ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατιά πρωτοβουλία συσπείρωσης και πάλης

Τη Δευτέρα, 10 Δεκέμβρη, στο Σπόρτινγκ, η σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών, επιτροπών αγώνα

Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να στρώνει το δρόμο για να περάσει τα μέτρα ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη συναίνεση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ συνεχίζει στο δρόμο της οργάνωσης του αγώνα και συντονισμού των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, διοργανώνει ανοιχτή πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα στις 10 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ (Σταθμός Ηλεκτρικού Αγ. Ελευθέριος). Ηδη για το σκοπό αυτό έχει απευθύνει προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές, εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη των εργαζομένων, των βιοτεχνών και της αγροτιάς.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του, κεντρικοί άξονες στη σύσκεψη πάνω στους οποίους θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί από κοινού ένα αγωνιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι:

  • Απόρριψη συνολική των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών μέτρων.
  • Καταδίκη του παζαριού μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο.
  • Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από κυβέρνηση, εργοδότες, χωρίς νέα επιβάρυνση των εργαζομένων. Επιστροφή των κλεμμένων.
  • Απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και τα «απογευματινά ιατρεία» στα νοσοκομεία.
  • Διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών και αγροτικών νοικοκυριών.

Γύρω από αυτούς τους άξονες, όπως εκτιμάει το ΠΑΜΕ, υπάρχει η δυνατότητα να ενώσουν τις δυνάμεις και να διευρύνουν το μέτωπο, με στόχο «την αντεπίθεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και κόντρα στη γραμμή της υποταγής των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ».

Σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση με πιο επιδέξιους ελιγμούς και αξιοποιώντας τον «κουρνιαχτό» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, θα επιχειρήσει να νομοθετήσει το σύνολο των αντεργατικών της επιλογών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, αυτό το κεφαλαιώδες θέμα για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, αγρότες και ΕΒΕ, δεν μπορούμε να το «εμπιστευτούμε» στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που ρίχνουν γέφυρες προς την κυβέρνηση.

Ομοσπονδία Φαρμάκου

Να συμμετέχουν στη σύσκεψη που διοργανώνει το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων μελών της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Μπροστά στον κίνδυνο πλήρους ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης -σημειώνει η ΟΕΦΣΕΕ- επιβάλλεται ο συντονισμός όλων μας συνδικάτων και συνδικαλιστών. Ολων όσοι νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε με ευθύνη, απέναντι στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης, να υπερασπιστούμε με δύναμη και αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε. Προτείνει δε στα σωματεία της να πάρουν πρωτοβουλίες ή να δηλώσουν συμμετοχή σε ανάλογες εκδηλώσεις, που γίνονται σε όλη την Ελλάδα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συναγερμός σε όλα τα μέτωπα

Ολοταχώς προς ένα νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρούν και οι εργαζόμενοι του Πειραιά, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την προστασία του δικαιώματος στη δουλιά, για να αποκρούσουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική που έχει μετατρέψει την πειραιώτικη περιφέρεια σε γκέτο ανέργων και σε «νεκροταφείο» εργοστασίων. Οπως αποφασίστηκε χτες σε πλατιά σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά με τη συμμετοχή δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστικών κινήσεων, ο αγώνας αρχίζει από αύριο Πέμπτη 6 του μήνα με μαζική παρέμβαση στις 12 το μεσημέρι στη ΓΣΕΕ για την καταδίκη της τακτικής της συνδικαλιστικής ηγεσίας η οποία παίζει ρόλο πρωταγωνιστή, όπως ειπώθηκε, στην αντεργατική επίθεση. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων για να μεταφερθεί το σύνθημα του αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς αλλά και για να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή στην ανοιχτή σύσκεψη του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη 12 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Ακόμα όλοι οι παραβρισκόμενοι συμφώνησαν ομόφωνα να κάνουν και δική τους υπόθεση τον αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για να προστατευτεί και να αναπτυχθεί αυτός ο μοναδικός οικονομικός αιματοδότης του Πειραιά. Το νέο πρόγραμμα δράσης των εργαζομένων στη Ζώνη που καθορίστηκε χτες το απόγευμα και ανακοινώθηκε στη σύσκεψη από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνη Πουντίδη, περιλαμβάνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή στις 11 Δεκέμβρη το απόγευμα, αποκλεισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στις 18 του μήνα και συναυλία παραμονή των Χριστουγέννων έξω από το ΥΕΝ που θα αποτελέσει τα «κάλαντα των ανέργων».

Τη σύσκεψη άνοιξε ο γραμματέας του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης επισημαίνοντας ότι: «Οι προτάσεις Γιαννίτση που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και είχαν προκαλέσει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις είναι εδώ. Η κυβέρνηση τις επανέφερε στο προσκήνιο, ενώ το δρόμο τής άνοιξε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με πρωτεργάτη τον πρόεδρό της. Οι προτάσεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα νομοσχέδια για την εμπορευματοποίηση της υγείας. Συνολικά οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με σφοδρή επίθεση για το δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους και την αύξηση των κερδών των πλουτοκρατών. Είναι η ώρα λοιπόν να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας».

Παίρνοντας το λόγο ο Ι. Πουντίδης ανέφερε: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία και αδιαίρετη και έχει στόχο τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας, του "κόστους" μας όπως λένε για την αύξηση των υπερκερδών της οικονομικής ολιγαρχίας. Πρέπει να σβήσουμε τις αυταπάτες από τους εργαζόμενους και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι συνεχώς θα τους πηγαίνουν πίσω αν δεν αντιδράσουν».

«Αυτό που καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον των λαών στον οποίο προσυπογράφει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας και πρόεδρος της αντιπολεμικής Παμπειραϊκής Συντονιστικής Επιτροπής και εξήγησε: «προσπαθούν να μετακυλίσουν τις συνέπειες του πολέμου στους εργαζόμενους με το χτύπημα θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Πρέπει να πάρουν "τα ποδάρια μας φωτιά" για να καταλάβουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι είναι αντιμέτωποι με μια εφ' όλης της ύλης επίθεση. Να προετοιμαστούν για δυναμικές συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική παρέμβαση από το ΠΑΜΕ στο «Ιπποκράτειο»

Συνέχεια την Πέμπτη στο ΑΧΕΠΑ

«H υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση» βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία -πικετοφορία που οργάνωσε χτες βράδυ το ΠΑΜΕ έξω από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν λαϊκό σύστημα Υγείας, όχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις και όχι στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στις πικέτες των διαδηλωτών. Το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση η δυναμική αυτή διαμαρτυρία είναι ότι η Υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο είδος και ότι το μαζικό λαϊκό κίνημα μαζί με το κίνημα των υγειονομικών και των άλλων εργαζόμενων θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να αποτρέψουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Αχιλλέας Κωστόπουλος, που πήρε μέρος στη διαμαρτυρία, υπογράμμισε: «Με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που πάει να καθιερώσει η κυβέρνηση μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, θίγονται τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων, ενώ θα καρπωθούν σημαντικά ποσά κάποιοι μεγαλογιατροί. Εμείς σήμερα διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ' αυτό και να δηλώσουμε ότι ως εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το μέτρο. Πιστεύουμε ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα και διεκδικούμε δημόσιο δωρεάν λαϊκό σύστημα Υγείας και πλήρη χρηματοδότηση από τους εργοδότες και το κράτος και καμιά πληρωμή από τους ασφαλισμένους στα ασφαλιστικά ταμεία...».

Η εργαζόμενη στο «Ιπποκράτειο» γιατρός Αννα Κασάπη που συμμετείχε στη διαμαρτυρία σε δήλωσή της τόνισε: «Η σημερινή πικετοφορία εντάσσεται στα πλαίσια της αντίστασης στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία, να τη μετατρέψει από αγαθό σε εμπόρευμα. Με υπουργική απόφαση καθιερώνεται η λειτουργία απογευματινών εξωτερικών ιατρείων με αμοιβή από 15 έως 50 χιλιάδες για τις κλινικές ειδικότητες και για τις χειρουργικές μικροεπεμβάσεις 50 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση των ασφαλισμένων και από την άλλη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών και, τρίτο, εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης που η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει, δεδομένου ότι εκκρεμεί η λειτουργία πάνω από 200 Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, που προβλέπονταν από το 1986...».

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία μοίρασαν έντυπο υλικό του ΠΑΜΕ για το θέμα της Υγείας και μίλησαν σε δεκάδες επισκέπτες του Νοσοκομείου για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα νέα μέτρα για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανανέωσαν επίσης το αγωνιστικό ραντεβού τους για την Πέμπτη το απόγευμα έξω από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί παρόμοια διαμαρτυρία.

Διάβημα αύριο στο υπουργείο Εργασίας

Μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας θα κάνουν αύριο, Πέμπτη 6 Δεκέμβρη, στις 3 το μεσημέρι, εργατικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις και μαζικοί φορείς, με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών για τη συνταξιοδότηση των γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ