ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Παίρνουν «θέσεις μάχης»!

Πανέτοιμοι για τη συμμετοχή τους στα νομαρχιακά συλλαλητήρια, στις 10 Δεκέμβρη, οι αγρότες. Κύμα συμπαράστασης από εκπροσώπους εργαζομένων, μαθητών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Καθημερινά όλο και περισσότεροι αγρότες παίρνουν «θέσεις μάχης» για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται στις 10 Δεκέμβρη, με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας. Τη Δευτέρα το πρωί, λοιπόν, με αφετηρία τις πλατείες και τους δρόμους των χωριών, όπου καθημερινά παρατάσσουν όλα και περισσότερα τρακτέρ, οι ξωμάχοι θα ξεκινήσουν για τις πρωτεύουσες των νομών, όπου και θα παραμείνουν επί τρία μερόνυχτα. Στη συνέχεια θα ξανασυνεδριάσουν οι εκπρόσωποι της μαχόμενης αγροτιάς και θ' αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα.

Οι εξεγερμένοι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι ο αγώνας τους δε γίνεται για την επίλυση κάποιων επιμέρους, εφήμερων και τοπικών προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση αιτημάτων, ζωτικής σημασίας και στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην ικανοποίηση των σύγχρονων διατροφικών και καταναλωτικών αναγκών του ελληνικού λαού. Καλούν, δε, τ' άλλα λαϊκά στρώματα να συμπαραταχτούν στο δίκαιο αγώνα τους, καθώς η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί μια επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες.

Πανέτοιμοι στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι πλατείες και οι δρόμοι των χωριών «πλημμύρισαν» με τρακτέρ. Οι θεσσαλοί μαχητές της αγροτιάς προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να καταφέρει το «ξεφούσκωμα» του αγώνα τους που επιδιώκει και με την απρόσκλητη επίσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, στην περιοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Γεωργίας.

Ενόψει της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων στους νομούς της περιοχής πραγματοποιούνται επαρχιακά συλλαλητήρια και ενημερωτικές συσκέψεις.

Σήμερα στις 11 π.μ., οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης, απαιτώντας, μεταξύ των άλλων την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μηλοκαλλιέργεια.

Συλλαλητήριο με τρακτέρ πραγματοποιούν σήμερα και οι αγρότες της επαρχίας Αλμυρού, το οποίο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Το αγωνιστικό «ραντεβού» τους είναι στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Αλμυρού.

Στη Μαγνησία, σε σύσκεψη εκπροσώπων των επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, συγκροτήθηκε Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφασίστηκε η διοργάνωση νομαρχιακού συλλαλητηρίου με τρακτέρ τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Νομαρχίας.

Κάλεσμα στους αγρότες του νομού Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο απευθύνει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μαγνησίας, στην οποία επισημαίνεται ότι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει σε βάρος των χιλιάδων αγροτών της χώρας και τονίζεται ότι μπροστά σ' αυτή την επίθεση η αγροτιά δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

«Κύμα» συμπαράστασης

Οι θεσσαλοί αγρότες στις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν δεν είναι μόνοι τους, καθώς τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα τους εκφράζουν τ' άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Με ανακοινώσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, όπως το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας, πολλά σωματεία και άλλοι φορείς δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών.

Οι μαθητές των σχολείων της Λάρισας εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράταξή τους στον αγώνα της αγροτιάς θ' απέχουν από τα μαθήματά τους την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων και θα δώσουν το «παρών» τους στο νομαρχιακό αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο της οδού Βόλου.

Το ΝΣ Καρδίτσας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καταστροφικές συνέπειες του νέου κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας. Σε σχετική απόφαση τονίζεται, ανάμεσα στ' άλλα:

  • Ο νέος κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι είναι καταστροφικός και πρέπει ν' ανατραπεί, καθώς προβλέπει ποινές συνυπευθυνότητας που μπορούν να φτάσουν μέχρι το μηδενισμό της επιδότησης.
  • Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που φέτος, κατά κοινή ομολογία, δεν ήταν αξιόπιστοι, πρέπει να οργανωθούν συστηματικά σε μέσα και έμψυχο υλικό, ώστε ν' αποκλειστεί κάθε περίπτωση εμφάνισης πλασματικής παραγωγής και να τιμωρούνται όσοι διαπράττουν αξιόποινες πράξεις.
  • Να ενισχυθεί την τρέχουσα περίοδο το εισόδημα των παραγωγών διότι οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος καλλιέργειας. Να καταργηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι περιορισμοί στην καλλιέργεια για τους μικρομεσαίους αγρότες, που καλλιεργούν μέχρι 150 στρέμματα είτε ιδιωτικά, είτε μισθωμένα.
  • Να καθοριστεί τώρα το καθεστώς που θα ισχύσει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, χωρίς μειώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού στο νομό Καρδίτσας.
  • Να προχωρήσουν άμεσα τα αρδευτικά έργα υποδομής, όπως του Αχελώου, του Σμοκόβου, φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.ά.
Η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων

Τις καταστροφικές προτάσεις του υπουργείου Γεωργίας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο βαμβακιού απορρίπτει με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων. Ταυτόχρονα, το ΔΣ της Ενωσης προτείνει:

1. Να επιδιώξει η κυβέρνηση την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού που ισχύει για το βαμβάκι.

2. Ν' αυξηθεί το πλαφόν για το βαμβάκι στα 1.500.000 κιλά.

3. Οι παραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 στρέμματα ιδιόκτητα ή μέχρι 150 για όσους νοικιάζουν, να μην υποστούν καμία μείωση στην καλλιέργεια και να πάρουν όλη την επίδοση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση της Δευτέρας

Να συμμετάσχουν μαζικά με τα αγροτικά τους μηχανήματα στα παναγροτικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε πόλεις της Μακεδονίας καλεί τους παραγωγούς με χτεσινό της κάλεσμα η ΠΑΣΥ.

«Κανείς να μην είναι απών από το προσκλητήριο του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας», τονίζεται στο κείμενο. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Το κακό παράγινε. Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πάνε όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά προς την καταστροφή. Το φάσμα της μαζικής χρεοκοπίας και του βίαιου οικονομικού ξεκληρίσματος εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών είναι προ των πυλών».

«Το μαχόμενο αγροτικό κίνημα μέσα από τις Συντονιστικές Επιτροπές, τις ταξικές ομοσπονδίες και αγροτικούς συλλόγους, τους συνεπείς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις ήδη χάραξε τον δρόμο της τιμής και του αγώνα. Απομονώστε τους ξεπουλημένους των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.

Στο μεταξύ στα μπλόκα του αγώνα παραμένουν, με τη συγκέντρωση τους να μαζικοποιείται καθημερινά, οι αγρότες του νομού Πέλλας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, έξω από τα Γιαννιτσά. Οπως δηλώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο μπλόκο θα δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το πρωί της Δευτέρας στα Γιαννιτσά.

Χτες σε σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε στην Αξιούπολη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο τη Δευτέρα το πρωί μπροστά στη Νομαρχία Κιλκίς, όπου οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τις περιοδείες τους στα χωριά, ενημερώνοντας τους αγρότες για τις κινητοποιήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα. Δύο ισχυρά μπλοκ των αγροτών με τα τρακτέρ τους θα σχηματιστούν στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα.

Σήμερα το βράδυ στον Αγροτικό Σύλλογο Κατερίνης πραγματοποιείται σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και ΠΑΣΥ, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Τη συμπαράστασή τους στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης κι όλης της χώρας που ενωμένοι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι μέλη του Συνδικάτου Δέρματος. «Πιστεύουμε ότι η επιβίωση των αγροτών και η προστασία της αγροτικής παραγωγής είναι υπόθεση όλου του λαού και ιδιαίτερα των εργαζόμενων και των συνδικάτων τους. Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός και είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο για να παλέψει για μια φιλολαϊκή, φιλοαγροτική πολιτική», τονίζεται στο ψήφισμα.

ΚΡΗΤΗ
Επί ποδός... αγώνα

Επί ποδός αγώνα βρίσκεται η αγροτιά στην Κρήτη. Στις 10 Δεκέμβρη διοργανώνουν συλλαλητήριο σε Ηράκλειο όπου οι αγρότες του νομού αυτού θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Γιόφυρου και στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Με ανακοίνωσή της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους αγρότες του νομού να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα «για να διαδηλώσουμε -όπως επισημαίνει- ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές στα προϊόντα μας, καλύτερη ζωή στην ύπαιθρο για μας και τα παιδιά μας».

Οι αντιαγροτικές αποφάσεις, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, δεν είναι σταθερές και αιώνιες, μπορούν να αλλάξουν, μπορούν να ανατραπούν όταν αποφασίσουμε να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. «Νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να μας κρατήσει άλλο καθηλωμένους. Κανένας εκβιασμός καμιά υποχρέωση δεν μπορεί να υπερισχύσει του μαζικού, αποφασιστικού παναγροτικού αγώνα που ήδη συντονίζεται σε όλη τη χώρα μετά την πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών. Το δίκιο είναι με το μέρος μας και θα το διεκδικήσουμε».

Χείμαρρος σ' ολόκληρη τη χώρα

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την πανελλαδική κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, αγροτικές συγκεντρώσεις θα γίνουν:

Στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας, όπου ήδη έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, σε σημεία που αναμένεται να αποφασιστούν σήμερα

Στην Αχαΐα, στις 11 π.μ., στην Πάτρα.

Στην Ηλεία, στις 11 π.μ., μπροστά από την είσοδο του Πύργου, στην περιοχή της Συντριάδας.

Στη Μεσσηνία, στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι.

Στη Λακωνία, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Στην Αρκαδία, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, στις 12 το μεσημέρι.

Στην Αργολίδα, στις 11π.μ., στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Αργος.

Στην Κορινθία, στα Περιβολάκια, στις 11 π.μ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στις 10.30 π.μ., στην είσοδο της πόλης επί της Εθνικής Οδού.

Στην Κέρκυρα, παγκερκυραϊκό αγροτικό συλλαλητήριο.

Στη Βοιωτία, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της θήβας.

Στη Φθιώτιδα, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας.

Στη Φωκίδα, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας.

Στην Εύβοια στις 11 το πρωί στο Μαντούδι.

Στο Κιλκίς οι αγρότες με τα τρακτέρ τους θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο μπροστά στη Νομαρχία στις 11 το πρωί.

Στην Πέλλα, όπου συνεχίζεται ήδη η κινητοποίηση πάνω από μια βδομάδα, στα Γιαννιτσά.

Στις Σέρρες, στην Ημαθία και την Πιερία ο χώρος των συγκεντρώσεων της Δευτέρας θα αποφασιστεί σήμερα.

Στη Λέσβο, στην πλατείας Σαπφούς, στις 11.π.μ., καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου.

Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το πρωί στο Γιόφυρο, στις 10.00 το πρωί.

Στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 10.30 το πρωί.

Στον Εβρο, την Τρίτη 11 του Δεκέμβρη, σε συλλαλητήρια στο Σουφλί, στην Ορεστιάδα και τον Προβατώνα.

ΛΕΣΒΟΣ
Μαζί ελαιοπαραγωγοί, ψαράδες, κτηνοτρόφοι

Κάλεσμα στους κτηνοτρόφους της Λέσβου να πάρουν μαζικά μέρος, μαζί με τους αγρότες και τους ψαράδες, στο συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου.

Ολοι μαζί να διεκδικήσουμε, τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, να παρθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν οικονομικά και τους κτηνοτρόφους και θα ανοίξουν μια προοπτική στην παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «να διεκδικήσουμε τη στήριξη της τιμής του γάλατος και του κρέατος, τη θέσπιση τιμής ασφαλείας που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και θα αφήνει ένα λογικό κέρδος, πράγμα που θα βάλει φραγμό στην ασυδοσία των εμπόρων και των γαλακτοβιομηχάνων, την παροχή ενισχύσεων για τη ζημιά από τον καταρροϊκό πυρετό, την παραμονή του καθεστώτος επιδοτήσεων των επιλέξιμων αιγοπροβάτων κλπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ