητας στην αμοιβή και στους όρους εργασίας αποτελούν για την κυβέρνησή μας τους βασικούς παράγοντες καθορισμού μιας νέας ισορροπίας μεταξύ των φύλων, που καθιστούν αναγκαία την εξάλειψη των διαφοροποιήσεων στη σχεδιαζόμενη κοινωνικο-ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το γιατί βέβαια η προστασία και ενίσχυση των γυναικών πρέπει να περάσει μέσα από την κατάργηση και των τελευταίων δικαιωμάτων της με την «εξάλειψη των διαφοροποιήσεων μεταξύ των φύλων» είναι ένα πράγμα που μπορεί να κατανοήσει μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εκπρόσωπος του οποίου Μ. Κουτσίκου έσπευσε να υποστηρίξει ότι ναι μεν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να παραμείνει στην εγγύηση της πολιτείας, αλλά αυτό «καθόλου δεν αναιρεί την ανάγκη ανάπτυξης παράλληλων συστημάτων επικουρικής ασφάλισης, βασισμένων στην κεφαλαιοποιητική και πλήρως ανταποδοτική λογική».

Οι τοποθετήσεις του υφυπουργού Εργασίας και της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ ξεσήκωσαν θύελλα υποκρισίας..! Ευκαιρία δοθείσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έσπευσε να επιτεθεί στη σύντροφό του στο κόμμα ευρωβουλευτή, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της «απαράδεκτες». Την ίδια στιγμή όμως, ερωτηθείς για τις θέσεις του υφυπουργού, απάντησε ότι «ο υφυπουργός διέψευσε ότι έκανε τέτοιες προτάσεις» για να προσθέσει πως «προτάσεις στις οποίες εμπεριέχεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δεν τις αποδεχόμαστε». Προφανώς ξέχασε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «εκ των πραγμάτων ο εξορθολογισμός του συστήματος σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά ένα ή δύο χρόνια». Και βέβαια και χτες παρά τις φραστικές κορόνες δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα: «Αν η κυβέρνηση έχει να προτείνει κάποιες συζητήσεις συγκεκριμένες επί των συγκεκριμένων θεμάτων, εμείς εδώ είμαστε..!».

Αδύνατη μνήμη όμως φαίνεται ότι έχει και ο συντονιστής επί κοινωνικών υποθέσεων της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αν και υπενθυμίζει «την αμετακίνητη θέση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα όρια ηλικίας» δε μας υπενθυμίζει ότι με νόμο της ΝΔ όλες οι εργαζόμενες γυναίκες μετά το 1993 υποχρεώνονται να εργάζονται όπως και οι άντρες μέχρι τα 65 χρόνια τους. Για το γεγονός αυτό, δε λένε κουβέντα όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές, και εκπρόσωποι κομμάτων και στην πράξη νομιμοποιούν το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σε βάρος των γυναικών τα τελευταία χρόνια, δηλαδή της προστασίας της μητρότητας και της πραγματικής ισότητας των γυναικών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας χαρακτήρισε χτες τις θέσεις που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας «μια ακόμη επίδειξη κοινωνικού κανιβαλισμού που καταμαρτυρεί τις μεθοδεύσεις και προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ